PROČITAJTE ŠTO MAĐARSKI PREMIJER KAŽE O OBITELJI

Europska unija ne može graditi svoju budućnost na imigraciji umjesto obitelji, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak, 5. studenog 2015. u govoru otvaranja Budapeštanskog demografskog foruma

“U Mađarskoj većina vjeruje da je u modernom dobu dijete blagoslov za život obitelji, kao i za život društva. Mi Mađari vjerujemo da djeca povećavaju snagu roditelja, povećavaju snagu obitelji, a generacija djece povećava snagu naroda, cijele zemlje, i naposljetku naše civilizacije. Smatramo da ćemo po djeci moći učiniti i postići više. Stoga su djeca motivirajuća snaga u društvu, kao nijedna druga koju poznajemo.”

“Želimo da obitelji ponovno budu u središtu europske politike“, izjavio je Orban, naglašavajući da je u pitanju opstanak europske civilizacije i kulture.

Ukazao je na činjenicu da je Europa kontinent koji najrapidnije stari imajući najozbiljniji demografski problem, ali su ipak obiteljska politika i demografija podzastupljene u europskoj politici i javnom diskursu jer ni tema ni korištenje termina nisu politički korektni.

“Trebali bismo početi ozbiljno razgovarati o ovome, ali ipak puno više vremena, pažnje, energije i novca se pridaje drugim stvarima i debatama koje imaju puno manje veze sa stvarnošću: debate o rodu, istospolnim brakovima, i mogli bismo ih još nabrojiti. To su možda važne stvari koje nam mogu biti drage, ali su svejedno sekundarne. One neće izvući Europu iz ekonomske i socijalne močvare u kojoj se našla”, dodao je Orban.

Izjavio je da se u današnje vrijeme čini kako je dana prisutna antipatija prema onima koji upozoravaju na dokazanim činjenicama da će nastati veliki problemi ako politika napusti osnovnu jedinicu europske kulture: obitelj.

Naglasio je kako njegova vlada ulaže velike napore da razjasni kako podupiranje obitelji i priznavanje sloboda nisu međusobno isključive: “Suprotstaviti jedno drugome je trik koji mora biti raskrinkan da bismo se mogli založiti za obitelj i naše vlastite vrijednosti iskreno i čiste savjesti.”

Premijer Orban je istaknuo da “bez djece nema novih naraštaja i ne postoji sigurnost za starije osobe”. Po završetku svojega govora, Orban je izrazio nadu da će sve više europskih lidera imati hrabrosti prihvatiti potrebu za europskom politikom koja je “family friendly”.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content