KONAČAN OBRAČUN: Potrebno je bar 50000 vojnika na terenu!

KONAČNI OBRAČUN: POČINJE RAT STOTINU VOJSKI? Kako bi se osvojio glavni grad ISIS-ova kalifata, treba bar 50.000 vojnika

Za osvajanje Rake, “glavnog” grada IS-a, potrebno je najmanje 50 tisuća vojnika na terenu, uz snažnu potporu artiljerije, tenkova i zrakoplovstva, rekao je u Timesu britanski brigadir Ben Barry.

Nakon pariškog masakra Zapad se zajedno s Rusijom sprema na konačni obračun s tzv. Islamskom državom. No, to neće biti lako. Naime, piše Times, to će biti “bitka stotinu vojski” jer treba objediniti mnoge nepomirljive snage, interese, prijepore i nadanja kako bi se slomio otpor IS-a u Raki gdje džihadisti gradeći utvrde i podzemne tunele već pripremaju obranu. Treba ujediniti Kurde, oporbene antibašarovske snage i vojsku odanu Bašaru al-Asadu za koju se kaže da je zapravo jedina “kompetentna vojna snaga na terenu”.

Osim toga, za isti zadatak treba “spojiti” i Tursku, koja je protiv Kurda i Bašara al-Asada, te mjesne sunite i šijite, Rusiju i SAD. Tek u tom slučaju, s tako složenom i zapravo krhkom koalicijom, moguć je uspjeh i zauzimanje Rake, što bi bio veliki, a možda i ključni udarac za snagu IS-a. Zapad mora osigurati i razmjenjivati obavještajne podatke, logistiku, medicinsku pomoć, izvlačenje ranjenika i svu ostalu pomoć, uključujući koordinirane zračne udare. – Raku treba zbrisati s karte kao Dresden 1945.- izjavio je bivši šef izraelskog Mossada Shabtai Shavit.

U međuvremenu, Francuska je počela napadati IS u Siriji sa nosača zrakoplova Charles de Gaulle.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content