Uspjeh Kolinde Grabar-Kitarović skupom Brdo-Brijuni

Ovo će biti prvi put da sam vrh Europske unije i drugi čovjek Amerike sjednu za zajednički stol s predstavnicima zemalja jugoistoka Europe. Ni manje ni više nego u Predsjedničkom uredu hrvatske predsjednice!

Predsjednica Grabar-Kitarović uoči susreta rekla je da je ovaj susret važan jer se o budućnosti jugoistočne Europe odlučuje ovdje, “ne razgovara se o nama već se razgovara s nama, a Hrvatska i Slovenija imaju vodeću ulogu”. Međunarodni promatrači ističu da ovakav skup, u ovakvom sastavu, faktički nije u stanju organizirati ni jedna druga država u ovom trenutku i karizma naše predsjednice Hrvatsku dovodi na diplomatsku scenu na način kakav do sada još nismo vidjeli. Hrvatska, naime, osim u ratnim vremenima kao jedna od strana u ratnom sukobu, što je sasvim drugi kontekst, dosad nije bila glavni akter, domaćin, začetnik i na ovakvoj razini ravnopravni dio samog vrha međunarodne zajednice, piše Slobodna Dalmacija.

Uostalom, sjetimo se: ambicije Stipe Mesića nisu prelazile uspostavu boljih odnosa s Kirgistanom, te posredničke misije mirenja Makedonaca i Albanaca, dok se Ivo Josipović u svojim vanjskopolitičkim nastojanjima zadovoljio sviranjem klavira čelniku u najmanju ruku suspektne Republike Srpske i zajedničkim gledanjem nogometne utakmice s Borisom Tadićem, u kadru koji je prokleto asocirao na radni posjet Kremlju u doba Leonida Brežnjeva. To su naprosto bile relacije na koje smo mi navikli prateći Ured predsjednika nakon Tuđmanove smrti! No, Kolinda Grabar-Kitarović iz temelja mijenja dosadašnje provincijalne relacije hrvatske diplomacije i već u prvoj godini mandata uspijeva biti domaćin jednog političkog susreta kakav je danas u stanju organizirati eventualno sam vrh Europske unije, jer Unija sve ove godine nije bila u stanju na ovu temu dovesti za zajednički stol SAD, komentira Tihomir Dujmović u Slobodnoj Dalmaciji. Uzmu li se u obzir nastojanja hrvatske predsjednice vezane uz inicijativu „Jadran – Baltik – Crno more“, pretpostaviti je da će to biti jedna od glavnih tema toga bilateralnog susreta.

Izvor: kamenjar.com

Odgovori

Skip to content