ALARMANTNO: Peking proglasio ‘crvenu uzbunu’!

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je u srijedu odluku službenog Pekinga o proglašenju “crvene uzbune” zbog iznimno visoke razine smoga.

Prvi je put da Peking koristi ovakav sustav uzbunjivanja otkad je 2013. uveden. Drugi dan zaredom škole su zatvorene, obustavljeni su građevinski i ostali radovi na otvorenom, a dijelu vozila prometovanje gradom je zabranjeno.

Predstavnik WHO-a u Kini, Bernhard Schwartlaender, kazao je da su uvedene mjere znak da “pekinške vlasti vrlo ozbiljno vode računa o kvaliteti zraka i življenja u tom gradu”. Crvena uzbuna označava dugotrajniju i iznimno visoku razinu zagađenosti zraka, iako građani tvrde da je onečišćenje znalo biti i gore, no da su gradske vlasti povisile kriterije.

“WHO pozdravlja pravodobno djelovanje pekinških vlasti i prepoznavanje problema”, stoji u priopćenju WHO-a. “Proglašenje crvene uzbune snažna je poruka javnosti o ozbiljnosti problema.”

Predstavnik WHO-a podsjetio je da ovako jako zagađenje zraka kod mnogih ljudi može prouzročiti probleme dišnih putova i astmatične napade, a u dugoročnom razdoblju može biti prouzročiti srčane bolesti, razne oblike karcinoma, osobito pluća te kronične respiratorne probleme.

Peking se prošli tjedan našao na svjetskim naslovnicama zbog opasnog zagađenja zraka od čak 678 mikrograma štetnih lebdećih čestica (PM2,5) po prostornom metru zraka. Po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije količina čestica ne bi smjela biti viša od 25.

Izvor: index.hr

Odgovori

Skip to content