Dođite na snimanje Svete obitelji u Cisti Velikoj na Badnjak

Šime Strikoman na Badnjak dolazi u Cistu Veliku snimiti svoju 502. milenijsku fotografiju. I to ne bilo kakvu nego fotografiju Svete obitelji!

Zato se pozivaju svi Cišćani i njihovi prijatelji da dođu do crkve Svetog Jakova i Ane i sudjeluju u ovom jedinstvenom snimanju. Snimanje će biti u 14 sati na Badnjak, a poželjno je doći i malo ranije kako bi se svi uspjeli namjestiti za fotografiju u obliku Svete obitelji.

A nakon toga, sa zvucima Zdrave Marije, Cišćani kreću paliti vatrene kugle u brdima oko svojih zaselaka, što je vrlo specifičan način obilježavanja Badnjice u Ciskom kraju. Duž ceste i svuda po okolnim brdima u sumrak, pale se kugle napravljene od smjese pepela i lož ulja. To je doživljaj za pamćenje za koji ljudi iz toga kraja žive cijelu godinu.

Tu se posebno ističu mještani Rojnica koji već treću godinu zaredom u zaseoku Rojnice, pale vatrene kugle i kontroliranom vatrom i buktinjama oslikavaju likove Svete obitelji iz jaslica na oko 12.000 metara kvadratnih, kako bi i na taj način očuvali običaje svojih predaka koji su uvijek štovali Badnjak i Božić.

To je jedinstven događaj koji svakako vrijedi doživjeti!

SNJEŽANA ŠETKA/SLOBODNA DALMACIJA

Odgovori

Skip to content