DONOSIMO NAJPOTPUNIJI PROFIL NOVOG MANDATARA: Rezat će troškove, ali i pokrenuti investicije

“Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek imamo klimu koja ne potiče ulaganja. Procedure su zamršene i dugotrajne, regulatorni se okvir prečesto mijenja, a neki u administraciji sebi dopuštaju da vas prebacuju od jednog referenta do drugog. Vlada čini pomake i mijenja okvir razmišljanja i rada, no otpori su veliki. U Hrvatskoj postoji puno potencijala, ali se moramo usmjeriti na konstruktivne promjene, a ne se stalno boriti protiv njih. Svijet se mijenja velikom brzinom i ne možemo raditi isto kao prije 20 ili 30 godina”, ustvrdio je Tihomir Orešković u intervjuu za Banka.hr u ožujku 2014. godine, piše na portalu slobodnadalmacija.hr. Tekst prenosimo u cijelosti. 

“Te rečenice govore kako je Orešković dobro upoznao sve mane hrvatske administracije i politike. Međutim, jednako tako je točno da je Orešković imao i riječi pohvale za neka ažurna postupanja domaće birokracije, pa je u razgovoru s novinarima znao istaknuti kako je “Teva” odabrala “Plivu” kao centar za financijske aktivnosti u ovom dijelu Europe, kao i za neke druge poslovne procese, upravo zbog povoljnih uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, i to na globalnoj razini.

Jednako tako je u jednom intervjuu istaknuo kako vjeruje da će Hrvatska naći svoj put prema uspjehu, svoju formulu kako potaknuti gospodarstvo i razvoj. “Ne možemo biti uspješni samo tako što ćemo rezati, trebamo pokrenuti razvoj i investicije”, naglasio je.

Međutim, jasno je kako je Orešković naglašeno reformski orijentiran i da će forsirati promjene koje će olakšati poslovanje u Hrvatskoj i privlačenje investicija. Naravno, njegov rad ovisit će o političkoj potpori koju će dobiti od stranaka koje će ga izglasati za premijera u Hrvatskom saboru (ako se to dogodi).

Kao što je istaknuo i Božo Petrov, HDZ je razgovore s Oreškovićem započeo prije nekoliko mjeseci, a neslužbene informacije iz financijskih krugova govore da kao renomirani menadžer ima i “potporu” Europske komisije. Ako su te informacije točne, moglo bi se zaključiti da Orešković neće pristati na avanturističke ideje Mosta o radikalnoj promjeni monetarne politike koja bi mogla značajno destabilizirati hrvatsku ekonomiju. Ipak, za svaki zaključak takve vrste treba pričekati da se novi mandatar i stranke koje ga podupiru izjasne o programu koji će provoditi u iduće četiri godine. U tom kontekstu tek treba vidjeti i što je Orešković mislio kada je izjavio da treba pokrenuti razvoj i investicije; je li mislio na poboljšanje uvjeta poslovanja ili i na određene jače državne intervencionističke mjere, koje zagovara Most, ali i Goran Marić, ekonomski strateg HDZ-a.

Oreškovićeva poslovna karijera u “realnoj ekonomiji” prilično je impresivna: u srpnju 2014. postao je šef financijskog poslovanja velike međunarodne farmaceutske korporacije “Teva” u Europi, a u travnju 2015. imenovan je glavnim financijskim direktorom “Tevina” globalnog generičkog poslovanja, s mjestom rada u Amsterdamu. Na te dužnosti došao je s pozicije predsjednika Uprave “Plive”, gdje je bio od 1. srpnja 2012., a prethodno je bio predsjednik Nadzornog odbora “Plive”. Orešković je oženjen i ima četvero djece. Rođen je 1966. u Zagrebu, 1989. je diplomirao kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave.

Direktor za regiju

Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke “Eli Lilly” u Kanadi, u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove. Karijeru nastavlja u “Novopharmu” u Kanadi, danas članici “Teva grupe”, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specialty proizvode, te glavnog financijskog direktora. “Plivi” se pridružio 2009. kao glavni financijski direktor za istočnu Europu, a 2010. imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Prigodom odlaska iz “Plive”, uobičajeno je protokolarno lijepo govorio o tvrtki iz koje odlazi, ali je i u razgovoru s novinarima iskreno hvalio “Plivine” djelatnike.”

ŠTO NEĆE UČINITI

Sigurno neće pristati na avanturističke ideje Mosta o radikalnoj promjeni monetarne politike koja bi mogla značajno destabilizirati hrvatsku ekonomiju.
Sindikalisti iz ‘Plive’: Korektan i dobronamjeran

Dobre dojmove Orešković je ostavio kod sindikalnih čelnika. Tako nam je Aleksandra Dučkić, povjerenica Sindikata energije, kemije i nemetala u “Plivi”, najvećeg sindikata u toj tvrtki, kazala kako se Orešković pokazao kao iznimno korektan i dobronamjeran poslodavac. “Sjećam se da sam bila na godišnjem odmoru kada sam dobila poziv da je novi predsjednik uprave izrazio želju da osobno upozna sindikalne predstavnike u tvrtki, i to me zbilja pozitivno iznenadilo”, kazala nam je Aleksandra Dučkić.

Od Rusije do Portorika
“Radio sam na poslovima strateškog planiranja i tada su mi prvi put ponudili međunarodnu poziciju u Rusiji, a nakon toga Portoriko, koji sam prihvatio. Bilo je uzbudljivo učiti o tolikim različitim kulturama, pokrivao sam i Karipske otoke i Centralnu Ameriku. Bio sam odgovoran i za dio tržišta Latinske Amerike, a u to sam vrijeme upoznao i tržišta Azije i Kine”, kazao je Orešković u jednom intervjuu, svjedočeći tako o bogatom iskustvu poslovanja u različitim državama.

‘Teva’ ima dobit od 5,7 milijardi dolara

“Teva” je najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu i najveća izraelska tvrtka. U 2014. godini kompanija je ostvarila operativnu dobit od 5,7 milijardi dolara, što znači da je povećana 10 posto u odnosu na 2013. U istom su postotku prošle godine povećani i prihodi, na 20,3 milijarde dolara (135 milijardi kuna, što je nešto više od 50 posto hrvatskog BDP-a i za 10-ak milijardi kuna više od državnog proračuna RH). Smjernice za 2015. govorile su da očekuju neto prihode u rasponu od 19 do 19,4 milijarde dolara, a operativna dobit trebala bi se kretati u rasponu od 5,7 do 5,9 milijardi dolara.

Burilović: Razborito rješenje

– Pozdravljam konačno donošenje odluke o mandataru Vlade RH. Hrvatsko gospodarstvo ne može sebi dopustiti luksuz nekih razvijenih zemalja koje su godinu dana sastavljale vladu. Nestranački stručnjak može biti razborito rješenje u ovoj gospodarskoj situaciji. Poželjno je da je i politički mudar jer je Vlada prije svega političko tijelo – istaknuo je Luka Burilović, predsjednik HGK.

HUP: Izvanredan izbor

“Tihomir Orešković je krut financijaš, orijentiran i fokusiran na rezultat. Imao sam prilike s njime surađivati u okviru HUP-a. Vrlo ugodna osoba. Vjerujem da je za dani trenutak i situaciju izvanredan izbor”, objavio je na svom Facebooku profilu Denis Čupić, osnivač tvrtke “F.O./Development” i predsjednik HUP-ove Udruge developera Hrvatske. Čupić nam je u telefonskom razgovoru kazao kako osobno može kazati da je Orešković ostavio dojam korektnog i profesionalnog poslovnog čovjeka i financijaša.

AUTOR: FRENKI LAUŠIĆ/SLOBODNA DALMACIJA

Odgovori

Skip to content