DRAMA U SDP-u: Leko otkazao poslušnost Milanoviću?!

Prema izvorima Jutarnjeg, Milanović je na sjednici Predsjedništva SDP-a pitao Leku namjerava li sazvati saborsku sjednicu, a ovaj je rekao da neće dok ne dobije 76 potpisa zastupnika

Josip Leko, predsjednik Sabora, definitivno je odbacio mogućnost sazivanja još jedne konstituirajuće sjednice parlamenta ako prije toga ne dobije bar 76 potpisa zastupnika koji podržavaju ovu inicijativu, možda je glavna vijest s jučerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a, piše Jutarnji list pozivajući se na izvore iz te stranke.

Lekina odluka prilično je otežala situaciju Zoranu Milanoviću, čija strategija najprije uključuje konstituiranje Sabora, a zatim početak pregovora o novoj vladi, ocjenjuje Jutarnji list.

Premijer (tehnički op. direktno.hr) smatra da se nova sjednica saziva automatski i kako nema potrebe sakupljati zastupničke potpise, međutim šef Sabora (predsjedavajući konstituirajuće sjednice op. direktno.hr) se suprotstavio ovakvom tumačenju, tvrdi Jutarnji. Prema izvorima Jutarnjeg, Milanović je na sjednici Predsjedništva SDP-a pitao Leku namjerava li sazvati saborsku sjednicu, a ovaj je rekao da neće dok ne dobije 76 potpisa zastupnika.

Sada je Zoran Milanović u problemu jer raspolaže sa 72 potpisa, tvrdi Jutarnji. A nakon što je odbio prijedlog Mosta o tripartitnoj vladi, prisiljen je brzo sakupiti 76 potpisa potpore vlastitoj političkoj strategiji, kaže taj list.

U jučerašnjem Večernjem listu, u sklopu velikog razgovora za taj list, cijenjeni ustavnopravni stručnjak Branko Smerdel je na konstataciju novinarke da je Josip Leko uvjeren da on treba sazvati sjednicu Sabora odgovorio:

“Onoga trenutka kad je prekinuo sjednicu, on je stvar vratio u ruke Predsjednice….njegovo je predsjedavanje Saborom prestalo.”

Izvor: Jutarnji list

Odgovori

Skip to content