Nazovi ‘Gizelu’ radi gašenja Z1 televizije!

Svojedobno je, točnije 2006. godine, tvrdnju o Mirjani Rakić kao suradnici KOS-a, kodnog imena ‘Gizela’, iznio bivši čelni čovjek HRT-a Tomislav Marčinko u velikom intervjuu Večernjem listu, kada je obznanio da posjeduje listu nekadašnjih suradnika KOS-a i Udbe koji još uvijek rade na HRT-u. Podsjetimo, Marčinko je tada bio direktor Orfeja, tvrtke koja je bila u stopostotnom vlasništvu HRT-a. Nakon tog intervjua u kojem je Marčinko prozvao neke ljude s HRT-a, među kojima je žestoko ‘opalio’ po Mirjani Rakić, tadašnjoj v.d. ravnateljici programa HTV-a i tadašnjoj glavnoj vedeti čelnog čovjeka Hrvatske radio televizije Gorana Radmana, tadašnje Ravnateljstvo je reagiralo promptno i Marčinku udijelilo – izvanredni otkaz.

U trenutku kada budete čitali ovaj tekst, zagrebačka Z1 televizija opet će početi s emitiranjem svog programa, nakon što je Agencija za elektroničke medije kaznila tu televiziju privremenim oduzimanjem koncesije na tri dana zbog emisije Marka Juriča, “Markov trg”, u kojoj je objavio svećenike Srpske pravoslavne crkve kako pjevaju četničke pjesme i veličaju ratnog zločinca popa Momčila Đujića. Potom je emisiju odjavio sarkastičnim upozorenjem Zagrepčanima: “Budite oprezni kad šećete Cvjetnim trgom budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari”.

Inače u odluci Agencije se navodi da je “Vijeće temeljem redovitog nadzora nad radom nakladnika i zaprimljenih mnogobrojnih pritužbi građana utvrdilo da je emisiju ‘Markov trg’, emitiranu 19. siječnja, voditelj odjavio riječima koje su u suprotnosti s člankom kojim je, uz ostalo, propisano da u medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti, ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla”.

Naravno da je takva odluka Agencije za elektroničke medije izazvala oštre reakcije brojnih novinara, ali i prosvjede braniteljskih udruga, koji odluku smatraju pritiskom na medije i gušenjem slobode govora, pogotovo zbog činjenice da je predsjednica Vijeća za elektroničke medije, Mirjana Rakić, novinarka za koju je više puta objavljeno, a zadnji put na Max portalu, da je bila agentica KOS-a JNA, protuobavještajne službe agresorske vojske na Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Takvu tvrdnju o Mirjani Rakić, kao suradnici KOS-a, svojedobno je, točnije 2006. godine, iznio bivši čelni čovjek HRT-a Tomislav Marčinko u velikom intervjuu Večernjem listu, kada je obznanio da posjeduje listu nekadašnjih suradnika KOS-a i Udbe koji još uvijek rade na HRT-u.

NE privjescima s križem

Podsjetimo, Marčinko je tada bio direktor Orfeja, tvrtke koja je bila u stopostotnom vlasništvu HRT-a. Nakon tog intervjua u kojem je Marčinko prozvao neke ljude s HRT-a među kojima je žestoko “opalio” po Mirjani Rakić, tadašnjoj v.d. ravnateljici programa HTV-a i tadašnjoj glavnoj vedeti čelnog čovjeka Hrvatske radio televizije Gorana Radmana, tadašnje Ravnateljstvo je reagiralo promptno i Marčinku udijelilo – izvanredni otkaz.

A povod tadašnjem Marčinkovom istupu u Večernjem listu bila je teza koja se pojavljivala u nekim medijima da su novinari srpske nacionalnosti bili proganjani na HTV-u 1991. godine, baš u vrijeme kada je Marčinko bio čelni čovjek Televizije. Marčinko je u tom intervjuu odbacio takve “laži, fame i neistine”, te prozvao Mirjanu Rakić kao agenticu kodnog imena “Gizela”, a pod tim imenom spominje je i ugledni hrvatski književnik Ivan Aralica u svom poznatom romanu s ključem “Ambra”.

Marčinko je Rakićku u tom intervjuu optužio i za čistke na HTV-u 2000. godine, a iznio je i optužbe da je ona u to vrijeme od novinarki Hrvatica tražila skidanje privjeska s križem. Nakon tog intervjua krenula je prava haranga na Tomislava Marčinka, a osim izvanrednog otkaza, tadašnje Ravnateljstvo je najavilo i sudske tužbe protiv Večernjaka. Najavljena je i kaznena prijava Državnom odvjetništvu zbog online ankete, također objavljene u Večernjem listu i na njihovu portalu, u kojoj je postavljeno sljedeće pitanje: “Vjerujete li da udbaši još uvijek djeluju na HRT-u?”

Osim među čelnim ljudima HTV-a, Marčinkov intervju je naišao i na oštre reakcije HND-a i tadašnjeg predsjednika Dragutina Lučića – Luce, koji je njegove istupe ocijenio skandaloznim. “Ovo je prevršilo svaku razumnu mjeru i zbog ovakvih istupa ćemo zatražiti i mišljenje Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu”, rekao je Lučić, postavljajući pitanje – kako netko može posjedovati dokumente iz arhiva KOS-a i Udbe ukoliko i sam nije bio povezan s takvim strukturama? Lučić je najavio i da će o svemu informirati i europske i svjetske novinarske udruge.

Mesić prvi stao u Gizelinu obranu

Na Marčinkove istupe oštro je reagirao i HTV-ov ogranak HND-a, zatraživši od ravnateljstva “hitne i konkretne mjere” protiv Marčinka. Napad Tomislava Marčinka, bivšeg ravnatelja HTV-a, na urednicu Mirjanu Rakić i na navodne udbaše, izazvao je pravi potres na hrvatskoj dalekovidnici. Mnogi su to nazvali udarom na tadašnje čelništvo Televizije i na glavnog ravnatelja Mirka Galića, a priliku da se oglasi nije propustio ni tadašnji predsjednik Stjepan Mesić kojeg su, također, neki mediji proglašavali bivšim suradnikom Udbe.

Mesić je tada u intervjuu Hrvatskom radiju izravno prozvao Ivića Pašalića da stoji iza napada Tomislava Marčinka i Večernjeg lista na Hrvatsku televiziju. Mesić je tada ustvrdio da Marčinko nije slučajno izašao s tim intervjuom u Večernjem listu, već da ga je “teledirigirao” Ivić Pašalić i njegova ekipa koja se nalazi u pozadini napada. “Oni su utjecali na privatizaciju Večernjeg lista i oni su gospodari medijske scene”, kazao je Mesić, dodavši kako mu za te tvrdnje ne trebaju dokazi.

“Dovoljno je pogledati kako se strukturira uređivačka ekipa. Kao u šahu se postavljaju figure i one rade svoj posao”, rekao je tada bivši predsjednik Stjepan Mesić. No, Marčinko mu nije ostao dužan te je javno upitao Mesića: “Čije visoko imenovanje na HTV-u nije htio potpisati u ljeto 1990. kao predsjednik hrvatske Vlade s obrazloženjem: ‘Za tog udbaša neću potpisati nikada’. Pa ipak je poslije potpisao”, ustvrdio je tada Marčinko.

Još je sa žaljenjem konstatirao kako se može “blatiti Domovinski rat; sve najgore govoriti o Franji Tuđmanu; mjesecima difamirati Antu Gotovinu; bez ikakvih posljedica lagati na HTV-u o progonima Srba 1991., ali kad se spomenu udbaši i kosovci, još uvijek bez imena i prezimena, e to je najveće svetogrđe, to se mora sasjeći ognjem i mačem!”

Jedini koji je stao u obranu Tomislava Marčinka bio je tadašnji predsjednik HSP-a, Anto Đapić, koji je oštro osudio kampanju pokrenutu protiv Marčinka, nakon što je izjavio da na HRT-u još uvijek radi veliki broj pripadnika bivših obavještajnih službi KOS-a i Udbe.

Za Rakićku je Tuđman bio ratni zločinac

Đapić je otišao i korak dalje, te je podržao Marčinka u nastojanju da se napokon raščisti s komunističkom prošlošću, te je inzistirao da se u Hrvatskom saboru ponovno otvori tema lustracije. “Umjesto da se o tome otvori rasprava, Marčinka se proganja. Ako želimo pratiti europske trendove i držati se povelja Vijeća Europe, treba i u Hrvatskoj raščistiti s komunističkom prošlošću”, ustvrdio je tada Đapić, bivši predsjednik HSP-a.

No, danas, deset godina nakon tog “spornog” intervjua Tomislava Marčinka u kojem se usudio spomenuti neke udbaše i kosovce i u kojem je prozvao Mirjanu Rakić, postavlja se sasvim opravdano pitanje – je li se u međuvremenu što promijenilo? Naravno da je, ali nažalost – na gore. Tako je, primjerice, 2012. godine na mjesto ravnatelja Hrvatske radio televizije, čije je vodstvo šest godina ranije zbog intervjua Večernjem listu progonilo Tomislava Marčinka, voljom tadašnje Kukuriku vlasti došao Goran Radman, kojeg je Radenko Radojičić, agent KOS-a, u iskazu tadašnjem SZUP-u (Služba za zaštitu ustavnog poretka) spomenuo kao suradnika KOS-a, a o čemu je svojedobno pisao Hrvatski list.

Podsjetimo, Radman je bio zadnji predsjednik Saveza socijalističke omladine Jugoslavije koji je 1984. primio Titovu štafetu na stadionu JNA u Beogradu, odjeven u vestu umjesto u odijelo. Od 1984. do 1987. radio je kao savjetnik u Predsjedništvu SR Hrvatske. Bio je izvršni sekretar CK SKH, a 1987. je izabran za generalnog direktora Radio-televizije Zagreb. Formalno ga je između više kandidata izabrao tadašnji Radnički savjet Televizije na čijem je čelu bila, gle čuda, Mirjana Rakić, današnja predsjednica Vijeća za elektroničke medije.

A kada se Radman, opet, nakon više od dvadeset godina, na krilima Kukuriku koalicije, vratio na HRT 2012., onda je (baš kao što je to lijepo opisao bivši predsjednik Mesić, napadajući svojedobno Marčinka i tadašnju uređivačku strukturu), kao u šahu počeo na odgovorna mjesta u HRT-u postavljati svoje “figure”. Tako je prva “figura” koju je Radman postavio na mjesto v.d. ravnateljice programa HTV-a, bila Marčinkova i Araličina “Gizela”, Mirjana Rakić. Ona ista Mirjana Rakić koja je, kad je umro prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman izjavila da je “Tuđman za nju bio ratni zločinac”.

Zašto zbog te izjave nije reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo i zbog čega Agencija za elektroničke medije nije kaznila HRT oduzimanjem koncesije barem na tri dana kao što je to uradila sada, nakon emisiije “Markov trg” na Z1 televiziji?

Vjerojatno zato što nas KOS i Udba, uvijek i svuda, prate kao sudba!

Autor: Damir Palmeta/7Dnevno

Odgovori

Skip to content