KOMENTAR-HDZ JE U PREDNOSTI: Koaliciji HDZ-a i MOSTA do apsolutne većine nedostaju još 2 mandata

‘Milanović razbija most.’

Mislim da se bližimo kraju napetoga razdoblja. Očito je da je Mostu uspjelo dobro režiranim pregovorima zaustaviti raspadanje zastupničkog kluba. Izgubili su troje zastupnika koje ionako nije bilo “njihovo” i zastupnika Petrinu, zbog čijeg odlaska je vjerojatno mnogima “pao kamen sa srca”, jer je jasno da bi im on u budućnosti predstavljao kud i kako veći problem da je ostao član zastupničkog kluba, kaže nam politički analitičar Davor Gjenero.

– Jasno je i to da HDZ pristaje na formiranje Vlada u kojoj njihov predsjednik ne bi bio premijer, a da SDP na to ne pristaje, dakle, nakon što su obje strane pristale na set reformi koje su u Mostu zagovarali, jasno je da se oni mogu odlučiti formirati Vladu samo s HDZ-om i da time neće iznevjeriti povjerenje svojih birača. Jasno je i to da koaliciji HDZ-a i MOSTA do apsolutne većine nedostaje još 2 mandata, ističe Gjenero i dodaje.

– Očito je da Milanović pokušava okupiti potporu svih zastupnika, osim onih HDZ-a i MOSTA i tako sebi osigurati parlamentarnu većinu, Čini se da je manje vjerojatno da bi Milanović u tome mogao biti uspješan, nego što je vjerojatno da bi MOST, HZD i Bandićev klub mogli formirati većinu, kojoj bi se vjerojatno onda pridružili i Čačić, i većina manjijskih zastupinka, jasno će naš sugovornik.

– Temeljna prednost HDZ-a u ovoj fazi pregovora je činjenica da oni nisu niti u jednom trenutku pokušali razbijati MOST i pridobivati pojedinačne zastupnike iz njihova kluba, a Milanović to radi od prvog dana nakon izbora, a pritom još one s kojima pregovara izlaže kamerama, na kraju će Davor Gjenero.

Autor: Ivan Klarić/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content