Papin poljubac za bebu spašenu molitvom Inicijative ’40 dana za život’

Pater Marko Glogović razgovarao je s Papom na Trgu svetog Petra i predstavio mu Daliu i Niku

Majka Dalia i njezina šestomjesečna Nika bile su u izaslanstvu hrvatskih molitelja na Trgu svetog Petra. ‘To je posebna povlastica’, kaže Dalia, koja je kao studentica ostala trudna i koja se zahvaljujući Inicijativi uspješno nosi s problemima samohrane majke

Iako je javnost oko četrdesetodnevne molitve pred bolnicama u organizaciji Inicijative “40 dana za život” još uvijek podijeljena, Petra Tišljarić i Ante Čaljkušić, koordinatorica i voditelj Inicijative na nacionalnoj razini, od molitve za sve ljude pogođene ovim problemom, kažu nam, neće odustati. Molitelje za život obradovalo je nedavno pismo iz Vatikana – u kojem ih, ni manje, ni više, nego sam Sveti Otac, papa Frane, poziva na audijenciju! Ohrabrenje je to, kažu, čije se značenje teško može riječima iskazati.

– Susret je organiziran službeno, a sve se odvilo vrlo brzo. Sastavio sam i poslao službeno pismo, koje je Papa sam pročitao, i dobili smo čast da u ime Inicijative dođemo u Vatikan i primimo službeni blagoslov od nasljednika svetog Petra! – odmah nakon povratka kazao nam je Ante Čaljkušić.

‘Budite ustrajni’

– Sveti Otac je u svojem nagovoru rekao kako je naša nada u Križu i da moramo umrijeti sebi kako bismo došli do života. Bila je to snažna poruka za sve prisutne na Trgu svetog Petra, pa tako i za nas. Njegov blagoslov izrazito je važan za cijelu Inicijativu i sve podupiratelje. Doduše, već postoji službeni dokument kojim je papa Frane podržao Inicijativu na svjetskoj razini, no sada nam je dao još veću podršku i poticaj da se borimo za život – objašnjava. Njegova kolegica Petra nadodaje kako su put organizirali u samo dva dana.

– Stvarno vjerujemo da je ovaj blagoslov našeg dragog Svetog Oca vrhunac jednog divnog, ali zahtjevnog rada u zadnje tri i pol godine. Njegove riječi da je uz nas i da radimo najvažnije moguće djelo, te da budemo ustrajni, ulile su nadu, snagu i još jaču želju i ljubav za apostolat kojim se bavimo. Miroljubivo, blago i s puno ljubavi – tvrdi Petra, pojašnjavajući kako su u ovoj, tek završenoj korizmenoj inicijativi, zahvaljujući njihovoj pomoći, na svijet došle tri bebe, a ispred bolnica i domova zdravlja bdjelo je nešto više od 4200 ljudi.

– Radite najbolje moguće djelo! Spasite što je više moguće života! Ohrabrujem vas i blagoslivljam svakim blagoslovom. Nema važnijeg od ovog djela, budite ustrajni i puno, puno molite! Hvala vam što činite Božje stvari danas! Papa je uz vas! Molite puno za mene! – kazao je Sveti Otac, a nakon što ih je blagoslovio položivši ruke na njihove glave, posebno su, kažu, odjeknule Papine završne riječi:

– Borite se, borite se, borite se!

Pampers pater

Članove Inicijative, Daliju i malenu Niku, na put u Rim pratio je i pater Marko Glogović, kojemu brojne majke iz čitave regije vjerojatno nikada neće moći dovoljno zahvaliti na svemu što je učinio kako bi im vratio vjeru u dostojanstvo majčinstva. Pater Marko, poznatiji kao Pampers pater, odnosno “šaptač bebama”, duhovnik je Inicijative za Hrvatsku, a Svetom Ocu darovao je sliku Duše Kristove, pobožnosti koju, kako nam objašnjavaju sugovornici, mole borci za život.

Posebnost ove vatikanske audijencije krije se i u Antinim i Petrinim suputnicama iz Zagreba, dvadesetčetverogodišnjoj Daliji i njezinoj šestomjesečnoj djevojčici Niki. Inicijativa je i njima u teškim trenucima izišla u susret, na čemu su im itekako zahvalne.

– Kada sam doznala za trudnoću, bilo je tu puno pomiješanih emocija, i pozitivnih i negativnih. Tada me prijatelj spojio s Inicijativom, koja me vrlo ugodno iznenadila. Bili su uvijek dostupni za razgovor, koji mi je bio prijeko potreban, a također su mi pomagali i duhovno i materijalno, i za vrijeme trudnoće i nakon što sam rodila. S obzirom na to da sam studentica i da živim s bebom sama u podstanarskom stanu, zaista mi puno znači njihova podrška – pojašnjava nam Dalia. Uloga majke, kaže, nije nimalo lagana, no itekako se isplati.

– Spoznam to svaki put kada pogledam u okice moga djeteta, koje nije ništa drugo nego pravi pravcati Božji dar. Porodiljna naknada je mizerna, dječji doplatak također, žena mora biti unaprijed materijalno zbrinuta jer se s oko dvije tisuće kuna teško mogu pokriti troškovi koje nosi svakodnevni život.

Euforija na trgu

Tu su i brojne neprospavane noći, cjelodnevna i cjelonoćna briga za maleno biće koje je potpuno ovisno o tebi, društvena izoliranost… No, sve to pada u drugi plan zbog sreće koju dijete donosi. Kada bude teško, samo se sjetim da će to proći kao i sve loše koje je do sada prošlo – uvjerena je naša sugovornica. U susret sa Svetim Ocem, na Trgu svetoga Petra, ipak nije tako lako povjerovala.

– Kada sam dobila informaciju da ćemo se susresti s papom Franom bila sam poput nevjernog Tome; dok ne vidim, neću vjerovati! Ta me misao držala sve dok se nismo smjestili u prve redove kod oltara na trgu.

Kako nam se Sveti Otac približavao, euforija je rasla. Srce mi je bilo prepuno kada je, naposljetku, blagoslovio i poljubio Niku. Smatram velikom povlasticom samu činjenicu da smo mogle prisustvovati audijenciji, sve ostalo je bila čista Božja ljubav – zaključuje.

PIŠE TIHANA MAROVIĆ/MISIJA

Odgovori

Skip to content