Izjava Zorana Milanovića označava kraj njegove političke karijere

Odlaskom Milanovića i Vesne Pusić, koja će se povući s mjesta predsjednice HNS-a kako je najavila, nastupit će bolji dani za hrvatsku demokraciju, poručuje Tomac

Nakon teških 50 dana poslijeizborne depresije bez Sabora, božićno čudo bio je ovaj ponedjeljak. Akademik Željko Reiner, kandidat Domoljubne koalicije i Mosta, postao je novi predsjednik Hrvatskog sabora. Današnje događaje u Saboru za direktno.hr prokomentirao je politički analitičar Zdravko Tomac.

“Zoran Milanović nije mogao dostojanstveno podnijeti izborni poraz. Sjedeći u prvom redu zasjedanja Hrvatskog sabora između hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koju je nazvao ‘vojnikuša’ i budućeg premijera Tihomira Oreškovića kojem ne priznaje politički legimitet za dužnost premijera morao je pretrpjeti dva govora koja su ga izbezumila. Prvo je morao saslušati politički poučak iz demokracije dosadašnjeg predsjednika Josipa Leke koji je gospodin Leko uputio drugu Milanoviću”, započeo je Tomac.

“U tom govoru bivšeg predsjednika Sabora izložena je demokratska politička platforma koju je nakon Leke na isti način detaljno obrazložio i novi predsjednik Sabora akademik Reiner. I jedan i drugi založili su se za istinsku demokraciju i pozvali na suradnju sve demokratske snage jer je to jedina mogućnost izvatka iz krize u kojoj se nalazi Hrvatska. I jedan i drugi govor bili su u potpunoj suprotnosti sa svim onim što je radio i radi Zoran Milanović”, naglasio je Tomac i nastavio:

“U stanci sjednice Milanović nije izdržao, doživio je pravo zatamljenje svijesti rekavši strašnu rečenicu i strašnu optužbu što je nezabilježeno u demokratskoj praksi. Umjesto čestitike novom predsjedniku Sabora i izbornim pobjednicima, on je rekao: ‘Most je izabrao špijunsku, kriminalnu i proustašku koaliciju’. Mislim da ta rečenica označava kraj političke karijere Zorana Milanovića”, rekao je politički analitičar.

Dodao je da je tom rečenicom optužio 88 zastupnika Hrvatskog sabora da su izabrali za predsjednika Sabora kandidata špijunske, kriminalne i proustaške koalicije.

“Time je kao bivši premijer i sada još uvijek tehničke vlade ustvrdio da Hrvatska prestaje biti demokratska država jer su na vlast došli špijuni, kriminalci i fašisti. Tom rečenicom optužio je i svoju stranku SDP i koaliciju Hrvatska raste jer nisu glasovali protiv dolaska na vlast špijuna, kriminalaca i ustaša. Optužio je tom rečenicom i bivšeg predsjednika Sabora i predsjednika Glavnog Odbora SDP-a, stranke na čijem je čelu. Ta izjava je nastavak kontinuiteta lažnih optužbi Zorana Milanovića, Vesne Pusić i drugih njegovih trabanata koji su cijelo vrijeme plašili hrvatski narod da će, ako pobijedi Domoljubna koalicija, na vlast doći kriminalci, špijuni i ustaše. Ta njegova izjava potvrdila je još jedan put da smo mi u Hrvatskom nacionalnog etičkom sudištu bili u pravu kada smo osudili Zorana Milanovća za moralnu veleizdaju. Ova izjava je više od moralne veleizdaje jer je ona poziv bivšeg premijera stranim investitorima da ne investiraju u Hrvatsku, da ne vjeruju novom premijeru Tihomiru Oreškoviću jer i on će biti eksponent špijuna, kriminalaca i ustaša. Ta izjava je nažalost na istoj liniji koja cijelo vrijeme dolazi od četnika iz Srbije koji stalno tvrde da je Hrvatska ustaška država, da su Hrvati ustaše i fašisti. Ta izjava objašnjava zašto je Milanović napravio krizu u Vukovaru dajući podršku veliko srpskoj tezi, da je Vukovar srpski grad i da tu Hrvati nemaju što tražiti. Ta izjava je poziv za nastavljanje ideoloških sukoba i podijela u Hrvatskoj, ona je u potpunoj suprotnosti s onim što su govorili i Leko i Reiner”, naglašava Tomac.

Ponašanje i izjave bivšeg predsjednika Sabora i predsjednika Glavnog Odbora SDP-a kao i izjave nekih drugih SDP-ovaca, ali ne samo izjave nego i njihova politika pokazuju da u SDP-u postoje istinski demokrati koji su spremni zajedno s novim hrvatskim vodstvom na čelu s Reinerom i Oreškovićem graditi drugačiju Hrvatsku od današnje, dodao je Reiner.

“Mislim da je danas jasno da se Zoran Milanović ne može promijeniti. Na potezu su demokrati u SDP-u koji radi svoje stranke, ali i zbog Hrvatske, moraju izabrati novog predsjednika stranke između ljudi poput primjerice Josipa Leke i Tonina Picule ili nekih drugih koji žele dobro Hrvatskoj i koji slično misle kao što govore Reiner, Orešković, Karamarko, Petrov i drugi koji će činiti novu hrvatsku vlast”, naveo je nekoliko primjera Tomac.

“Važno je u ovom trenutku da na idućoj sjednici Domoljubna koalicija i Most glasuju za prijedloge SDP-a za potpredsjednike Sabora i druga mjesta u Saboru jer kada bi postupili na isti način kao Milanovićev SDP, onda Sabor ne bi mogao funkcionirati. Izjava Milanovića nije ništa novo, ali je opasna što izrečena u ozračju kada se stvaraju pretpostavke da se u hrvatskoj politici okupe sve demokratske snage i postigne nacionalni konsenzus u rješavanju najtežih problema. Zato je dobro što je to Milanović rekao na ovako grub način jer je to prijelomna točka nakon koje će se morati pokrenuti politički procesi za njegovo odstranjivanje iz vrha SDP-a i hrvatske politike. Odlaskom Milanovića i Vesne Pusić, koja će se povući s mjesta predsjednice HNS-a kako je najavila, nastupit će bolji dani za hrvatsku demokraciju. I stvorit će se prostor da se realizira politička platforma koju je sjajno obrazložio novi predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner”, zaključio je za direktno.hr Zdravko Tomac.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content