DER STANDARD, FOCUS… Strani mediji ne prestaju pisati o Oreškoviću, evo što kažu

Mandatar buduće hrvatske vlade Tihomir Orešković i dalje izaziva reakcije stranih medija. Njemački tjednik Focus ističe da su ‘konzervativci nominirali menadžera iz farmaceutske industrije za šefa vlade’, a austrijski Der Standard objavljuje kritički intoniran komentar o tome kako ‘Oreškovićevo imenovanje za mandatara ima simboličko značenje ne samo za tu balkansku državu nego za cijelu Europsku uniju’

‘To što u Hrvatskoj sada zemljom treba vladati jedan menadžer iz farmaceutske industrije, ima ne samo za tu balkansku državu nego i za cijeli EU simboličnu poruku. S jedne strane, da bi se propadanje liječilo, potrebni su jaki medikamenti. S druge, država je u raljama koncerna. U maloj Hrvatskoj su se direktno umiješali’, piše u Der Standardu u svojem oštrom komentaru naslovljenom ‘Bolesni EU’ ugledni austrijski novinar i urednik Gerhard Spörl koji analizira stanje u cijeloj Uniji. Napominje da se u medijima pojavljuju naslovi koji sugeriraju da će u Španjolskoj nastati kaos zbog rezultata demokratskih izbora, kao i da se u članicama poput Mađarske i Poljske proširio politički mentalitet po kojem pobjednik uzima sve te se ukida trodioba vlasti. Pojavu Tihomira Oreškovića na političkoj sceni Hrvatske Spörl stavlja u širi kontekst te podsjeća da su tijekom krize ‘banke zaradile, spriječile oporezivanje i izmuzle države’. Na kraju mračno intoniranog teksta zaključuje se da je Austrija ‘još uvijek usmjerena na socijalno tržišno gospodarstvo’, ali da u tome ostaje sve više usamljena unutar EU-a.

Dopisnica ovog austrijskog lista iz Zagreba Adelheid Wölfl u tekstu naslovljenom ‘Tihomir Orešković: prijatelj hrvatske predsjednice iz kanadskog perioda’ donosi kratak portret budućeg premijera. Ističe se da je Orešković ‘čovjek drugog ešalona, koji nije politički tip ili vizionar’, ali i da je nakon svih peripetija iz pregovora ‘čudo što će Hrvatska uopće dobiti vladu’ te da je ‘još veće iznenađenje da je treba voditi nepoznati gospodin Orešković, koji je u krugovima konzervativnog HDZ-a dulje vrijeme bio spominjan kao ministar financija’: ‘Nakon što je nekarizmatični šef stranke Tomislav Karamarko loše prošao na izborima i s obzirom na to da slijedi nepopularni program mjera štednje, u HDZ-u se raduju što je 49-godišnji nestranački menadžer iz farmaceutske industrije preuzeo taj posao.’

Der Standard spominje i da se Orešković muči s hrvatskim jezikom, ali i da on ne pripada superkonzervativnoj hrvatskoj dijaspori u Kanadi nastaloj 1980-ih te da se 1990-ih sprijateljio s ambicioznom diplomatkinjom koja je radila u hrvatskom veleposlanstvu u Kanadi: sadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Dodaje se kako mu je ona navodno pomogla u kupnji stana u Zagrebu, kada se u svoj rodni grad vratio 2009. ‘Iako je nestranački kandidat, Orešković je i premijer s podrškom Kolinde Grabar Kitarović’, zaključuje Der Standard.

Njemački Focus izvještava da je Oreškovića za mandatara ‘predložila konzervativna koalicija HDZ-a i junior-partnera Mosta’ te da je riječ o financijskom stručnjaku i farmaceutskom menadžeru. ‘Među njegovim ključnim zadacima jest pokrenuti gospodarstvo u ovoj bivšoj republici Jugoslavije’, piše Focus te podsjeća da je ‘najmlađa članica EU-a od 2008. u krizi iako se tek nedavno pokazalo lagano poboljšanje’.

Dugogodišnji dopisnik njemačkih medija za područje Jugoistočne Europe Norbert Mappes-Niediek za Suedwest Presse napisao je pak analizu aktualne političke situacije pod naslovom ‘Kanađanin će vladati Hrvatskom’. U tekstu se napominje da Orešković ima problema s hrvatskim jezikom te se objašnjava kako je ‘s mukom prošao kroz pet rečenica’nakon što je dobio na Pantovčaku mandat za sastavljanje vlade’. Ističe se kako pripada hrvatskoj dijaspori u Kanadi koja ‘njeguje sentimentalan odnos prema Hrvatskoj’ te da je Orešković prije imenovanja za mandatara bio diskretan u javnosti te da nisu poznate nikakve njegove političke inicijative te da ga je HDZ izvukao iz šešira.

Švicarski Neue Zürcher Zeitung (NZZ) piše da je ‘nakon jednoipolmjesečnog kaotičnog procesa pregovora Hrvatska na dobrom putu da dobije vladu na čijem čelu neće biti političar’. Orešković treba ‘brzo sklopiti tim vlade koja Hrvatsku treba izvući iz krize’, koji je nepoznat na političkoj sceni zemlje. Ističe se da se Oreškovića u hrvatskim medijima opisuje kao timskog igrača koji nije politička životinja i nema nikakvog iskustva u političkoj igri, ali da su njegove menadžerske kvalitete neupitne, no tek se treba pokazati kako će se to prevesti u političku arenu. NZZ dodaje kako je Oreškovićevo imenovanje za mandatara došlo nakon šestotjednih pregovora, u kojima se Most Bože Petrova ‘predstavio neuvjerljivo, stalno postavljajući nove uvjete, favorizirajući malo ljevicu a malo desnicu te je sve to pokušao predstaviti kao izraz apolitične politike koja traži rješenja u stručnosti’. Toga je izraz i imenovanje ‘tehnokrata Oreškovića za mandatara’. Zaključuje se da novi mandatar neće imati lak posao te da njegova vlada u Saboru ima većinu od samo dva glasa.

Izvor: tportal.hr

Odgovori

Skip to content