Milanović se inkriminira, nije djelovao kada je mogao, sada treba šutjeti

Ako Milanović misli da se Domoljubna koalicija sastoji od proustaških stranaka onda je on kao premijer morao pokrenuti postupak zabrane djelovanja stranaka. Ovakvim izjavama sam sebe inkriminira, tvrdi Gjenero

Nakon gotovo dva mjeseca neizvjesnosti Hrvatski sabor danas je na konstituirajućoj dobio svog predsjednika – Željka Reinera. Očekivano, niti to nije prošlo bez niza optužbi koje je prema saborskoj većini uputio predsjednik SDP-a Zoran Milanović. U svom stilu, Milanović ih je optužio za korupciju, proustaštvo, a s novim mandatarom Tihomirom Oreškovićem već ima problem te je najavio kako tek sada počinje borba. Politički analitičar Davor Gjenero za direktno.hr podsjeća kako bi ovakav diskurs od nekoga drugoga bio šokantan te upozorava kako to nije način govora koji se koristi u parlamentu.

“Ako je točno da se Domoljubna koalicija sastoji od proustaških ili špijunskih stranaka onda se zna kako se na to reagira. To znači da bi to bile stranke koje djeluju izvan ustavnog luka koje ne poštuju demokratsku političku proceduru što znači da bi bilo nužno pokrenuti proces zabrane djelovanja političkih stranaka. Za zabranu je ovlašten isključivo Ustavni sud, a proceduru može pokrenuti Sabor ili Vlada RH. Ako Milanović misli da je to istina onda je on kao predsjednik Vlade morao pokrenuti takav postupak zabrane djelovanja stranaka koje danas čine vladajuću koaliciju ili o tome mora šutjeti. Ovakvim govorom sebe inkriminira kao aktera koji nije obavljao svoj posao kao predsjednik Vlade. Ovdje se ne radi o tome da bi bilo koja od stranaka bila proustaška ili špijunska nego se radi o tome da si Milanović dozvoljava rabiti termine koji nisu prihvatljivi u demokratskoj parlamentarnoj areni. To se ne smije raditi”, rekao je Gjenero te je dodao kako se u normalnoj demokratskoj političkoj areni ova izjava, koju je dao u saborskom atriju, ne bi se pojavila niti na jednoj radijskoj ili televizijskoj stanici jer bi svima bilo jasno da je to što on govori nespojivo s parlamentarno političkom kulturom.

Reinera čeka težak posao

Iako je praksa u parlamentu da se nostelji saborskih funkcija biraju konsenzusom, ovaj put se odstupilo od te prakse. Gjenero je siguran kako na to neće uslijediti odgovor na koji bi parlamentarna većina imala pravo, a to je da nikoga od funkcionara Kukuriku koalicije ne izabere na dužnosnička mjesta za potpredsjednike Sabora.

“To bi bilo tjeranje maka na konac, ali pobjednici moraju biti velikodušni, međutim imaju manje manevarskog prostora za takve poteze koji nisu u duhu parlamentarne političke kulture nego što to ima opozicija. Veća je posljedica ako se vladajuća koalicija ne bi ponašala striktno u duhu parlamentarizma i ako ne bi namijenila parlamentarne časničke pozicije opozicijama koji su iskočili iz dobrih parlamentarnih običaja nego što je posljedica da Reiner nije izabran jednoglasno. Najčistija je pozicija Sinčića, koji je dosljedan. Odlučio se na marginalnu poziciju unutar parlamenta. On otklanja legitimitet i jednoj i drugoj strani u parlamentu i on to govori cijelo vrijeme te njemu nitko ne može takvo ponašanje predbacivati. Drugo je očekivati dobrobiti od konsenzusnog odlučivanja u parlamentu, a odbijati pristajati na elementarni konsenzus”, tvrdi Gjenero.

Smatra kako je današnji ulazak gospodina Reinera u političku arenu dobar početak te dodaje kako će imati jedan težak posao koji će se brzo ispostaviti pred Saborom.

“Reiner će trebati postizati dvotrećinsku većinu. Neće imati puno vremena da osigura normalnu komunikaciju s dvadesetak zastupnika. Treba naći načina kako osigurati da HNS, laburisti i ostali sudjeluju u stvaranju većine. Jasno je da će 41 zastupnik SDP-a ostati izvan dosega bilo kakvog konsenzualnog odlučivanja tako dugo dok će Milanović upravljati zastupničkim klubom SDP-a, a to će biti najmanje do svibnja”, zaključuje Gjenero.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content