Nije loša sreća kriva za obolijevanje od raka, ovo je najčešći razlog

Znanstvenici su otkrili da je čak u 70 do 90 posto slučajeva do obolijevanja od raka došlo zbog vanjskih čimbenika

Rak je uglavnom posljedica ekoloških čimbenika, a ne stvar loše sreće, pokazuje to novo istraživanje. Naime, ranije ove godine znanstvenici su raspravljali kako je dvije trećine rakova povezano samo s “lošom srećom”, a ne drugim čimbenicima poput pušenja.

No, novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature pokazuje kako je samo 10 do 30 posto obolijevanja od raka povezano s prirodnim funkcioniranjem tijela odnosno “srećom”.

Rak nastaje kada se vlastite matične stanice funkcioniraju s greškom i takve se počnu brzo razmnožavati, piše BBC.

To može biti uzrokovano unutarnjim čimbenicima koji su jednostavno urođeni, kao što su mutacije svaki put kada se stanice dijele, ili pak vanjskim čimbenicima kao što su pušenje, UV zračenja te mnogi drugi.

Tim liječnika iz Centra za liječenje raka Stony Brook u New Yorku tom je problemu sada pristupio na drukčiji način. Otkrili su kako je čak u 70 do 90 posto slučajeva do obolijevanja od raka došlo zbog vanjskih čimbenika.

– Vanjski faktori igraju tu važnu ulogu i ljudi se ne mogu skrivati iza loše sreće. Ne mogu pušiti i reći da nisu imaju sreće kad dobiju rak. Loša sreća je kada igrate ruski rulet, a u revolveru je jedan metak. No, ono što pušači rade je dodavanje još dva-tri metka u taj revolver – rekao je dr. Yusuf Hannun, direktor Centra Stony Brook.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content