Ove su nas slavne osobe napustile tijekom 2015. godine

Na isteku 2015. godine odlučili smo se prisjetiti svjetski slavnih osoba iz područja kulture i umjetnosti koje su nas napustile tijekom godine.

Leonard Nimoy

Američki glumac imao je dugu karijeru koju je najviše obilježila uloga polu-čovjeka, polu-Vulkanca. Riječ je dakako o Mister Spocku iz TV serijala “Star Trek”, odnosno “Zvjezdane staze”. Nakon što je prošle godine otkrio da boluje od kronične bolesti pluća, Nimoy se od ovog života oprostio s porukom na Twitteru “LLAP”, što je kratica za njegovu čuvenu rečenicu “live long and prosper”. Umro je 27. veljače u 84. godini života.

leonard-nimoy

Anita Ekberg

Švedska ljepotica sa 20 godina osvojila je titulu miss Švedske, nakon čega se uputila u SAD kako bi se natjecala u izboru za Miss Universe. Iako je slabo pričala engleski jezik dobila je angažman u hollywoodskom Universal Picturesu, nakon čega je krenula njezina glumačka karijera. U Rimu je upoznala Federica Fellinija koji joj je dao glavnu ulogu u nezaboravnom filmu “La Dolce Vita” ili “Život je lijep” 1960. godine, u kojem je glumila s kolegom Marcellom Mastroiannijem. Umrla je 11. siječnja, također u 84. godini života.

Anita_Ekberg_1956

Günter Grass

Pisac, umjetnik i intelektualac, Grass je bio najpoznatiji njemački poslijeratni romanopisac koji je osvojio Nobelovu nagradu za književnost 1999. godine. Od 1961-2005. godine podržavao je njemačke SPD političare kao što su Willy Brandt, Gerhard Schröder i Heide Simonis, svoja je umjetnička djela vezivao za aktualnu politiku, a politička je mišljenja javno ispoljavao. Grassova središnja motivacija, bila je gubitak zavičajnog Gdanjska i suočavanje sa nacionalsocijalističkom prošlošću, o čemu piše u mnogim svojim djelima. Tek 2006. godine samoobznanjeno članstvo u Waffen-SS, dovelo je do gubitka povjerenja javnosti i dileme o preispitivanju Grassa, kao moralne instance Njemačke. Umro je od infekcije u Lübecku 13. travnja, u 88. godini života.

Günter_Grass_beim_Blauen_Sofa-1024x769

BB King

Poznat i kao “Kralj bluesa” rođen je u Mississippiju, a svirati je počeo 1940-ih. Imao je mnoštvo hitova koje je ostvario sa svojom voljenom gitarom koju je nazvao Lucille, kao što su Sweet Little Angel, Rock Me Baby, My Lucille and Let the Good Times Roll. King je jako utjecao na naredne generacije svirača gitare. Rolling Stone magazin postavio ga je na 3. mjesto među 100 najboljih gitarista svih vremena. Do kraja života je bio aktivan, svirao je u prosjeku na 100 koncerata godišnje, a umro je 14. svibnja u 90. godini života.

BB_King_onstage_Toronto_2007-1024x768

Omar Sharif

Rođen u Egiptu, Sharif je postao zvijezda u svojoj zemlji prije nego što se proslavio i u svijetu glumeći Sherifa Alija u epskom filmu iz 1962. “Lawrence od Arabije”. Za glumu u tom filmu dobio je nagradu “Golden Globe” kao i nominaciju za Oscara. Zatim je snimio i uspješne filmove kao “Doktor Živago”, “Funny girl”. U kasnijim godinama sve se manje pojavljivao u filmovima, a nagrade “Cesar” dobio je glumeći u francuskoj drami “Monsieur Ibraham” 2003. godine. Umro je od srčanog udara u 84. godini, 10. lipnja ove godine.

Omar_Sharif_Cyrine_AbdelNour_66ème_Festival_de_Venise_Mostra_8-1024x682

Sir Christopher Lee

Za vrijeme 2. svjetskog rata bio član britanskih zračnih snaga, a nakon rata počeo je glumiti. Prave uloge dobio je krajem 1950-ih. Nakon što je glumio s Peterom Cushingom u filmu “The curse of Frankenstein” uslijedilo je još 20 zajedničkih filmova s tim glumcem. Lee je postao sinonim za glumljenje Drakule, kojeg je prvi put u filmu glumio 1958. godine. Mlađe generacije poznaju gao kao Sarumana iz Gospodara prstenova te Lorda Dookua iz Zvjezdanih ratova. Umro je 7. lipnja u 94. godini.

1024px-Christopher_Lee_Berlinale_2012_4-1024x682

Ben E King

Rođen kao Benjamin Earl Nelson u američkoj Sjevernoj Karolini, blues i R&B pjevač proslavio se pjevajući u “The Driftersima” krajem 1950-ih, pjevajući hitove “There Goes My Baby” i “Save the Last Dance for Me”. Od 1960. odlučio se za solo karijeru, kada je i uzeo nadimak King. Uslijedili su hitovi “Spanish Harlem” i “Stand by me” koja je 4. najizvođenija pjesma u SAD-u u 20. stoljeću. Umro je 30. travnja u 77. godini života.

6941500730_6c5bed1553_o-1024x683

Iako nisu doživjeli toliku svjetsku slavu, svakako se moramo prisjetiti i hrvatskih umjetnika koji su nas napustili 2015. godine. Tako su nas napustili Arsen Dedić i Pajo Kanižaj.

Izvor: Ovdje

Odgovori

Skip to content