Papa o svom apostolskom pohodu Africi

Papina kateheza na današnjoj općoj audijenciji bila je posvećena nedavnom posjetu Africi – Misionarstvo ne znači provoditi prozelitizam. Vjera se propovijeda u prvom redu svjedočenjem a zatim riječju, poručio je Papa

Vatikan, (IKA) – Misionarstvo ne znači provoditi prozelitizam. Vjera se propovijeda u prvom redu svjedočenjem a zatim riječju, rekao je papa Franjo u današnjoj katehezi na općoj audijenciji posvećenoj nedavnom apostolskom pohodu Africi na kojem je posjetio Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku.

Osvrćući se na posjeti Keniji, podsjetio je kako je tamošnje vjernike poticao da se okoriste velikim bogatstvom te zemlje: prirodnim i duhovnim bogatstvom, koje čine prirodna dobra, novi naraštaji i vrijednosti koje čine mudrost naroda. U Ugandi je moj posjet bio u znaku mučenika te zemlje, rekao je Papa, dodavši kako je cijeli posjet protekao u žaru svjedočenja nadahnutog Duhom Svetim. Raznoliko svjedočenje, nadahnuto istim Duhom Svetim, je kvasac za cijelo društvo, kao što to pokazuje djelotvorni rad u Ugandi u borbi protiv zaraze HIV-om i prihvaćanju izbjeglica, istaknuo je Papa.

Treća etapa putovanja bila je Srednjoafrička Republika, zemljopisno smještena u srcu Afrike: ona je upravo to, srce Afrike, rekao je Papa govoreći o trećem odredištu svoga putovanja. Osvrćući se na geslo pohoda toj zemlji, Isusov poziv učenicima: “Prijeđimo na onu stranu jezera” (Lk 8, 22), Papa je istaknuo kako “prijeći na drugu obalu”, u građanskom smislu, znači ostaviti iza sebe rat, podjele, bijede i izabrati mir, pomirenje i razvoj. Ali to podrazumijeva jedan “prijelaz” koji se zbiva u savjestima, u stavovima i nakanama ljudi. A na toj je razini presudan doprinos vjerskih zajednica, primijetio je Papa.

Zatim je govorio o misionarima, rekavši kako su to muškarci i žene koji su ostavili domovinu, sve… Kao mladi su otišli tamo, živeći život mukotrpnog rada, katkad spavajući na tlu, rekao je Papa ispripovjedivši zatim svoj susret u Banguiju s 81-godišnjom talijanskom redovnicom, koja je misionarka u Africi od svoje mladosti.

Na kraju je Sveti Otac uputio nekoliko riječi mladima. “Sjetite se te sestre i mnogo drugih poput nje, koje su dale život a mnoge su i umrle tamo”, poručio je Papa te dodao: Misionarstvo ne znači provoditi prozelitizam. Misionari i misionarke svjedoče a zatim onima koji žele drže katehezu. Ali svjedočanstvo: to je veliko herojsko misionarstvo Crkve. Naviještati Isusa Krista vlastitim životom! Obraćam se mladima: mislite na to što ćete učiniti od svoga života. Vrijeme je da razmišljate i molite Gospodina da vam dadne osjetiti njegovu volju. Ali ne isključujte, molim vas, mogućnost da postane misionari, da nosite ljubav, čovjekoljublje, vjeru u druge krajeve. Ne radi prozelitizma: to ne. To čine oni koji traže nešto drugo. Vjera se propovijeda u prvom redu svjedočenjem a zatim riječju, istaknuo je Papa.

IKA

Odgovori

Skip to content