Pobuna u SDP-u zbog Milanovićeva obrata?

Barem nekoliko članova Predsjedništva nije se odazvalo glasanju o pismu Mostu, kako se saznaje, jer su se pravdali zauzetošću, a i dio članova Predsjedništva, mada blizak Milanoviću, smatra da nije trebao pristati na ovakvu igru

Današnji Novi list donosi insiderske informacije s Iblerova trga, dio utjecajnih članova SDP-a, razumije se anonimno, kritizira Milanovićev kopernikanski obrat i nuđenje premijerske fotelje boži Petrovu, kao i mogućnosti da se uđe u vlast s HDZ-om.

U dijelu SDP-a nisu oduševljeni obratom, tvrdi Novi list.

Dio SDP-ovaca, naravno, nije oduševljen ovim obratom, jer ga smatraju suprotnim zaključcima Glavnog odbora od subote, gdje se izrijekom kaže da SDP traži da mandatar bude Milanović te da trojna vlada nikako nije opcija. Barem nekoliko članova Predsjedništva nije se odazvalo glasanju o pismu Mostu, kako se saznaje, jer su se pravdali zauzetošću, a i dio članova Predsjedništva, mada blizak Milanoviću, smatra da nije trebao pristati na ovakvu igru jer bi birači mogli pomisliti da je to potez očajnika.

»Poslije …, nema kajanja«, rekao je Novom listu jedan član Predsjedništva aludirajući na zaključke Glavnog odbora, koji misli da će ovim obratom biti nanesena šteta imidžu SDP-a, donosi Novi list.

Predsjednik Mosta Božo Petrov »slomio« je i Zorana Milanovića, zaključuje Novi list. Kad se činilo da je Vlada Mosta i HDZ-a gotova stvar, jučer popodne SDP je objavio pismo koje je Milanović poslao Mostu, prihvaćajući na taj način formiranje tripartitne Vlade, dok je za premijera predložio Petrova, no pristao je i na nestranačku osobu. Potpuni je to bio zaokret samo dan nakon Milanovićeve konferencije za novinare, kad je optužio Most da sudjeluje u operaciji spašavanja HDZ-a i da su postali »mostobran za dovođenje kriminalne organizacije u vlast«.

Kako je Most zatražio i službeni pristanak koalicije Hrvatska raste, kasno sinoć SDP je objavio priopćenje u kojem su potvrdili da se s Milanovićevim pismom slažu i njegovi koalicijski partneri, te da je odluke potvrdilo Predsjedništvo SDP-a. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić odmah je na svom twitteru napisala da su stavovi usuglašeni unutar koalicije Hrvatska raste. U sinoćnjem dopisu Mosta, Milanović »u ime koalicije Hrvatska raste« ponovno izražava spremnost za razgovor o Petrovu kao budućem mandataru, jer, ističe se, on ima »određeni izborni legitimitet«.

Novi list doznaje da je Milanović najavio Petrovu pristajanje na njegove uvjete i jedini je prijepor bilo inzistiranje predsjednika Mosta da Glavni odbor SDP-a mora promijeniti zaključke kojima odbija tripartitnu vladu i nestranačkog premijera. Potom je održana telefonska sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj je donijeta odluka o promjeni političke taktike.

U SDP-u drže da nije nužno ponovo sazivanje Glavnog odbora jer je to tijelo jednoglasno ovlastilo Milanovića za nastavak pregovora s Mostom.

“Glavni odbor dao je punu potporu Zoranu Milanoviću za mandatara u procesu formiranja nove vlade, ali on to zbog nedostatak saborske većine nije mogao biti, objašnjava sugovornik Novog lista iz te stranke.

No neki drugi članovi Glavnog odbora, isto tako anonimno, tvrde da ih nitko nije ni pitao za mišljenje i da su Milanovićeve odluke nelegalne.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content