STRUČNJACI: ‘Materijali za oružje masovnog uništenja unose se neopaženo u EU!’

TERORISTI SPREMAJU KEMIJSKO-BIOLOŠKI RAT? Stručnjaci: ‘Materijali za oružje masovnog uništenja unose se neopaženo u EU!’

Godišnje se zabilježi čak 150 slučajeva šverca nuklearnim ili radiološkim materijalima, koji se neopaženo unose u Europu

Šokantno izvješće Europskog parlamenta, sastavljeno nakon masakra u Parizu, govori o tome da su teroristi ISIL-a angažirali stručnjake sa znanjima na području kemije, fizike i računalnih znanosti kako bi pokrenuli rat protiv Zapada putem oružja za masovno uništavanje. U budućim napadima, teroristi bi mogli planirati iskoristiti oružja za masovno uništenje koja su međunarodno zabranjena.

U izvješću se navodi kako europski građani ne razmišljaju ozbiljno o mogućnosti da bi ekstremističke skupine mogle koristiti kemijske, biološke, radiološke ili nuklearne materijale tijekom napada u Europi. “Pod tim uvjetima, učinak takvog napada, ukoliko se dogodi, bio bi destabilizirajući u još većoj mjeri”.

Kako prenosi Daily Mail, Wolfgang Rudischhauser, zadužen za područje kontrole širenja oružja za masovno uništavanje pri NATO-u, rekao je: “ISIS je već pribavio znanje, a u nekim slučajevima i stručnjake, koji će mu omogućiti da koristi radiološko-kemijsko-biološke (RBK) materijale kao oružja terora”.

Studija navodi kako se godišnje zabilježi čak 150 slučajeva šverca nuklearnim ili radiološkim materijalima. “RBK supstance unose se neopaženo u Europsku uniju”, navodi se i napominje kako bi trebalo paziti na “druge radikalizirane pojedince koji imaju pristup osjetljivim područjima, ili tamo rade”.

Obavještajne službe, navodi Daily Mail, upozorene su da među povratnicima iz džihadističkih redova traže specijalizirano RBK znanje.

Izvor: jutarnji.hr

 

Odgovori

Skip to content