ZDRAVKO TOMAC: Pazite, i dalje kukuriču, a spremni su na sve!

I dalje kukuriču, spremni su na sve nedemokratske metode da zadrže vlast – Kandidat za novog predsjednika Vlade, već ovih nekoliko prvih sati, predmet je sustavnih napada, ignoriranja i osporavanja. Na muci se poznaju junaci

Politički analitičar Zdravko Tomac komentirao je za Direktno izbor Tihomira Oreškovića za mandatara.

“Ja sam izuzetno radostan, dugo nisam bio tako zadovoljan i sretan jer sve ovo što se zadnja 24 sata događa pokazuje da su, nakon lutanja, Domoljubna koalicija i Most našli rješenja u interesu Hrvatske. Mislim da će biti sastavljena Vlada koja će se moći uhvatiti u koštac s velikim problemima koje Hrvatska ima”, kazao je Tomac.

Čestitao je predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

“Moram čestitati Tomislavu Karamarku koji nije prošao na izborima očekivano, iz mnogo razloga koji su se dogodili u zadnjih šest mjeseci, ali koji je u velikoj krizi pokazao da izrasta u državnika. HDZ je čvrsto odbio da, zbog sudjelovanja u vlasti, ide u koaliciju s Milanovićem i njegovom koalicijom. Rekli su – radije idemo u opoziciju nego da pomognemo da ta ekipa, koja je upropastila hrvatsko gospodarstvo i politiku, koja je podijelila Hrvatsku, koja brani komunističke zločine, koja je silom pokušala nametnuti sustav vrijednosti suprotan interesima hrvatskog naroda da ostane na vlasti”, rekao je Zdravko Tomac.

Osvrnuo se i na Božu Petrova.

“Bio sam vrlo kritičan jedno vrijeme prema ponašanju Bože Petrova i zastupnika iz Mosta, mogao sam razumjeti njihov koncept da naprave veliku koaliciju, iako je to bila jedna velika iluzija, ali sam im odao priznanje da su ipak u borbi za tu iluziju otvorili neke nove procese u Hrvatskoj. Bojao sam se da će napraviti veliku pogrešku i napraviti Vladu s Milanovićem, što bi bila prava katastrofa. Nastojao sam javno djelovati, vjerujući u poštenje zastupnika Mosta, njihovo domoljublje, da im ukažem da bi to bila neoprostiva pogreška”, nastavio je.

Tomac je kazao kako nije on jedini koji je na to htio ukazati.

“To su nastojali i mnogi drugi ljudi. Među njima je bio vrlo otvoren i jasan i sisački biskup Vlado Košić. On je u tome možda i pretjerao na svom privatnom Facebooku. I mimo njegove volje, ta njegova osobna opaska postala je javno dobro i svi mediji bili su preplavljeni tom izjavom. To je poslužilo Zoranu Milanoviću i drugima da optuže Crkvu u cjelini da je ona ta koja je natjerala Božu Petrova da promijeni stav i okrene se Domoljubnoj koaliciji. To jednostavno nije istina jer istina je da je glavni krivac što su oni, na sreću, prekinuli pregovore s Milanovićem njegovo ponašanje koji je od početka izvodio duplo. Pregovarao je s Mostom i u tim pregovorima je sve davao što su tražili, ali je istovremeno cijelo vrijeme pokušavao razbiti Most, pokušavao dobiti jedan broj zastupnika Mosta kako bi on ostao premijer. Vodio je do zadnjeg trenutka dvostruku borbu. Prvi cilj mu je bio da ostane premijer i da podzemnim aktivnostima razbije Most i dobije 76 zastupnika. Rezervno mu je bilo, ako mu to ne uspije, prividno se odrekao da bude premijer, predložio Petrova, da bi on postao predsjednik Sabora i kad se Sabor konstituira onda bi poništio svoja obećanja i opet bi vodio igru da se napravi kriza u kojoj će on isplivati kao pobjednik”, objašnjava politički analitičar Tomac.

Smatra kako se Kukuriku koalicija nije pomirila s porazom.

“Zanimljivo je i ponašanje danas, upravo sam slušao Vesnu Pusić koja je otkrila da još nije sve gotovo, iako smo dobili mandatara, iako postoji saborska većina, što pokazuje da oni i dalje rade da sruše tu saborsku većinu i da naprave krizu te da umjesto gospodina Oreškovića oni izaberu Zorana Milanovića za predsjednika Vlade, ako uspiju srušiti većinu Domoljubne koalicije i Mosta. Nisu se pomirili s porazom. Spremni su i dalje na sve nedemokratske metode da zadrže vlast. Upravo sve ono što rade, nelegitimno cijelo vrijeme, oni za to optužuju Domoljubnu koaliciju i Most”, kazao je Tomac.

Božo Petrov i Mostovci, ali i Predsjednica, izloženi su strašnom pritisku, upozorava Tomac.

“U takvoj jednoj groznoj situaciji, Božo Petrov i ekipa iz Mosta izloženi su strašnom pritisku i uvredama. Vesna Pusić je danas ponovno zatražila izvanredne izbore, strašan je pritisak na Predsjednicu. Kandidat za novog predsjednika Vlade, već ovih nekoliko prvih sati, predmet je sustavnih napada, ignoriranja i osporavanja. Zadovoljan sam što su ljudi iz Mosta uvidjeli svoje pogreške i povukli prave poteze. Znam da im je teško, ali na muci se poznaju junaci. Vjerujem da ova podrivačka djelatnost Kukuriku koalicije koja i dalje kukuriče neće uspjeti. Vjerujem da je ova kriza pokazala i onima koji nisu vidjeli o čemu se radi kako smo u zadnji trenutak izbjegli novu katastrofu jer teško bi bilo preživjeti u Hrvatskoj da su Zoran Milanović, Vesna Pusić, Ranko Ostojić, Maras i ostali ostali na vlasti. Mislim da je većina hrvatskog naroda sretna i da ćemo zbog toga što se danas dogodilo imati sretniji Božić i Novu godinu, ali nije vrijeme za slavlje, trebamo se suprotstaviti ovim pokušajima da se ospori ova nova vlast, stvorena na potpuno ustavan i legitiman način”, rekao je Zdravko Tomac.

Sretan je zbog skorog sazivanja Sabora.

“Zadovoljan sam što je Predsjednica već za ponedjeljak zakazala sjednicu Sabora i uvjeren sam da ove Pusićkine riječi da još sve nije gotovo – da su to svjesne laži kako bi se i dalje stvarala napetost i kako bi dobili vremena da se konačno na kraju slože ili prihvate da su već u opoziciji i da mogu da se spreme i da se isele iz Banskih dvora. Mislim da je ovo danas kraj jedne dugogodišnje političke borbe u kojoj je domoljubna opcija pobijedila onu drugu i da se tek nakon ove pobjede stvaraju uvjeti da Hrvatska postepeno prevladava političke i ideološke pobjede i da nas ujedini novi predsjednik Vlade, čovjek koji je postigao veliku karijeru u svijetu, koji ima ugled i koji će znati okupiti sve na jednom programu čiji će cilj biti sinergija, okupljanje, a ne nastavljanje ideoloških borbi”, zaključio je Tomac.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content