VIJESTI SUSTIŽU JEDNA DRUGU: Karamarko i Petrov stigli na Pantovčak

Karamarko i Petrov stigli na Pantovčak. U tijeku dodatne konzultacije s predsjednicom

Iz Ureda predsjednice objavili su da će u 18 sati Kolinda Grabar-Kitarović nastaviti četvrti krug konzultacija.

Prvi čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko i čelnik Mosta Božo Petrov stigli su koju minutu prije 18 sati na Pantovčak na nastavak konzultacija kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović o mandataru Vlade.

Očekuje se da će razgovor trajati oko pola sata nakon čega će dati izjave novinarima, a potom bi se javnosti trebala obratiti predsjednica Republike.

U nastavku možete pratiti tijek događaja:

17.50 sati – Prema Pantovčaku su se uputili i vođa Mosta Božo Petrov, kao i vođa Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko.

17.45 sati – Čelnik Mosta Božo Petrov izašao je pred novinare ispred sjedišta Mosta te izvijestio da Most na nastavak konzultacija na Pantovčak ide s potpisima svih 15 svojih zasupnika i kako će od predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović zatražiti da im odobri dodatno vrijeme kako bi se se Domoljubnom kolicijom dogovorili o davanju mandata za sastavljanje vlade. Opširnije OVDJE

13.13 sati – Da na četvrtom krugu konzultacija nije bilo preugodno niti delegaciji Domoljubne koalicije, vidjelo se i po ne baš veselom izgledu lideru koalicije (u sastavu Kosor, Tepeš, Špika, Hrg) Tomislavu Karamarku, koji je izašao otprilike 25 minuta nakon početka razgovora. Upitan hoće li biti novih izbora, Karamarko je “umornim tonom” rekao da je taj odgovor na predsjednici (“Pitajte predsjednicu.”).

– Sve je na predsjednici – potvrdio je. Očekuje, međutim i dalje da se Most javi HDZ-u i odgovori na njihov zadnji dopis. O tome je li nekakav dogovor o Vladi blizu ili ne, ovisi i to treba li predsjednica organizirati još konzultacija ili raspisati izbore.

Ponovio je kako HDZ ne mijenja politiku i stav da ih zanimaju pregovori i suradnja s homogenim, a ne podijeljenim Mostom. I daje se protivi mogućnosti tripartitne vlade, no ne i bipartitnoj s Mostom. Zaključio je da Hrvatskoj ne trebaju novi eksperimenti s lošim ljudima te da je i javnosti već mučno gledati ovo političko natezanje oko formiranja Vlade.

12.21 sati – Zoran Milanović, koji je na konzultacije stigao sa svojom uobičajenom delegacijom (Pusić, Hrelja, Tireli), pojavio se pred novinarima samo osam minuta nakon početka konzultacija. Mirno je, no možda i u preopušteno komornom tonu objasnio kako će, negdje između Božića i Nove godine, očekuje, biti postignut cjelovit dogovor i da će Božo Petrov biti novi mandatar. Kazao je da je ovoga puta dogovor blizu, tako da odgoda od “tjedan dana ne znači ništa”. Na inzistiranje novinara i pitanja “gdje je zapelo”, s obzirom na to da je Petrov za danas najavljivao rješenje, Milanović je bezvoljno dodao da nije nigdje zapelo, nego da se radi o ozbiljnim stvarima i to “ne može biti riješeno za 5 minuta”. – Bitno da se vidi iskorak – zaključio je Milanović.

11.54 – Nakon samo 15-ak minuta razgovora s predsjednicom, niza stube u Uredu predsjednice sjurio se Božo Petrov, zbunjeno-zabrinutog pogleda, stisnutih usnica i samo protrčao kroz novinarsku koloniju na Pantovčaku. Nikakve izjave nije dao. Na konzultacije je došao sam.

11.37 sati – Dragu Prgometa iz HRID-a novinari su pokušavali provocirati da se izjasni hoće li on podržati svog bivšeg kolegu iz Mosta, Božu Petrova. No, Prgomet nije uletio u zamku, rekavši da njegovi zastupnici “nisu neodlučni, no ne dajemo bjanko potpise unaprijed”. Dodao je kako je on poslao pozive za pregovore “i lijevo i desno”. Potvrdio je da se nedavno telefonski čuo i razgovarao i sa Zoranom Milanovićem, no nije želio otkriti nikakve detalje razgovora.

Lider IDS-a Boris Miletić ponovio je stav da je njima isključivo važno što će se događati s Istrom. Oni su poduprli koaliciju Hrvatska raste, no ako Petrov bude mandatar, “moramo, naravno prvo s njime razgovarati”. Dakle, IDS će ocjenu eventualnom mandataru dati nakon pregovora s njime, premda su već prije razgovarali i cijene što je Petrov ranije govorio o regionalizaciji. Na kraju izjave, Miletić je jedini do tada novinarima čestitao Božić, kazavši da se “prije Božića vjerojatno nećemo vidjeti”.

Znači li to da će biti još jedan krug konzultacija, i to iza Božića!?

11.29 sati – Predsjednik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da zbog održavanja sjednice Gradske skupštine neće moći otići na četvrti krug konzultacija kod predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović te da će se s njom čuti telefonom.

– Ja sam uvijek “za” – odgovorio je Bandić novinarima u pauzi sjednice Gradske skupštine upitan je li se opredijelio i koga će podržati. Upitan za koga je to “za”, Bandić je kazao “pa za”.

Rekao je da će se telefonom čuti s predsjednicom Republike Kolindom Grabar–Kitarović jer ne može doći kod nje u Ured predsjednice budući da se održava sjednica Gradske skupštine.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) najavio je da će otići na konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nakon što se javio za riječ u raspravi o prijedlogu gradskog proračuna za sljedeću godinu.

11.12 sati – Dragan Vulin, lider HDSSB-a kaže da su oni spremni razgovarati oko formiranja parlamentarne većine, “no ne pod bilo kojim uvjetima”. Nažalost, pred blagdane, zbog političke situacije koja se stalno mijenja, Hrvatska ulazi u zonu nestabilnosti te se time još više narušava povjerenje naših građana u politiku. Vulin traži da tomu “dođe kraj i da političari koji imaju najviše zastupnika pokažu odgovornost”. Most je tu jedan od najodgovornijih.

11.00 sati –​ Potporu smo dali gospodinu Milanoviću s obzirom na njegov stav i stav drugih iz koalicije koju predvodi da daju šansu gospodinu Petrovu. Spremni smo razmotriti tu opciju, a sasvim je sigurno da bi trenutak u kojem jesmo i problemi u kojima se nalazimo vjerojatno zahtijevali i znanje i prepoznavanje cjeline problema koje je iznad ovog što Petrov može pružiti – rekao je Radimir Čačić, zastupnik Reformista.

– Ako dođe do toga da se podržava Petrov za mandatara, spremni smo sjesti i o tome razgovarati i podržati ga. Ne bianco – dodao je Čačić koji ne smatra da je Petrov dobar kandidat za premijera.

– Moj dojam je da on iskreno s pozitivnom energijom ulazi u ovo. Ima li za to snage, širine, vizije, iskustva, znanja – ne – rekao je Čačić.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content