Zašto prof. Podolnjak uopće insistira na koaliciji HDZ-a sa “crvenim vilajetom”

Gotovo sa stopostotnom sigurnošću, ispitujući javno mišljenje, pomno prateći sve komentare, čitajući redove i između redaka, slušajući i pametne i manje pametne ljude, mogu ustvrditi kako ne postoji ni jedan jedini pojedinac koji je svoj glas dao Domoljubnoj koaliciji, a koji bi u najgorem snu ili noćnoj mori pomislio o bilo kakvoj mogućnosti koalicije s Milanovićem, Pusičkom, Pupavcem i ostalim drugovima iz “crvenog vilajeta”.

Isto tako, čvrsto vjerujem, kad bi se dogodio takav scenarij iz “noćne more”, HDZ bi trajno izgubio gotovo cijelo, stabilno biračko tijelo, što kreatori takvog scenarija jako dobro znaju. Takva suluda koalicija nemoguća je iz još jednog važnog razloga, a taj je, da ni Milanović, ni u najgoroj “noćnoj mori” ne namjerava koalirati sa HDZ-om.

U samom MOSTU koji, za sada, nije ni stranka ni udruga, već formalni i legitimni skup različitih pojedinaca, različitih svjetonazora i ideologija, problem vjerodostojnosti prema svojim glasačima nije ni izbliza toliko izražen kao kod ove dvije dugopostojeće, najveće stranke u Hrvatskoj.

Problem vjerodostojnosti MOSTA prema svojim biračima nije toliko izražen, jer prvi put su na izborima i dalek je put do jednog stabilnog biračkog tijela na kojega bi mogli računati u svim sljedećim izborima. Ispitujući i analizirajući strukturu njihovog biračkog tijela lako se može zaključiti da je barem pola tog biračkog tijela demokršćanskog svjetonazora, 30% ih je potpuno indiferentno prema ideologijama, a tek 20% su umjereni socijaldemokrati lijevog centra, uglavnom iz većih sredina.

Siguran sam da MOSTOVI glasači žele da njihov glas postane aktivan u preuzimanju odgovornost, da njihov glas participira u vlasti kod donošenja važnih odluka. Sve tri strane ovog političkog “rašomona” moraju podjednako cijeniti vjerodostojnost svog biračkog tijela, ali i vjerodostojnost tuđeg biračkog tijela. Ma kako ćeš tražiti da tebe netko poštuje ako ti ne ćeš poštivati njega?

Ustavno pravni stručnjak prof. Robert Podoljnjak ovih dana uporno i tvrdoglavo tvrdi da je jedino rješenje “velika koalicija” u kojoj bi i MOST participirao u novoj Vladi. Još jednom ću ponoviti! Kad bi se HDZ i SDP mogli dogovoriti, dogovorili bi se za pet minuta i onda bi MOST otišao u ropotarnicu političke povijesti. Ta činjenica, da se dvije stranke ne mogu i ne će dogovoriti zapravo govori sve i najveći je dokaz da floskula HDZ=SDP nikada nije bila istinita.

Ako nije istinita , a nije, onda je MOST na toj lažnoj formuli dobio 19 mandata, jer to im je bila udarna sintagma predizborne kampanje. Dakle, prof. Podoljnjak, s kojim se SDP danas grubo poigrao, bi prvo trebao priznati da HDZ i SDP nemaju ništa zajedničkog, mora priznati zašto nemaju ništa zajedničko i to priznanje iskomunicirati sa svojim biračima.

Nakon tog poteza mora priznati tko je u zadnje četiri godine upropaštavao Hrvatsku na svim ekonomskim i duhovnim planovima i mora priznati da su glasači, prema kojima moraš biti vjerodostojan, odlučili SDP kazniti izbornim porazom, a HDZ nagraditi izbornom pobjedom, ma koliko ona mala bila. Kad bi se priznale te demokratske činjenice izbornih rezultata stvari bi izgledale puno jednostavnije.

MOST je “postrojio” HDZ i SDP, neki tvrde da im je očitao bukvicu, neki misle da nije, ali napravio je jednu prevažnu stvar. Iznudio je od te dvije stranke izborne programe, reformske programe i sada imamo jedan vrijedan dokument koji bi nakon verifikacije mogao postati temelj za sve buduće reforme u Hrvatskoj. Da bi se dosljedno provele reforme nije potrebna nikakva velika koalicija, dovoljna je većinska Vlada MOSTA sa izbornim pobjednicima, a izborni gubitnici koji su odjednom postalireformisti, imaju potpisanu obvezu na temelju dokumenata ispregovaranih s MOSTOM pomagati novoj Vladi RH. Ako su u SDP-u iskreni reformisti, onda to mogu biti i u oporbi, a ako nisu, ne će to biti ni u Vladi. HDZ, kao pobjednik ovih izbora, uz koalicijski korektiv MOSTA u Vladi, ne može si dozvoliti luksuz neiskrenih reformi,jer će ih MOST u suprotnom srušiti u zajedništvu sa oporbenim SDP-om.

Za ustavne promjene koje se moraju provesti zbog nekih važnih reformi potrebna je dvotrećinska većina. No, ni za taj posao nije potrebna formalna velika koalicija, već je potreban 101 glas dobre volje onog trenutka kad ustavne promjene dođu na red. Dakle potrebna je 101 ruka iskrenih reformista bez obzira gdje sjede, u Vladi ili opoziciji. Tko gospodinu Podolnjaku garantira da bi se u nemogućoj, neprincipijelnoj, velikoj koaliciji skupila 101 ruka? To ne zna ni dragi Bog, a najmanje prof. Podolnjak.

Ali prof. Podolnjak ipak je nešto znao kad je bio glavni kreator referendumskog pitanja kod izmjena izbornog zakona za referendum koji je najavljivala Željka Markić. Naime, znao je da je u taj paket morao staviti i čl. 45 ustavnog zakona o izbornim pravima dijaspore i na taj način pridobiti i HDZ u suglasje o tom važnom referendumu. Međutim, nije to napravio i ne zna se zašto?

Ali zna se, da je prof. Podolnjak znao kako taj referendum ne će uspjeti taman da suprikupili i milijun potpisa, jer bile su jasne naznake od svih političkih institucija da taj referendum ne će dozvoliti. Izmjene izbornog zakona u Saboru inicirali su Josipović, Podolnjakov prijatelj, kao predsjednik države, SDP, HNS i HDSSB-e i time su referendum učinili bespredmetnim. Mislim da je prof. Podolnjak, Josipovićev osobni pravni savjetnik, znao da taj referendum ne će blagosloviti ni Ustavni sud bez obzira na potpise. Znao je i išao svjesno u poraz, a rezultat tog poraza vidimo danas u rezultatima Željke Markić na zadnjim izborima. Nestala je i ta stranka, nestala je i udruga UiO.

Podolnjak je sigurno znao, a znao je i Josipović, sigurno je znao da bez HDZ-a taj referendum ne će proći! Taj refrendum je donio i razdor između HDZ-a i Željke Markić!? Nedavno čitam izjavu gospodina Krešimira Planinića iz UiO koji kaže da čl. 45 ustava o pravima dijaspore na izborima treba mijenjati. Zanimljivo nema šta?! Sada Planinić zna, a onda mu prof. Podolnjak nije dao da zna!? Ne insinuiram, samo pitam?

U potpuno smo istoj situaciji. U ovom trenutku, MOST je jedini važan prirodni koalicijski potencijal izbornom pobjedniku HDZ-u, a prof. Podolnjak, kao MOSTOV glavni pregovarač, najiskusniji pravni stručnjak, nudi nemoguća rješenja iz Alana Forda. On čak kaže preko izvjesnog gospodina Nikole Grmoje da će oni podržati akademika Reinera, ako ga podrži SDP. Nevjerojatno, ali istinito, nudi svoju podršku na način koji se ni u snu ne može dogoditi, gotovo isto kako je formulirao nemogućereferendumsko pitanje na referendumu o izbornom zakonu.

Zna se, SDP ni u snu ne će podržati akademika Reinera nakon onoga gaženja uvaženog akademika od strane Zorangutana iz Špičkovine u zadnjem sazivu Sabora.
Naime, nikada na niti jedno zastupničko pitanje upućeno tom egomanijaku, uvaženi akademik Reiner nije dobio odgovor. Ustvari umjesto odgovora dobio je salve nepristojnih uvrjeda. Jeli prof. Podolnjak navijao za uvrijede Milanovića ili pristojnost akademika Reinera, ako je pratio bar jedan aktualni sat u Saboru?

Prof. Podoljnjak, “stari kadar”, Josipovićev prijatelj, čiji će stvarni identitet tek trebati utvrditi, tvrdi da se ne će moći izabrati ni ustavni suci, jer potrebno je dvije trećine ruku saborskih zastupnika. I opet griješi ili namjerno podvaljuje! Ustavni suci biraju se iz kvota stranaka i tu nikada nije bilo problema, jer općenito prevladava svijest da država ne može funkcionirati bez Ustavnog suda i sudaca.

Zbog čega MOST nije pregovarao i sa svim ostalim izabranim saborskim zastupnicima kako bi vidio jesu li oni reformisti ili ne. Gdje su u toj priči HDSSB, Bandić, Sinčić, Čačić, manjine?

Zbog čega “stari kadar”, prof. Podolnjak kao glavni pregovarač u ime MOSTA na stol jednima i drugima nije stavio svjetonazorska pitanja u ovim pregovorima. Pitanje AVNOJA u Ustavu RH, pitanje branitelja u Ustavu, Domovinskog rata, pitanja pokroviteljstva nad Bleiburgom, pitanje osude zločina komunizma i zločinca Tita, UDBE, pitanje izbornih prava dijaspore, pitanja lustracije koju su provele sve postkomunističke zemlje? I baš zato što je lustracija provedena u svim postkomunističkim zemljama moguće je i velika koalicija u tim zemljama. Bez lustracije to ne bi bilo moguće, kao što nije moguće ni u Hrvatskoj. Zašto su ta prevažna pitanja zaobišli? Zato što bi se tada kristalno jasno vidjelo da je slogan SDP=HDZ laž izmišljena u udbaškoj kuhinji, vidjelo bi se da je koalicija te dvije strane nemoguća, pa kao takvu nitko je ne bi mogao ni predložiti, jer bi ispao budala pred cijelom nacijom. Kad bi se to otkrilo više nitko ne bi mogao reći, ne ćemo ni s jednima ni s drugima, navodeći tvrdnju da su i jedni i drugi isti!?

Na koncu, doista se legitimno zapitati – je li prof. Podolnjak za lustraciju ili nije?

Kazimir Mikašek-Kazo/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content