Ekonomski ‘Bilderberg’ u Davosu čuva 5000 vojnika – Koga se toliko boje vodeći svjetski korporatisti i bankari?

Čak će se 2500 vodećih poslovnjaka, političkih lidera, intelektualaca i novinara okupiti na ovom panelu i diskutirati o onome što nas očekuje

Svjetski ekonomski forum u Davosu počinje 20. siječnja, a pripreme teku prilično užurbano. Zanimljivo – iako svi smatraju da je ovaj skup od najvišeg značaja za planetu, čak će 5000 vojnika čuvati milijardere.

5000 vojnika čuva 2500 bogataša

Najviši grad Europe, švicarski Davos, i ove će godine biti poprište ‘javno-privatne suradnje’, ‘lobiranja’ i ‘sinergije biznisa, politike i visokog školstva radi oblikovanja globalnih i regionalnih agendi’. Čak će se 2500 vodećih poslovnjaka, političkih lidera, intelektualaca i novinara okupiti na ovom panelu i diskutirati o onome što nas očekuje – tako bi ovo mogao biti svojevrsni ‘Bilderberg’ lišen političkih vrhuški i aristokracije, no pogonjen korporatistima.

Slično kao i spomenuti ‘Bilderberzi’, svake godine sastanak okvirno kruži oko jedne ključne teme. 2012. bilo je riječi o ‘Velikoj transformaciji’, 2013. o ‘Otpornoj dinamici’, 2014. pak o ‘restrukturiranju svijeta i posljedicama po društvo, politiku i biznis’ dok je prošle godine raspravljano o ‘novim globalnim okolnostima’. Za ovu godinu još nije poznat scenarij, no s obzirom na enorman broj osiguranja vrlo lako bi moglo biti riječi o utjecaju terorističke prijetnje i imigracije na ekonomiju.

Vojno okruženje

Iako su u početnoj fazi došle brojne kritike od strane Waltera Schlegela, komesara policije kantona Graubünden o ‘nedovoljnom broju osposobljenog osoblja’, veze i vezice vrlo brzo su proradile i osiguran je kontingent od navedenih 5000 vojnika. To je u usporedbi s prošlom godinom deseterostruko pojačanje u osiguranju i očito je da su se korporatistički lideri uplašili za svoje živote i sumnjaju da njihovo upravljanje svijetom više nije toliko nesmetano i popularno kao nekoć.

Unajmljeni su tako brojni plaćenici, pripadnici vojne policije i već postojeće osoblje lokalne policije koje je brojalo oko 450 službenika. Prijevoz će pak osigurati vojno zrakoplovstvo, a aerodrom u Davosu bit će u potpunosti zatvoren tih tjedan dana, od 18. do 24. siječnja. Check-in gostiju bit će odrađen već u Zurichu i u Davos će ići isključivo provjereni gosti putem helikoptera. Vječito je pitanje – tko sve plaća, a odgovor je kao i uvijek – porezni obveznici zemlje domaćina…

Autor: Ratko Martinović

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content