ČIŠĆENJE KOROVA: Dočekasmo i to – naricanje Mirjane ‘Gizele’ Rakić

Došlo je i do toga: počela naricanja, kuknjava i plač, javljaju se nekakve platforme, “silne” udruge rogobore, a zadnji se trzaji odlazeće Partije ogledaju u zabrani televizije jer se čovjeka nazvalo četnikom jer pjeva četničke pjesme; govor mržnje, nema što.

Jedan od pojavnih oblika lustracije je i prekid dotoka novca za protuhrvatsko djelovanje; toga se, uz gubitak sinekura i vlasti, najviše plaše svi oni koji 15 godina lagodno žive pljuckajući po državi koja im novac daje.

U duhu srpske i velikosrpske mitomanije, od raznih kosovskih bitaka, solunskih bojišta i dušanovih carstava do crte Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, počet će se spjevavati legende i epovi o “sirotim” Srbima u Hrvatskoj, potlačenim “antifašistima”, ugnjetavanim “građanima”, zatiranju “slobode”; svi će oni početi urlikati i tvrdit će da su obespravljeni i proganjani isključivo jer su vjerni sluge Srba i čekića. Budući da će im se lustracijom zabraniti obnašanje javnih dužnosti, kao “ultima ratio” će im preostati samo usmena predaja.

Vjerojatno će se posljednja gošća Ace Stankovića, Mirjana Rakić (68 godina i 45 staža, zar nije u mirovini po sili zakona), među drugovima poznatija kao “Gizela”, naći kao glavna junakinja predstojećeg epa i legende. “Okrutni” je Hasanbegović već smijenio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije. To će vjerojatno opisati kao prvi u nizu “tiranskih” poteza “nemilosrdnog autokrata” i jugofoba.

Iako mu nije supruga, Mirjana Rakić bit će nova “Hasanbeginica”. Već je počela naricaljku o svojoj ljubavi prema Tuđmanu, tvrdi da je čak i suze lila na njegovu pokopu, o tomu kako je Hrvatska njezina domovina te o strašnim povicima koji su joj upućeni kad je 10 000 ljudi prosvjedovalo protiv njezine odluke o ukidanju Z1 televizije. Nije “Gizela” imala dovoljno hrabrosti pa da nastupi kod Ace s poklonjenom joj šajkačom, a Aca je trebao biti dovoljno susretljiv te u studio dovesti i Porfirija te prirediti gledateljima jednu pjesmu ljubavi: “Šta se ono na Dinari sjaji…”Inače, u toj snimci, upravo kod navedenih stihova, dobri je Porfirije dao rukama znak, a nakon toga se u kadru može opaziti da jedna ruka “reže” dajući time znak da se sa snimke taj dio ukloni. Toliko o otvaranju usta.

Nakon prekida će dotoka novca i nakon čišćenja sveg protuhrvatskog korova, sve te udruge i “antifašisti” otići u Srbiju jer će im tamo sigurno dati koji novčić za njihovo četnikovanje i velikosrpske slogane. Stoga će svoju “domovinu” napustiti i Mirjana Rakić, što će je “slomiti” te će svisnuti od muke. Zaista ni u jednoj zemlji ne postoji ovo što se događa u Hrvatskoj, ni jedna zemlja, demokratska ili nedemokratska, uređena ili neuređena, ne dopušta takve “slobode” medija, udruga i platformi u njihovim hajkama na vrhovništvo i dostojanstvo hrvatske države i njezinih građana i državljana. Naprotiv, već se 15 godina takvo huškanje potiče i obilno novčano nagrađuje.

Sad kad se tomu postupno staje na kraj, svu tu protuhrvatsku svitu čeka dolina suza i nepodnošljive muke. Napokon će shvatiti da je Jugoslavija/velika Srbija propala i da je stvar otužne prošlosti te takvima više nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru.

„Kad to čula Hasanbeginica,
bjelim licem u zemlju udrila,
usput se je s dušom rastavila,
od žalosti, gledajuć’ sirota!“

U svakom zlu poneko dobro, kako kaže narod. Možda se iz sve te tragedije po naše rakiće, stankoviće, pupovčiće, radmane, pusiće i porfirijiće, iznjedri kakav krasan ep – neistinit i patvoren, ali estetski prihvatljiv.

Zdenka Lenac/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content