OBAVJEŠTAJNI SKANDAL: Na WikiLeaksu procurile informacije o funkcioniranju SOA-e, provaljeni planovi i imena sedam agenata!

Jutarnji list upoznat je sa zakljčcima obavještajne analize koja govori o skandaloznom razotkrivanju identiteta djelatnika SOA-e menadžerima stranih tvrtki kao i o curenju podataka od vitalne važnosti za nacionalnu sigurnost, piše na portalu jutarnji.hr.

Posebnu težinu ima činjenica da su se tako krupni propusti događali tijekom vrlo osjetljivog posla – pokušaja dobave sustava za nadzor suvremene elektronske komunikacije građana putem WhatsAppa, Vibera i Skypea.

Spomenuta obavještajna analiza napravljena je temeljem e-mail korespodencije talijanske kompanije Hacking Team koju je 8. lipnja prošle godine objavio WikiLeaks. Klijenti Hacking Teama sa sjedištem u Milanu razne su obavještajne službe, a špijunski softver i opremu pokušali su prodati našim obavještajcima preko hrvatske kompanije Alfatec Group, koja inače nudi proizvode i usluge iz područja informacijske sigurnosti i komunikacija. Iz korespondencije je vidljivo kako hrvatski Alfatec ima ambicije plasirati špijunski softver i drugim obavještajnim institucijama u regiji, primjerice, onima u Crnoj Gori i Makedoniji.

Veliki propust
Glavni pregovarači za nabavu tog softvera u Hrvatskoj bili su djelatnici Sigurnosne obavještajne agencije, koji su tijekom 2013. i 2014. godine odlazili na više prezentacija softvera u inozemstvo te išli na sastanke u sjedište tvrtke u Milano. Osim što korespondencija pokazuje kakve su trenutne planirane operativne i tehnološke sposobnosti obavještajne zajednice, u mailovima su otkrivena imena sedmorice agenata Sigurnosno obavještajne agencije, što je strogo povjerljiv podatak u svakoj državi. Osim toga, u mailovima su objavljeni podaci o kretanju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, njegovim susretima, načinu na koji funkcionira hrvatski obavještajni sustav.

Bez obzira na osjetljivost objavljenih podataka, nakon njihove objave, prema našim informacijama, nije pokrenuta nikakva istraga.

– Riječ je o velikom sigurnosnom propustu koji nije sankcionirala ni SOA ni Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost – tvrdi sugovornik Jutarnjeg lista blizak obavještajnoj zajednici.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content