5. ožujka 1960. snimljena poznata fotografija Che Guevare – znaju li mladi danas čiji lik nose na majicama?

NA DANAŠNJI DAN – Jedna od najpoznatijih fotografija u povijesti snimljena je na današnji dan 1960. Do danas je ta fotografija Che Guevare umnožena i preslikana na bezbrojne plakate, spomenike, majice i druge proizvode široke potrošnje.

„Mladi bi trebali naučiti razmišljati i djelovati kao masa. Zločin je razmišljati kao individua“ – Che Guevara

Che Guevara je osoba koja je definitivno imala najbolji PR u svjetskoj povijesti. Argentinski gerilac i jedan od najpoznatijih svjetskih revolucionara, osobito u stvaranju komunističke Kube, postao je „hipster ikona“ današnjeg svijeta, „antikulturni heroj“, „pobunjenik protiv svjetskog establišmenta“, „branitelj siromašnih“ i štoša drugo pozitovno u očima mladih i svijeta. U svom (ne)znanju čak se i Stjepan Mesić u funkciji predsjednika Hrvatske otišao pokloniti grobu ovog masovnog ubojice.

Međutim, sloboda govora i raširenost medijske kulture našeg stoljeća otkrila je svijetu istinu o Che Guevari. On je bio egzekutor svoga vođe Fidel Castra i masovni ubojica, predvoditelj mnogih odreda smrti i čovjek koji je prema vlastitom svjedočanstvu, bilo osobno ili naredbom, ubio tisuće nemoćnih ljudi. Tako je brand koji je bio ikona borbe dobra protiv zla, ustvari ikona – brendiranog zla.

Idealističke predodžbe Europe o Che Guevari

Predodžbe koje je imala ( i ima) europska javnost o Che Guevari kao o romantičnom borcu za ideale revolucije i pravdu daleko su od povijesne istine, i više su bile stvar svojevoljne obmane nego stvarnosti. To možemo usporediti sa likom Josipa Broza Tita koji je u Jugoslaviji imao status nedodirljivog božanstva, trostrukog narodnog heroja koji dahom usta ubija tisuće ili jašući na bijelom konju dostojanstveno vodi „narode Jugoslavije“ protiv omraženih neprijatelja, redom zločinaca i ubojica nevinih. Tek je slobodom javnog govora i pisanja došla u javnost istina o njegovom zločinačkom karakteru i djelu. To je umnogome razotkrilo tu lažno njegovanu romantičnu predodžbu o Titu koja još živi samo u namjerno samoobmanutim glavama nemoralnih slijepaca bez duše kojima nevina žrtva „neprijatelja“, pa bilo to i dijete, nije ništa nego samo brojka i jedan manje.
Ista stvar se danas događa sa likom Che Guevare.

Tko je stvorio „lažnu romantičnu sliku“ o masovnom ubojici?

U uobičajenom europskom stanju svijesti oličenje zla i nepravde Latinske Amerike bio je čileanski diktator August Pinochet, dok je oličenje borca za ideale i pravdu bio Che Guevara. Istina je ovo: Che Guevara je OSOBNO odgovoran za ubojstvo više ljudi nego što ih je Pinochetov REŽIM počinio za vrijeme državnog udara u Čileu!

Kako je moguće da je takva potpuno kriva predstava formirana s obzirom na stvarne činjenice? To je učinjeno pod utjecajem ljevičarske (sub)kulture koja dominira na Zapadu već 90 godina i svjesno promovira svoje super-junake kao likove koji arhetipski oličavaju borbu „dobra protiv zla“. Ta ljevičarska kultura je vrlo slojevita i široka, te nema vremena za detaljniju analizu povijesti i razvoja njene svijesti i utjecaja, ali na njenom konju jahali su najveći zločinci 20. stoljeća od Staljina, Mao Ce Tunga, Tita, pa čak i Hitlera i Mussolinija. To se tiče osobito onih dijelova gdje je ta kultura vodila borba protiv omraženih „konzervativnih vrijednosti“ koje apriori bilje cilj borbe bez obzira o čemu se radi. I osobito Crkve čiji je krajnji cilj njeno uništenje, te uništenje kršćanstva i poglavito obitelji kao zajednice oca, majke i djece.

Ironija cijele stvari je da je „omraženi i srebroljubivi Zapad“ to prepoznao i kao priliku za zaradu gledajući pri tome isključivo u svoje božanstvo – novac. Tako je lik tog masovnog ubojice postao jako dobar „buissnes“. To je druga bitna točka idolatrije prema Che Guevari.

Che Guevara – ubijanje, nemilost i mračan kraj

Ernesto Che Guevara prvi put je osobno ubio 1957. svog suborca. Sam je zabilježio ove riječi: „Problem sam riješio pištoljem kalibra 32 mm, u lijevu stranu njegova mozga…Njegove stvari sada pripadaju meni.“ Njegovi suborci svjedoče o njegovom brutalnom teroru i hladnokrvnim egzekucijama, a njegov Dnevnik i pisma supruzi svjedoče ove riječi: „Bio je dovoljno kriv da zasluži smrt…”. “Morao je platiti…”“Evo me u džungli, živ i žedan krvi”.

Nakon osvajanja vlasti, Che Guevara odmah ustrojava sustav koncentracijskih logora u kojima završava svatko tko je bio iole sumnjiv, a on osobno postaje upravitelj najzloglasnijeg od njih: logora La Cabana. Tu ubija sve protivnike komunističkog režima, bili istinito ili lažno optuženi, kršćane, pa čak i maloljetnu djecu. Taj ljevičarski doktor Mengele kao upravitelj logora dobiva nadimak – „Mesar“.

Poznate su riječi iz njegova govora “Poruka Trikontinentalu”, u kome je sintetizirao svoje revolucionarno učenje: “Mržnja kao element borbe; nemilosrdna mržnja prema neprijatelju, koja gura ljudsko biće preko njegovih prirodnih granica, pretvarajući ga u učinkoviti, nasilan, selektivni i hladnokrvni ubilački stroj.”

Uz to pokušavao je da država regulira odnos muškarca i žene, zabranio upotrebu alkohola, imao rasističke stavove o superiornoj bijeloj rasi i opisivao (kubanske) crnce kao ljude „koji se samo opijaju i spavaju“. Bio je homofob i antisemit, te su kubanski homoseksualci završavali na robiji ili psihijatrijama sa životinjskim uvjetima za življenje nedostojnim čovjeka.
Njegov neumoljivi komunistički fanatizam vidio je svoj istinski uzor u komunističkoj Sjevernoj Koreji.

Pitanje – znaju li mladi danas čiji lik nose na majicama?

Što bi rekli današnji mladi kada bi znali da na svojim majicama nose lik čovjeka koji je bio ubojica bez imalo dostojanstva? Naime, kada ga je Castro protjerao sa Kube lutao je zemljama trećeg svijeta izazivajući nerede i ratove tražeći u strahu zemlju u kojoj nema smrtne kazne. Toliko se bojao smrti da je završio u Boliviji raspitujući se koliko bi zatvora mogao tamo dobiti, a u planinama te južnoameričke zemlje je i ubijen.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

Odgovori

Skip to content