Potpišite peticiju za oslobođenje kršćanskih tinejdžera zatvorenih u Egiptu zbog ‘bogohuljenja’

CITIZENGO POZIVA – Egipatski sud osudio je tri tek punoljetna tinejdžera na pet godina zatvora. Učinio je to nakon što su snimili video u kojem se navodno “rugaju islamu” i vrijeđaju obezglavljivanje koje provodi ISIS protiv kršćana u regiji.

Dječaci su bili dobi 15-17 godina kada je video snimljen. Ovaj video nikada nije javno podijeljen, ali su ih susjedi prijavili kada su vidjeli video.

Radi se o nečuvenom kršenju ljudskih prava i primjer progona kršćana u Egiptu.

Potpišite peticiju upućenu egipatskom predsjedniku Abdel Fatah al-Sisiju i predsjedniku Vijeća UN-a za ljudska prava g. Choi Kyong-limu.

Traži se od egipatskog predsjednika da poduzme konkretne korake kako bi se osigurala zaštita kršćana u regiji – da osigura da se kazne koje su dječaci dobili preinače, te u konačnici da se promijeni zakon o bogohuljenju u Egiptu.

Egipatski zakon o bogohuljenju dopušta široko tumačenje, a sve više ga se primjenjuje posljednjih godina kako bi progonili kršćane koji žive u regiji.

Todd Daniels, stručnjak za međunarodnu kršćansku skrb, objašnjava kako je ova situacija “još jedan slučaj u kojem Egipat i dalje stavlja težinu na ekstremističku ideologiju”. “Egipat provodi progon koji se ne nalazi samo na društvenoj razini nego i u pravosuđu”, ističe.

Važno je djelovati sada kada Egipat zna da je međunarodna zajednica svjesna tih kršenja ljudskih prava.

Peticiju potpišite OVDJE.

 

Odgovori

Skip to content