Zašto se zmije ne onesvijeste?

Zmije su zaista vrlo čudnovata bića

Zmije nemaju ruke i noge pa se pri lovu moraju oslanjati na brzinu kojom mogu pokrenuti glavu. Snažan i brz trzaj glave osigurat će onaj maleni trenutak koji je zmiji potreban da ugrize svoj plijen i ispusti otrov. Nakon toga, zmija samo treba strpljivo pratiti plijen i čekati da otrov napravi svoje. Dakle, zmije ovise o brzini i davno je uočeno da otrovne zmije postižu velike brzine pri napadu. No, nedavno je ustanovljeno da to nije karakteristika samo otrovnih zmija.

Znanstvenici sa sveučilišta u Louisiani proveli su pokus u kojem su mjerili brzinu i ubrzanje napada različitih zmija. Najbrži napadač bila je čegrtuša. Ona je napadala s ubrzanjem od 279 metara u sekundi na kvadrat. No, prva iza čegrtuše bila je neotrovna štakorska zmija s ubrzanjem od 274 metara u sekundi na kvadrat. Zaključeno je da sve zmije imaju veliko ubrzanje pri napadu, bez obzira jesu li otrovne ili ne.

Zmije i piloti

No, ono što je zapravo zapanjujuće je da te brzine koje zmije postižu, zrakoplovnim rječnikom, odgovaraju sili od 20 G. Da pojasnimo, piloti borbenih aviona su jedini ljudi koji imaju problema s ovom silom. Pri ubrzanju od 3 G pilot je toliko jako prikovan za sjedalo da gotovo ne može pomicati udove i zato se pri 3 G ili više za bijeg iz aviona koristi ispaljivanje sjedala. Pri 8 G pilot ne može napraviti niti jedan pokret, čak ne može ni glavu držati uspravno.

Prosječna, ne uvježbana, osoba može podnijeti silu od 5 G. Nakon toga će se onesvijestiti jer od silnog ubrzanja krv ne može normalno kolati tijelom. Piloti, posebno trenirani za tu vrstu napora, mogu podnijeti 9 G. Najveća sila koju je čovjek uspio preživjeti je 25 G kojoj je 1.1 sekundi bio izložen John Stapp. No, Stapp je do kraja života osjećao ozbiljne posljedice tog eksperimenta, a zmije svakodnevno “bacaju” glavu ubrzanjem od 20 G i ne osjećaju nikakve posljedice. Ako uspijemo dokučiti kako to rade, zmije bi mogle biti ključ za podnošenje još većih brzina. Možda čak onih brzina koje su potrebne za skraćivanje udaljenosti između planeta.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content