Podsjetnik na brutalan ZLOČIN

Ponovo čitam, slušam i gledam izvješća o napadu na liječnicu Ružicu Ćavar, katoličku i hrvatsku aktivisticu još iz jugokomunističkih vremena. Bilo je to u Zagrebu, na Cvjetnom trgu, u rujnu 2015.

Lice napadača, pozamašna čovjeka srednjih godina, izražavalo je zastrašujuću mržnju ne samo prema starijoj gospođi koju je na zemlju srušio i ozlijedio, nego prema svemu što je kršćansko i hrvatsko. Takva mržnjom zamračena lica, nažalost, često viđamo po medijima, skupovima i u Saboru.

“Divljak s Cvijetnog trga”, kako ga nazvaše, i njegovi suborci sebe su uvjerili da su na “pravoj strani povijesti” jer, naime, stvaraju društvo koje će biti multikulturalno, bez mržnje, bezgranične tolerancije, slobode i različitosti, te apsolutne jednakosti. Ali, eto, na tom putu smetaju im ovi nesretni kršćani, nacionalisti, konzervativci…, koji još vjeruju u Boga, apsolutne vrjednote, vječni život…. i, još k tome, vjeruju u brak između muškarca i žene. Odbijaju, zamislite, prihvatiti valjanost istospolnih “brakova”. Stvarno su ti kršćani smetnja napretku i treba ih nekako dotući, na lijep ili ružan način. U ime boljeg društva i slobode, naravno. Ništa novo! Nisu zanesenjaci i fanatici ovog vremena izmislili istospolni “brak” niti mržnju i progon kršćana. Netko veoma poznat ih je u tome davno pretekao.

Možda su čak i oni zaboravili! (Ne)slavni rimski car Neron je svog oslobođenog mladog roba Sporusa dao kastrirati i potom ga “oženio”. Oblačio bi ga kao caricu, vodao po trgovima i javno ljubakao. Ne samo to, on je “oženio” i oslobođenog roba Doriyphora, ali u ovom slučaju Neron je bio “žena”. Eto, Neron je bio istovremeno muž i žena, dakle “napredniji” od današnjih naprednjakovića! (Koga zanima Neronov “bračni život” nek zaviri u Svetonija, /De vita XII Caesarum/, VI 28 1 29.) K tome, našim “miroljubivim talibanima”, čiju je spolnu i rodnu ulogu konstruiralo društvo, Neron može biti uzor i “svetac zaštitnik” i kao prvi progonitelj kršćana.

Ta oni su bili “nazadnjaci”, ugrožavali su “napredak”, vjerovali su u “gluposti”… Ukloniti ih je trebalo, nego! Onaj napadač s Cvjetnog trga, i ne samo on, bi napravio isto kao i Neron kad bi imao moć. Ali, on i drugi sljedbenici te fanatične “sekte” ne sjećaju se što se dogodilo s Neronom i Rimskim carstvom!

Anre Čuvalo / Hrvatsko slovo br. 1080, 1. siječnja 2016.

Odgovori

Skip to content