BULJAN I FRLJIĆ: Nevjerojatna količina podmetanja i laži izrečena u slovenskoj emisiji (video)

FRLJIĆ I BULJAN SLOVENCIMA – Fašizacija RH prešla u institucionalnu fazu; smeta im obnova vodotornja – Ovom dvojcu pridružio se i voditelj Marcel Štefančić koji je potpuno nekritički uz klimanje glavom upijao što su mu govorili ova dvojica

Fašizam je u Hrvatskoj državni projekt, izjavio je Oliver Frljić u intervjuu za slovenski RTV4. S njim je gostovao i Ivica Buljan koji dijeli identične stavove. Pridružio im se i voditelj Marcel Štefančić koji je potpuno nekritički uz klimanje glavom upijao što mu je govorio spomenuti dvojac. O drugoj strani da ne govorimo.

“Praktično to izgleda da se pokušava uništiti sve što je kritički glas prema ovoj Vladi, ponajviše HDZ-u, a ja sam rekao točno da je fašizacija Hrvatske iz ove ulične faze ušla u institucionalnu fazu. HDZ je protekle dvije godine pokušavao kroz paravojne formacije, instrumentalizirajući braniteljsku populaciju, srušiti tadašnju Vladu. Sada tekovine toga pokušavaju institucionalizirati, to se vidi po sastavu te Vlade, ponajviše po našem resornom ministru, ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću koji je povukao niz poteza iz kojih je vrlo jasno da se pokušava promovirati jedan retrogadni model kulture. Eto, Festival svjetskog kazališta nije dobio sredstva, Zarez ne može više izlaziti i tako dalje”, rekao je Frljić.

Dodao je da je stanje na terenu takvo da je dobivao prijetnje smrću. Frljiću smeta i obnova Vukovarskog vodotornja.

“Dakle, u gradu Vukovaru gdje nema ćirilice više, ali ima ne znam koliko nezaposlenih, gradi se vodotoranj koji će biti memorijalni centar. Ova Vlada je spremna uložiti 20 milijuna kuna u to. Ne bi slučajno otvorili neka radna mjesta s tim sredstvima. Postavlja si sama spomenike i kreira selektivno i opasno sjećanje koje briše cijeli niz događaja iz tog istog Domovinskog rata… Bilo mi je jako zanimljivo vidjeti dosta mojih kolega koji su sudjelovali u toj akciji, svi su interesno povezani s ovom vlašću ili s HRT-om koji je bio organizator te humanitarne akcije”, kazao je Frljić.

Buljan je rekao da je fašizacija dio politike od 1991. godine.

“To je jedan projekt koji ima duge korijene. Možda postoji jedna velika razlika, da se sada pokušava svim sredstvima ući u institucije. Vrlo često se umjesto republike koristi izraz država. Razlika je ogromna, republika je, kao što ime kaže, javna stvar. Živjeti u republici znači snositi odgovornost za bilo koje mjesto na kojem se nalazimo. Riječ država implicira podređivanje, biti u podaničkom odnosu. Ova vlast pokušava svim silama uvjeriti građane ili građevine, kako nas je nazvao trenutni premijer, da moramo biti lojalni podanici sistemu”, rekao je Buljan u emisiji.

Voditelj je rekao kako se komunizam relativizira da bi se rehabilitiralo ustaštvo i NDH, na što je odgovorio Frljić.

“Ono što je bilo rečeno nedavno je zapravo da se ni na koji način te dvije ideologije ne mogu i ne smiju izjednačavati. Smatram da je do deformacije lijeve ideje došlo u povijesti, ali ono što je bitna razlika i što taj neinteligentni čopor ne može nikako shvatiti da je lijeva ideja u svojoj suštini emancipatorska. Ona govori upravo o tome, o socijalnoj jednakosti, o svim onim stvarima koje radikalno desna ideja, koja se materijalizira u fašizmu, isključuje. Žižek je jednom prilikom rekao da su u staljinizmu postojali nekakvi sudski procesi, bili su montirani, ali postojao je barem nekakav privid pravde. U nacističkoj Njemačkoj ili Nezavisnoj Državi Hrvatskoj sama pripadnost nekom narodu je bila dovoljna da se nekoga ubije. Smatram da ne može doći do nikakve pomirbe između te dvije ideologije i ne smije doći do nikakve pomirbe između te dvije ideologije”, kazao je Frljić.

Cijelu emisiju možete pogledati klikom OVDJE.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content