Hasanbegović oštro o kurikularnoj reformi, sukobu HDZ-Most i prosvjedu

Ovakvo ozračje nije najbolje za rad Vlade, ali obveza je Vlade i svakog ministra da nastavi s radom bez obzira na sve, kazao je Hasanbegović

Ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović boravio je u službenom posjetu Bruxellesu u ponedjeljak i utorak, 30. i 31. svibnja 2016. godine, povodom sjednice Vijeća ministara za obrazovanje, mlade, kulturu i sport.

Ministar Hasanbegović otkrio je kako je bilo na sastanku Vijeća ministara.
“Ovo je meni prvi sastanak. Glavne teme su bili donošenje zaključaka o Europeainiji, Europskoj kulturnoj inicijativi, o digitalizaciji Europske kulturne baštine. Ministarstvo kulture podupire tu inicijativu budući da želimo da se Hrvatska kulturna baština što jače uključi u taj projekt kako bi bila dostupna svim internetskim korisnicima.

Druga tema je bila revizija audio vizualne direktive. Raspravljalo je o predstavljanju proizvodnji europskih audio vizualnih sadržaja, razmjeni, i ono što je posebice za nas važno, a što sam rekao u raspravi, je očuvanje Hrvatskih kulturnih sadržaja, očuvanje jezične baštine, što sve treba biti uključeno u izmjeni i reviziji ove direktive”.

O sutrašnjim prosvjedima i o budućnosti kurikularne reforme, Hasanbegović je kazao kako je stajalište Vlade o tom pitanju jasno od početka.

“Jasno stajalište Vlade od samog početka je bilo da se kurikularna reforma treba nastaviti, Vlada je dala potporu, ali jasno je rečeno da se trebaju uvažiti sve dosadašnje primjedbe, i na rad ekspertnog tima, i na rad pojedinih povjerenstva za konkretne predmete kurikularne sadržaje. Dakle ovo što sada vidimo je zapravo potpuno nepotrebna politizacija toga pitanja budući da se nikada nije dovodila kurikularna reforma u pitanje, ali se jasno naglašavalo da se tako opsežna i dalekosežna reforma po svojim posljedicama ne može poistovjećivati sa jednim čovjekom.

Dakle Hrvatski Sabor je donio odluku, predložio da se ekspertni tim i skupine koje rade na kurikularnoj reformi dopune i prošire novim članovima, stručnjacima za pojedina područja i to je iz meni nepoznatih razloga izazvalo potres i ovo je potpuno neprihvatljivo – da jedna stručna rasprava postaje jedna vrsta sredstva za dnevno politički život i prepucavanje aktera u Hrvatskoj politici. Mislim da i gospodin Jokić to treba shvatiti i jasno se ograditi od pokušaja instrumentalizacije kurikularne reforme za dnevno političke ciljeve. Mi ćemo sutra vjerojatno vidjeti mnoge poznate aktere koji će iznositi svoja stajališta o tome iako mnogi od njih nemaju nikakve kompetencije za rasprave o tim pitanjima, dakle svima je jasno da je riječ o instrumentalizaciji s političkom pozadinom”.

Na upit razmišlja li HDZ o novim izborima kazao je kako je HDZ kralježnica Vlade. Pozvao je Most da preispita svoje stajalište.

“Hrvatska Demokratska Zajednica je središnja stranka ove Vlade, ona predstavlja kralježnicu ove Vlade. HDZ želi da Vlada i u ovom sastavu nastavi s radom, kao ozbiljna stranka spremna je za svako rješenje koje može uslijediti nakon odluke naših kolega iz Mosta. Ja bih iskoristio ovu prigodu i još jednom ih pozvao da preispitaju svoje stajalište temeljem uvida u činjenice, dakle da se vode stvarnim činjenicama, pravorijekom nadležnih tijela a ne novinskom kampanjom”.

Upitan može li Vlada funkcionirati u ovakvoj atmosferi, ministar kulture naglasio je obveze svakog tko je dobio povjerenje naroda.

“Ovakvo ozračje nije najbolje za rad Vlade, ali obveza je Vlade i svakog ministra, i zato je dobio i povjerenje Hrvatskog Sabora i hrvatskog naroda, da bez obzira na sve nastavi sa predanim radom”, kazao je Hasanbegović.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content