HRVATSKA KASNI: Direktiva o duhanskim proizvodima stupila na snagu

Direktiva o duhanu na snazi: Hrvatska donosi oštriji zakon – U petak je istekao dvogodišnji rok koji zemlje članice EU-a imaju za unošenje direktive u svoja nacionalna zakonodavstva. Hrvatska ga još nije unijela jer želi oštrije mjere

Direktiva o duhanskim proizvodima, koja predviđa veća upozorenja o opasnostima pušenja na kutijama cigareta, stupila je u petak na snagu, ali većina zemalja članica, među njima i Hrvatska, još je nije unijela u svoja nacionalna zakonodavstva.

U petak je istekao dvogodišnji rok koji zemlje članice imaju za unošenje direktive u svoja nacionalna zakonodavstva. Samo su četiri zemlje počele u cijelosti primjenjivati direktivu, u još četiri se primjenjuje djelomično, a u ostalim zemljama postupak preuzimanja je tijeku.

Dio tih zemalja je obavijestio Komisiju da kasni s uvođenjem direktive jer žele donijeti još stroži zakon od onoga što direktiva propisuje.

Direktiva je zakonodavni akt Europske unije, koji se ne primjenjuje izravno u zemljama članicama. Direktivom se definira cilj koji se želi postići, a zemljama članicama se prepušta da same odluče kakvim će zakonom taj cilj ispuniti.

Hrvatska će donijeti još oštriji zakon

Povjerenik za zdravstvo Vytenis Andriukaitis izjavio je da je i od Hrvatske dobio obavjest da će donijeti oštriji zakon od direktive.

– Ono što je dobro jest da smo od Hrvatske čuli kako će ona donijeti oštrije mjere od onih koje predlaže naša direktiva i mi u tom pravcu i ohrabrujemo države članice – rekao je povjerenik Andriukaitis.

U Europskoj komisiji kažu da se neće žuriti s pokretanjem postupka protiv onih zemalja koje još nisu unijele direktivu jer žele vidjeti koji su razlozi za kašnjenja. U svakom slučaju put od pokretanja postupka do sankcioniranja zbog neunošenja direktive je vrlo dug, a i obustavlja se čim zemljla članica uskladi s direktivom.

Što se sve mijenja?

Direktiva predviđa da se na kutijama cigareta, duhana za motanje i drugih proizvoda mora staviti slika i pisano upozorenje o štetnosti pušenja na 65 posto prednjeg i stražnjeg dijela kutije.

Dosadašnja pravila su bila blaža. Pisana upozorenja sada moraju prekrivati 30 posto prednje strane kutije i 40 posto stražnje, a slike nisu obvezne. Države članice mogu uvesti i strože odredbe od toga.

Pravila također uključuju zabranu duhanskih proizvoda s aromom, primjerice voća ili vanilije. Cigarete s mentolom bit će zabranjene u iduće četiri godine, do 2020. godine, jer su neke vlade tražile dulje prijelazno razdoblje.

Proizvođači podnijeli tužbu

Veliki proizvođači duhana podnijeli su tužbu pred Sudom EU-a zbog ove direktive, ali ju je Sud odbio prošli tjedan.

– Odluka Suda povrdila je da je javno zdravlje u Europskoj uniji važnije od ekonomskog profita – rekao je povjerenik Andriukaitis.

Povjerenik dodaje da direktiva donosi instrumente koji mogu osigurati dulji život u dobrom zdravlju europskih građana i smanjiti broj prerano umrlih.

Duhan je najveći pojedinačni uzročnik prerane smrti koja se može izbjeći – više od 700.000 prerano umrlih pripisuje se duhanu.

– Svake godine umire više od 700 tisuća ljudi zbog duhana. To je više nego što Malta ima stanovnika – kaže povjerenik Andriukaitis.

Ukupni troškovi povezani s pušenjem procjenuju se na oko 544 milijarde eura godišnje u EU-u.

Izvor: 24sata.hr

Odgovori

Skip to content