Je li došlo vrijeme za ostavku?

Ugovor između Joze Petrovića, lobista MOL-a, i Ane Karamarko potpisan je prije nego što je Tomislav Karamarko postao potpredsjednik Vlade i prekinut je kad je postalo izvjesno da će on ući u Vladu. Tako se brani bračni par Karamarko.

Na njihovu nesreću, obrana je na staklenim nogama. Ugovor o nekakvim apstraktnim komunikacijsko-marketinškim uslugama firme gospođe Karamarko za Petrovićevu firmu sklopljen je u vremenu kad je izgledalo više nego sigurnim kako će šef HDZ-a postati premijerom.

Navodno je Petrović financirao i Karamarkove izborne stranačke kampanje. Osim toga, logično je da se formalnim raskidom ugovora stvarne veze i usluge neće prekinuti. Duhovni zaštitari Karamarkova ugleda služe se izlizanom frazom, koja više ne pali, a glasi: Neka institucije rade svoj posao. No, negativni su dojmovi već masovno proizvedeni.

U pitanju je objektivnost

Ništa nije protuzakonito objašnjava nam Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sukob interesa, ali, dodaje, dolazi u pitanje objektivnost postupanja potpredsjednika Vlade u odnosu na MOL. Podsjetimo, hrvatska država, čiji je Karamarko visoki dužnosnik, i mađarska firma, čiji je Petrović „industrijski špijun“, u čiju je korist i svjedočio i koja je vlasnik Ine, rješavaju svoje sporove na dvije financijski teške međunarodne arbitraže od nemalog nacionalnog interesa za samu Hrvatsku i njezino gospodarstvo.

Sada nakon izbijanja ove afere postaje razvidno: prvo, zašto je Karamarko tražio prekid arbitraže s MOL-om; drugo, zašto se sastajao s Ivom Sanaderom, osuđivanim za korupcijske poslove s mađarskom kompanijom, i sa Srećkom Ferenčakom, osuđenim tajnikom HNS-a, a sve u režiji famoznog Petrovića; treće, zašto je inzistirao na smjenama u Ministarstvu unutarnjih poslova te na ukidanju USKOK-a u policiji i u Poreznoj upravi (sam je priznao kako je poslovanje njegove žene bilo predmet USKOK-ovih istraga); i četvrto, zašto ga ideologija najednom ne zanima. Važan je, naime, samo novac. Ideologija je za mase i za budale.

Odlazak u interesu Vlade i stranke

SDP je, koristeći se ovom situacijom, već odlučio pokrenuti postupak opoziva prvoga potpredsjednika Vlade, s velikim izgledima da u tome i uspije, s tezom kako Karamarko nije izuzetak, već pravilo jedne po prirodi kriminalne organizacije. Situaciju može preduhitriti sam Karamarko (razumije se, i HDZ), i to ostavkom i na mjestu člana Vlade i predsjednika stranke. Karamarkov odlazak bio bi u interesu Vlade i njezine stabilizacije u kojoj za stalne trzavice i sukobe nisu krivi ljudi iz Mosta, već upravo Karamarko sa svojim interesima i neostvarenim ambicijama.
I još više, njegov bi odlazak bio u interesu samog HDZ-a. S njim na čelu nema kruha za ovu stranku, osim za njegov krug izabranih, bilo na redovnim ili prijevremenim izborima.

Autor: Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content