Na Sirobuji otkrivena spomen ploča Luki Vranješu: ‘Neprijatelji Hrvatske zaogrnuti lažnim antifašizmom napadaju njegove kosti’

Gradski kotar Sirobuja ove godine slavi 30. godišnjicu osnivanja, pa je obilježavanje Dana kotara u srijedu imalo poseban značaj, na što je posebno bio ponosan Ivica Grubišić Gire, kvartovski čelnik.

Osim vrijedne obljetnice, ove se godine obilježava i 25. godišnjica pogibije Luke Vranješa, hrvatskog branitelja sa Sirobuje i pripadnika Četvrte gardijske brigade, koji je život izgubio 1991. godine u Kruševu, kada mu je bilo tek 19 godina.

Njemu u čast u srijedu je uz školsko igralište otkrivena spomen ploča, ispod koje su predstavnici Grada, Županije i kotara položili vijence.

Ploču je otkrila Mirjana Vranješ, majka poginulog Luke, koja je pred njegovom slikom na ploči neutješno plakala zajedno sa suprugom Matom. U ime branitelja okupljenima se obratio Mario Tomasović, predsjednik gradske Hvidre, koji je održao politički govor i obračunao se s neistomišljenicima.

– Današnja Hrvatska je otklizala u drugom smjeru od onoga za koji se borio pokojni Luka. Ona je ispresijecana podjelama i ponorima, jer šutnjom dopuštamo da neprijatelji Hrvatske zaogrnuti lažnim antifašizmom napadaju Lukine kosti. Luka je svojom mladošću, hrabrošću i ljubavlju oplemenio suvremenu Hrvatsku – istaknuo je, među ostalim, Tomasović koji je, kako neslužbeno doznajemo, tek u zadnji čas određen da na Sirobuji govori u ime branitelja umjesto Bože Zadre, predsjednika Udruge vetrana Četvrte gardijske brigade, čiji je Luka bio pripadnik.

Ivica Grubišić Gire, domaćin proslave, našalio se kako njihovo naselje slavi svoju malu nezavisnost, jer su 1986. godine postali punopravni dio Splita.

– Dugo smo godina bili sinonim nečeg ružnog i bespravnog, a nerijetko smo bili i ismijavani. No, prije četiri godine započeo je proces legalizacije bespravnih objekata, uz izgradnju kanalizacije i ostale komunalne infrastrukture – kazao je Gire.

Osim predstavnika političkog i javnog života koji svake godine redovito nazoče svečanosti obilježavanja Dana Sirobuje, uvijek se okupe i stanovnici kotara, među kojima prednjače oni najmlađi.

Poredali su se tako momci iz četvrtog i petog razreda na zidiću ispred školskog igrališta, pa su pratili situaciju – tko dolazi, što se radi… Pitali smo ih kako im je živjeti na Sirobuji:

– Super nam je ovde! Ne bi živili na nekom drugom mistu. Možemo igrat na balun, graničara, košarku… ma Barutana je zakon! – uglas su nam se pohvalili, znatiželjni kada će “izaći u novine”.

Kao pravi mali znalci podsjetili su nas da je zapravo 12. svibnja Dan kotara Sirobuja, na blagdan njegovog zaštitnika sv. Leopolda Mandića.

Baldasar: Uložili smo milijune

– Dovoljno dugo živim u Splitu da se sjećam Sirobuje iz tog doba, koja je bila sve, samo ne normalno gradsko naselje nije niti izgledala kao selo. Izgledala je zbrda-zdola, sve nabacano, zemlja, čudne ceste… međutim, malo po malo, a posebno zadnje tri godine počelo je intenzivnije uređenje naselja. Ravne ceste je bilo malo teže napraviti jer su kuće izgrađene bez reda, ali sada imamo kanalizaciju, vodu, struju, sve ono što normalno naselje treba imati. Ukupno je za sve radove potrošeno 65 milijuna kuna – istaknuo je gradonačelnik Ivo Baldasar, posebno zahvalivši Grubišiću na svemu što je učinio za kotar, bez kojega bi, dodao je, sve išlo puno teže i s puno više vremena.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content