SUĐENJE U SLOVENIJI: Roman Leljak i slučaj ‘Udbine olovke’

Komisija za nadzor sigurnosnih i obavještajnih službi parlamenta na strani Romana Leljaka

Komisija za nadzor sigurnosnih i obavještajnih službi parlamenta Republike Slovenije stala je na stranu Romana Leljaka. Pravovažna je njihova odluka, da kaznena prijava protiv Romana Leljaka zbog olovke u parlamentu nije istinita i ne odgovara tijeku događaja.

Komisija traži istragu odgovornih, prekid krivičnog gonjenja Leljaka.

U ponedjeljak, 16. 5. u 9.00, počinje na okružnom sudu u Ljubljani suđenje u tom predmetu.

Kako će reagirati tužilaštvo, sud u Ljubljani, nitko ne zna. Takvog slučaja nikada nije bilo.

Podsjetimo, Romanu Leljaku prijeti zatvorska kazna od pet godina, i to samo zbog toga što je u slovenskom parlamentu pokazao “olovku” i ukazao na moguće posljedice javne dostupnosti te specijalne i po život opasne naprave koju je Udba koristila za takozvanu tihu likvidaciju političkih protivnika jugoslavenskog komunističkog režima, slovensko pravosuđe ovih dana podiže novu optužnicu kojom ovom neustrašivom slovenskom istraživaču prijeti s još tri godine zatvora – ukupno osam.

Naime, specijalno slovensko državno tužiteljstvo provodi istragu protiv Leljaka zbog sumnje da je na sjednici slovenskog parlamentarnog povjerenstva za ljudska prava, održanoj 14. ožujka 2015. godine u Ljubljani, počinio kazneno djelo tako što je govorio o uništavanju i krađi državne arhivske građe od strane Udbe početkom 1990. godine.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content