Joško Paro – najskandalozniji hrvatski diplomat

Veleposlanik Hrvatske u SAD-u Joško Paro napustio SAD u vrijeme posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović toj državi

Ne samo da je čudno nego je gotovo nezabilježen skandal da hrvatski veleposlanik u New Yorku Joško Paro nije bio uz predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović za vrijeme njezina nedavna posjeta toj zemlji. Na skandal je upozorila i predsjednica RH po povratku u Hrvatsku rekavši da je veleposlanik Paro uzeo godišnji odmor koji provodi sa suprugom, novinarkom HTV-a Jasnom Paro, u Bruxellesu. Umjesto njega, Predsjednici je na usluzi bio nižerangirani službenik veleposlanstva. Ministarstvo vanjskih poslova RH nakon toga objasnilo je kako je Paro napustio SAD bez njihove prethodne suglasnosti, da bi naknadno bilo prihvaćeno njegovo objašnjenje da je otputovao zbog teškoga zdravstvenog stanje člana uže obitelji.

Tko je, dakle, Joško Paro? Dugogodišnji je hrvatski diplomat koji zvjezdane trenutke u karijeri doseže nakon 2000. godine kada postaje naglo favoriziran od novih struktura u Ministarstvu vanjskih poslova u koje je došao prije, za vrijeme ministra vanjskih poslova Mate Granića. Od svih ljudi upućenih u djelovanje Ministarstva vanjskih poslova s kojima smo neformalno razgovarali ovih dana, nismo čuli ni jednoga da pozitivno govori o diplomatu Pari. Mahom ga svi smatraju diplomatom vrlo skromnih, ispodprosječnih rezultata koji su u velikoj diskrepanciji s njegovom samoreklamerskom dendijevskom pojavom. Kao čovjek izrazito ljevičarske orijentacije, Paro je nedostatak vještina i rezultata kompenzirao identifikacijom s Josipovićevom i Mesićevom politikom i detuđmaniziranom retorikom.

Raširena „bolest“ hrvatske diplomacije

To što je Joško Paro pripada spektru političke ljevice ni u kom slučaju nije hendikep u odnosu na zastrašujuću činjenicu da je sve godine u diplomaciji u Velikoj Britaniji, Norveškoj, SAD-u, Nizozemskoj, a onda i kao savjetni Ive Josipovića, nastupao više protiv interesa države koju je predstavljao, nego u korist tih interesa. Nije u tome smislu jedini i pripada povećoj skupini hrvatskih diplomata koji vole prikazivati sebe kao osobe nezavisne i slobodne od državne politike i nacionalnih interesa, što je suludo s obzirom na to da je njihova dominantna i jedina zadaća predstavljati politiku svoje države bez obzira na to koja je stranka ili politika na vlasti.

Na žalost, ta „bolest“ raširena je u hrvatskoj diplomaciji i nezamisliva za diplomaciju stranih država. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i prije je upozoravala da neki veleposlanici rade protiv hrvatskih interesa, no pravo je pitanje zašto takvi nisu smijenjeni i maknuti iz službe. Nije uvjerljiv alibi da im još nije bio istekao mandat. Veleposlaniku Pari upravo je istekao mandat i najvjerojatnije on više ne će biti veleposlanik u SAD-u.

Joško Paro rođen je 2. veljače 1955. u Pagu. Gimnaziju je polazio u Zadru, otac mu je bio profesor u sjemeništu. Iz gimnazijskih dana pamti se jedan njegov „izgred“. Naime, jugoslavenskome zločincu J. B. Titu nacrtao je brkove na slici pa se uzbunila tadašnja milicija i maltretirala učenike i profesore. Paro je završio studij filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali tek nakon što je radio u Ministarstvu vanjskih poslova kao srednjoškolac od 1992. godine. Nekoliko je godina bio savjetnik u Veleposlanstvu u Madridu, od 1997. ima zvanje veleposlanika, a godine 2002. imenovan je hrvatskim veleposlanikom u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj sa sjedištem u Londonu.

Mnoge afere i sumnje

Uz ime Joška Pare vezuju se mnoge afere i sumnje. Optuživan je ili je bio pod sumnjom zbog kontroverznih transakcija vezanih za nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske u Londonu i Washingtonu. Međutim, tu je prošao ispod radara i stvar je prikrivena. Predsjedniku Ivi Josipoviću bio je neko vrijeme savjetnik. U utrci za drugi mandat otvoreno je agitirao za Josipovića i još otvorenije protiv Kolinde Grabar Kitarović. Analitičar Davor Gjenero smatra da Paro slovi za jednoga od najnesposobnijih i najkontroverznijih hrvatskih diplomata. „Bio je veleposlanik RH u Kraljevini Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, zemljama koje su dugo blokirale pristup RH Europskoj uniji. U političkim krugovima Paru prozivaju zbog neaktivnosti na tome planu, a dio kolega spočitava mu da je svojim stajalištima u razgovoru s nizozemskim i britanskim diplomatima stvorio negativan imidž Hrvatske“, kaže Gjenero. Paro je, naime, u neformalnim razgovorima optuživao HDZ za ratne zločine i etničko čišćenje, podupirući tezu o zapovjednoj odgovornosti za zločine u Hrvatskoj.

Oko njegova imena spominjao se i sukob interesa kad je njegova supruga Jasna, inače zaposlenica HRT-a, dobila angažman u Londonu, i to upravo za vrijeme Parina mandata u tome gradu. No mnogo više bure podignuo je pokušaj da se sličan obrazac primijeni i pri prelasku u SAD-u, što mu nije uspjelo.

U vrijeme mandata Joška Pare Hrvatska je nekadašnju službenu rezidenciju veleposlanstva smještenu u atraktivnoj četvrti Spring Valley prodala 2013. godine za 2,2 milijuna američkih dolara. Novi je vlasnik u preuređenje uložio znatna sredstva, no nejasno je kako je moguće da je zahvaljujući renoviranju uspio povećati vrijednost nekretnine za čak 3,3 milijuna američkih dolara, i prodati ju za 5,5 milijuna dolara. Veleposlanik Joško Paro u njoj nikad nije živio, nego je ispočetka stanovao u skupome unajmljenom stanu, plaćajući najamninu i po 7000 dolara mjesečno. Opravdao se kako je prodana rezidencija bila u atraktivnoj četvrti potpuno neupotrebljivoj za život premda je u njoj bez problema živjela prije njega veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović. Istražujući veleposlanički angažman Joška Pare u Washingtonu, portal direktno.hr došao je do zapanjujućih podataka. Naime, osim što mu je Uskok za vratom zbog čudne prodaje nekretnina, Paro je zaposlio kao ekonomskoga savjetnika stanovitoga Zorana Konstantinovića, čovjeka kojem je zabranjen ulazak u američke institucije zbog prijevare na Wall Streetu. Ekonomski savjetnik Konstantinović stoji hrvatske porezne obveznike svakoga mjeseca 6 000 dolara plaće plus troškovi za dnevnice, putovanja i ostale sitnice koje ispostavlja čovjek koji je prije agresije pobjegao iz Hrvatske.

Paro protiv LNG terminala na Krku

U veljači 2016. veleposlanik Paro je u Washingtonu je svojom skandaloznom izjavom bacio sumnju na mogućnost realizacije projekta LNG terminala na Krku, kada je ustvrdio kako su američki kapaciteti za prodaju ukapljenoga plina rasprodani, a mogući ugovori s hrvatskom stranom nisu na vidiku, insinuirajući da se radi o vrlo neizvjesnoj investiciji u koju Hrvatska ulazi. Nekoliko dana poslije odgovorio mu je David L. Goldwyn, posebni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja State Departmenta, koji je ujedno i predsjednik Atlantskoga savjetodavnog vijeća za energiju i član Nacionalnoga naftnog vijeća SAD-a. On je energično opovrgnuo navode veleposlanika Pare i ustvrdio kako su kapaciteti za izvoz državama bez Sporazuma o slobodnoj trgovini još daleko od rasprodanoga.

Vezano za incident u Martin Brodu u diplomatskim krugovima u BiH prepričava se još jedan skandal vezan za tu temu, a učinio ga je vođa hrvatskoga pregovaračkog tima Joško Paro. Naime, kad je Međudržavna komisija pregovarala o graničnoj crti u Hrvatskoj Kostajnici, Paro je pitao predstavnike Srba smije li hrvatska policija postaviti graničnu policiju i carinu na desnu obalu Une, a vođa srpske delegacije mu je odgovorio: „Tuđman je htio zaratiti s NATO paktom zbog deset metara teritorija kod Martin Broda, a Vi mene pitate smijete li postaviti policiju na svoj teritorij.“ Joško Paro zbunjeno je reagirao:“Pustite ludoga Tuđmana.“. Ali zbunjenost nije bila slučajna, nego izraz njegove izrazite protutuđmanovske i protuhadetzeovske političke orijentacije. Na istome tragu ponosno je prije nekoliko godina isticao u svojim intervjuima kako je on srušio Herceg-Bosnu i vratio Srbe te kako je dao Karadžiću sve dokumente koje je on od Hrvatske zatražio. Nakon svega, logično je pitati čiji je Joško Paro bio veleposlanik, hrvatski ili antihrvatski?

Hrvoje Marković/Hrvatski tjednik/HKV

Odgovori

Skip to content