NOVI NAPADI NA MINISTRA: 16 oporbenih zastupnika podnijelo interpelaciju protiv ministra Hasanbegovića

Oporbeni zastupnici, njih 16, podnijeli su predsjedniku Hrvatskog sabora interpelaciju o odgovornosti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za !narušavanje ugleda države, ugrožavanje slobode izražavanja i onemogućavanje razvitka demokratskog medijskog prostora u Republici Hrvatskoj”.

Zastupnici HNS-a, SDP-a i Hrvatskih laburista od Sabora traže da provede raspravu i zaključi da je Hasanbegović odgovoran zbog !narušavanja ugleda Ministarstva kulture, Vlade i države u cjelini, ugrožavanja slobode izražavanja i onemogućavanja razvitka demokratskog medijskog prostora”.

Traže i da se zaduži Vlada da pripremi Nacionalni program zaštite i promocije slobode izražavanja i razvoja demokratskog medijskog prostora s pripadajućim proračunom te ga u roku od 30 dana dostavi Saboru na razmatranje i usvajanje.

Traže da se Hasanbegović Saboru pisano očituje o shvaćanju slobode izražavanja i medija, zahtjevu za raspuštanjem Vijeća za elektroničke medije (VEM), odluci da uskrati svaku financijsku potporu neprofitnim medijima, te svom stavu prema ustaškom režimu i njegovim ciljevima i postupcima.

Zastupnici ministru spočitavaju priopćenje koje je Ministarstvo kulture poslalo nakon što je fizički napadnut novinar i publicist Ante Tomić, tvrde da “on izravno ohrabruje nasilnike prema svim kritičarima Vlade”.

-“Prozirnim i neuvjerljivim” ocjenjuju ministrovo obrazloženje zahtjeva da se raspusti VEM. Politička poruka tog zahtjeva je upravo zastrašujuća – VEM, ali i bilo koje drugo nezavisno tijelo, bit će raspušteno ukoliko pri obavljanju svojih zakonom definiranih dužnosti povuče potez koji se ne sviđa političkoj opciji na vlasti – navode zastupnici.

Ministra prozivaju i zbog ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije, ističu da je “bez ikakva obrazloženja” izbrisao kompletan program Mediji zajednice s budžetom od 30,6 milijuna kuna iz Indikativnog godišnjeg plana objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2016.

-Obustavom financiranja neprofitnih medija ministar kulture izravno onemogućuje djelovanje ovog specifičnog medijskog podsektora, dok neraspisivanjem natječaja za bespovratna sredstva iz EU fondova dodatno čini štetu daljnjem gospodarskom i društvenom razvoju Hrvatske – ističu potpisnici interpelacije.

Naravno, bez ustaša i optužbi za navodno ustaštvo stvar ne bi bila potpuna.

-Skandalozan i u demokratskim državama neprihvatljiv stav ministra Hasanbegovića prema ustašama i ustaškom režimu nedvojbeno je zastupan u njegovim tekstovima pisanim zadnjih 20 godina – tvrde, uz ostalo, oporbeni zastupnici među kojima su Ivan Vrdoljkak, Goran Beus Richembergh, Milorad Batinić, Peđa Grbin, Nansi Tireli.

Podsjetimo, oporbeni zastupnici ovih su dana pokrenuli pitanje povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content