PROF. BANAC: Tekst o Hasanbegoviću iz FP-a naručen je iz Hrvatske

Profesor Banac kaže da je Hockenos svoju sliku o ministru Hasanbegoviću sagradio na nizu neprovjerenih i netočnih informacija

Američki časopis Foreign Policy objavio je tekst Paula Hockenosa koji je ministra kulture Zlatka Hasanbegovića nazvao fašistom te ga opisao kao povjesničara usredotočenog na ublažavanje ustaških zločina i diskretnu rehabilitaciju nacističkih ideja.

Autor se osvrnuo i na ministrove kritike upućene direktoru Centra Simon Wiesenthal, odnosno nedavnu Hasanbegovićevu izjavu kako je riječ o osobi koja je negirala genocid u Srebrenici. O tekstu smo u Studiju 4 razgovarali s profesorom Ivom Bancem, dok je sam autor odbio sudjelovati u našoj emisiji.

To je vrlo dobro smišljena serija napada bez ikakvog utemeljenja. To je težak klevetnički tekst naručen iz Hrvatske. Budući da se ovdje napada ministar kulture, Vlada, Katolička crkva u Hrvatskoj, Hrvatska kao činjenica, mislim da ne može služiti nikome osim onima koji u ovom trenutku žele stvoriti jednu destabilizirajuću situaciju u Hrvatskoj, izjavio je Banac. Ovo je utuživa kleveta čak i po liberalnim američkim zakonima.

Profesor Banac kaže da je Hockenos svoju sliku o ministru Hasanbegoviću sagradio na nizu neprovjerenih i netočnih informacija. Među ostalim navodi da ministar provodi kulturološki rat, a da pri tome ne postavlja pitanje što je ministar zaista učinio – oduzeo sponzorstvo ministarstva monopolu lijevih medija, istaknuo je Banac.

Dalje govori kako autor teksta Hrvate prikazuje kao fašiste, ponajviše zbog svojih ideoloških predrasuda prema Hrvatskoj i Hrvatima. Naravno da Hrvatska nije u razdoblju obnove fašizma. Ovo ima ciljani zadatak da u američkim vanjskopolitičkim krugovima poljulja razumijevanje za jednu vladu koja se možda ne snalazi dobro, ali svakako nije fašistička, naglasio je Banac.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content