KOMADINA: Tajming sve govori!

Stvarno sam iznenađen! Istina, neki prijatelji su me upozoravali na mogućnost ovakve reakcije vodstva stranke, ali sam vjerovao da nikom razumnom neće pasti na pamet raspuštati tijela organizacije SDP-a u gradu gdje imamo gradonačelnika i stranka sasvim uredno funkcionira.

A moram priznati i da činjenica da se sve dogodilo na Svetog Duju ima emocionalnu dimenziju za mene, između ostaloga i zato što sam upravo na jučerašnji dan prije tri godine operiran, tj. transplantirana mi je nova jetra, zbog čega na dan zaštitnika Splita slavim i svoj novi rođendan. I onda čujem sve ovo, što me je začudilo, ali i rastužilo…

Marin Jurjević bio je na čelu splitskog SDP-a više od dva desetljeća, iza njega je pet saborskih mandata i višegodišnji “staž” u najvišim stranačkim tijelima, no priznaje da nije očekivao ovakav obračun s neistomišljenicima u stranci koja je, kako ističe, “i u puno težim vremenima, tijekom devedesetih, kad je u Splitu bilo uistinu opasno biti SDP-ovac, jer je to značilo i prijetnje pištoljima, ustrajno njegovala pluralizam”.

Vijest koja je jučer nešto iza podne stigla sa sjednice Predsjedništva SDP-a šokirala je većinu od 1100 članova splitske organizacije SDP-a: raspuštanjem svih tijela splitske organizacije rasformirano je i rukovodstvo ovdašnjeg SDP-a, dakle, razvlašten je i dosadašnji predsjednik Ivo Baldasar, a Glavnom odboru je – kako bi sve bilo po Statutu stranke – predloženo i raspuštanje gradske organizacije.

Darko Parić, dosadašnji Baldasarov potpredsjednik, bivši zamjenik ministra uprave i aktualni saborski zastupnik, u čiju odanost Milanoviću nije uputno sumnjati, imenovan je povjerenikom u splitskoj organizaciji, što znači da će upravo on biti zadužen za primanje novog članstva, jasno, ako Glavni odbor postupi po “instrukciji” Predsjedništva i raspusti i samu SDP-ovu organizaciju.

Bernardić ‘preživio’

Pitamo Jurjevića hoće li u tom slučaju ponovno ispuniti stranačku pristupnicu i stati u red pred Parićem?

– Ne želim o tome sada niti razmišljati! Sigurno je jedino da ovo dezintegrira stranku. I zato s velikim zanimanjem očekujem objašnjenje ovakvog poteza – kaže nam Jurjević, napominjući da “sigurno ne bi dobro primio” isključenje iz stranke kojoj je dao čitavog sebe.

Pokušali smo na više načina doći i do aktualnog gradonačelnika, koji je jučer dobio i definitivnu potvrdu da vodstvo stranke ne stoji iza njegove, javno izrečene ambicije da “produži” svoj gradonačelnički mandat. No, gradonačelnik koji je smijenjen u vlastitoj stranci na dan zaštitnika Splita, jučer je bio voljan kazati tek da “ni na jedan način ne želi umanjiti i zasjeniti vrijednost i važnost Svetog Duje”.

Dodao je i sljedeće: “Kao gradonačelnik imam protokolarne obveze, a ostatak vikenda provest ću sa sugrađanima i obitelji. Za sve izjave će biti vremena narednih dana.” Očito je da i Baldasar nakon svega mora dobro razmisliti o idućim koracima.

Kako neslužbeno doznajemo, odluci o raspuštanju vodećih tijela splitske organizacije prethodila je rasprava članova Predsjedništva koju su inicirali “splitski ministri” u bivšoj Milanovićevoj Vladi, Ranko Ostojić i Branko Grčić, uz zaključak da splitska organizacija ne funkcionira dobro, da je previše afera koje se vežu uz Baldasara i njegove neposredne suradnike te da SDP s takvim vodstvom ne može dobiti lokalne izbore.

Upravo je Ostojić, navodno, predložio raspuštanje, čemu se kod glasanja suprotstavio jedino Davor Bernardić, prvi čovjek zagrebačkog SDP-a. No, i on je “svojeglavost” gotovo platio glavom. Ipak, prijedlog Zdravka Ronka, poznatog požeškog SDP-ovca, da se glasa i o njegovoj sudbini u stranci ipak na koncu nije prošao.

Očito su i sami članovi Predsjedništva procijenili da bi ekspresno izbacivanje nedavno demokratskim putem izabranog člana tog visokog tijela stranke bilo previše za ovu vruću subotu…

Milanovićev manevar

Kontaktirali smo i s nekim članovima Predsjedništva, no rečeno nam je da “nema izjava” jer je takav interni dogovor sa sjednice.

No, čini se da u jednoj od dvije najjače i najbrojnije stranke počinje novo burno razdoblje. Pogotovo ako imamo na umu pomirljive izjave novog-starog predsjednika socijaldemokrata Milanovića nakon unutarstranačkih predsjedničkih izbora početkom travnja, kada je na pitanja hoće li biti revanšizma prema poraženima, među ostalim, govorio: “To je teza koju nameću drugi…

Ma ništa se neće dogoditi. U SDP-u će i dalje stolovati neotuđivo pravo na neargumentiranu kritiku, pa katkad i klevetu, i to je tako. Mi tako funkcioniramo.”

No, čini se da je “pobjednička širina” zapravo bila tek taktički manevar, da se kritičari opuste kako ih se neće dirati barem do lokalnih izbora. “Pa nije se raspuštalo gradsku organizaciju ni kad je na čelu zagrebačkog SDP-a bio aferama opterećeni Milan Bandić”, tješili su se neki Milanovićevi neistomišljenici.

Pokazuje se, uzalud. Ispada da je Bernardić dobrim dijelom imao pravo kad je prije tjedan dana, nakon izbacivanja iz stranke Ivana Vlahovića, šefa Komadinina stožera u požeškom SDP-u, napisao na Facebooku da su – “počele čistke”. Samim tim, možda i krupnija prestrojavanja na ovdašnjoj ljevici.

Doduše, ako pitate Miranda Mrsića, “ne radi se ni o kakvim čistkama”: “Stranka, odnosno Predsjedništvo mora stvoriti preduvjete da izbori budu uspješni. To znači da SDP mora imati svoga gradonačelnika”, kazao je u ime partije bivši Milanovićev ministar rada.

Komadina: Tajming sve govori!

– Tužan sam što danas u Splitu praktički nema više ni jednog SDP-ovca. Mislim da zbog kolege Baldasara ne treba izbaciti 1100 ljudi iz splitskog SDP-a. Ako se htjelo Baldasara isključiti iz procesa kandidature za gradonačelničkog kandidata, moglo se to učiniti njegovim isključenjem.

Međutim, i za to trebaju valjani razlozi – kazao nam je Zlatko Komadina, nedavni Milanovićev “izazivač” na unutarstranačkim izborima, kojega je Baldasar otvoreno podržao u nedavnoj kampanji.

“Okolnosti i tajming govore da je ovo učinjeno nakon unutarstranačkih izbora, pa ako je to već trebalo učiniti, mogli su to napraviti još prije godinu dana, ili za godinu dana, a ne danas”, zaključuje Komadina.

Rajko Ostojić osniva frakciju

Udar na splitsku organizaciju SDP-a, drugu najveću u državi, mogao bi biti okidač i za neke članove stranke koji su posljednjih mjeseci, nezadovoljni načinom na koji SDP vodi Zoran Milanović, razmišljali i o osnivanju nove lijeve stranke.

Među SDP-ovcima je tako jučer prostrujila i vijest da Rajko Ostojić, jedan od žustrijih Milanovićevih kritičara, i formalno kreće s osnivanjem unutarstranačke frakcije.

One su i ranije bile spominjane, ali ih dosad nismo vidjeli, jer su sve dosadašnje podjele u SDP-u ipak bile više temeljene na osobnim odnosima i razmiricama nego na različitim, suvislim vizijama socijaldemokracije.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content