Zadušnica za 50 poginulih branitelja u Bijelom Brdu

Derventa, (IKA) – Pod geslom “Heroji se nikad ne zaboravljaju” misu zadušnicu za 50 poginulih branitelja u Domovinskom ratu u Bijelom Brdu kod Dervente predvodio je u subotu 7. svibnja u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja duhovnik sarajevskih bogoslova Jakov Kainić. Uz domaćeg župnika Gorana Kosića suslavili su fra Ivan Marić, derventski dekan, i vlč. Josip Knežević, rektor sarajevske Bogoslovije, koji je došao sa svojim bogoslovima. Oni svojim pjevanjem su uveličali misno slavlje.

Kako je pred sam rat bio kapelanom u susjednoj župi u Bosanskom Brodu i zajedno s narodom toga kraja doživio egzodus Hrvata 1992., vlč. Kainić opisao je stradanja Hrvata, koji su masovno s vrećicama u ruci morali u izbjeglištvo, napose onih koji su poginuli.

“Bijelo Brdo je naše mjesto gdje se nebo dodiruje sa zemljom, odavde smo krenuli i tu se trebamo vraćati, nositi ga u srcu. Zato ne trebamo odlaziti u Svetu zemlju da bi obišli Isusov grob”, naglasio je propovjednik i ustvrdio: “Svaka gruda zemlje je sveti Isusov grob, jer je Krist i danas ponovno razapet. Krist i danas prolazi ovim svijetom, On prosi, traži, kuca na ljudska srca, a mi smo toliko hladni jedni prema drugima, a kršćani smo – Isusovi smo. Obiđi oko ove crkvu, ne tri puta, nego što češće puta. Ovo je naš Isusov grob. Obilazite i sve ove naše krajeve. Obilazite jedni oko drugih. Nema ništa ljepše, nego kad jedni oko drugih obilazimo, kad imamo srca jedni za druge. To su naša tjelesna djela milosrđa o kojima nam toliko u ovoj Godini milosrđa govori papa Franjo”, rekao je među ostalim vlč. Kainić.

Rodbina i prijatelji poginulih Bjelobrđana kao i predstavnici društveno političkih vlasti i brojnih udruga među kojima udruga “Posavljak” Bijelo Brdo, koji su bili organizatore petoga u nizu obilježavanja obljetnice poginulih Bjelobrđana, poslije mise kod spomen obilježja poginulim braniteljima položili su vijence, zapalili lampione s njihovim ispisanim imenima,a domaći je župnik Goran Kosić prevodio opijelo.

Imena 50 vitezova uklesanih u spomeniku pročitao je Franjo Blažević, predsjednik udruge “Posavljak”. Pozvao je svoje Bjelobrđane da čuvaju uspomenu na svoje poginule vitezove, da o njima kao i povijesti toga kraja pričaju svojoj djeci. Pjesmu koju je napisala svojim poginulim sumještanima pročitala je dopredsjednica udruge Slađana Čabraja-Podgorski, koja je vodila program. Tom je prigodom u Mjesnom domu otvorena i Spomen soba poginulim braniteljima.

IKA

Odgovori

Skip to content