Za skidanje šešira Anti Tomiću dobio sedam dana uvjetno

Nakon što je priznao napad na Antu Tomića kojemu je uz vrijeđanje skinuo šešir s glave, J. N. (27) kažnjen je uvjetnom kaznom od sedam dana zatvora uz rok kušnje od jedne godine.

Policija je za napadača tražila najvišu moguću kaznu od mjesec dana bezuvjetnog zatvora, ali je nakon postupka na Prekršajnom sudu u Splitu ocijenjeno kako je priznanje i pokajanje olakotna okolnost dovoljna za uvjetnu kaznu.

Tijekom istog postupka s mjesec dana uvjetne kazne uz jednogodišnji rok kušnje kažnjen je J. G. (23) koji je šakom u glavu udario Tomićevog prijatelja koji ga je branio.

On je također priznao napad i pokajao se te je honoriran uvjetnom kaznom, ali nešto višom nego prijatelj mu pošto je njegova žrtva zadobila ranu na glavi koju su šivali u KB Split.

Napad se odogodio krajem ožujka oko 22 sata pred splitskim Domom mladeži nakon jedne od večeri popularnog festivala Pričigin.

U društvu Ante Tomića bio je njegov prijatelj koji je zadobio ozlijede glave te splitski fotograf Feđa Klarić koji je napadače snimio.

J. N. je Anti Tomiću kazao da je Jugoslavenčina i komunjara te mu skinuo šešir s glave. Njegov prijatelj, 23-godišnji J.G., na Antu je zamahnuo šakom, ali kako se ovaj izmaknuo, udario je njegovog prijatelja koji mu je stao u obranu.

Obojica su uhićena ubrzo nakon napada te je J. N.-u izmjereno 1,24 promila alkohola u krvi.

Prema Zakonu o remećenju javnog reda i mira, za čije kršenje su dvojica prijavljena ne može se izreći viša kazna od mjesec dana zatvora. Donji prag sankcije ovisi o olakotnim okolnostima koje se procjenjuju individualno za svaki postupak ponaosob. Priznanje i pokajanje u pravilu se nagrađuju kaznama blažim od predloženih od strane policije.

Radi se o nepravomoćnoj presudi, a do kraja postupka je za obojicu na snazi mjera zabrane približavanja i kontaktiranja Anti Tomiću.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content