ZAGREB: Najmasovniji ‘Krug za trg’ do sada

Prema policijskim procjenama, na prosvjedu za preimenovanje Trga maršala Tita, pojavilo se nekoliko tisuća osoba.

Uoči desetog prosvjeda po redu poručili su da cijene “najavu Domoljubne koalicije da je moguće očekivati promjenu imena Trga, ali želimo vidjeti stvarnu odluku Gradske skupštine”.

“Prosvjedovat ćemo, i naše će se aktivnosti nastavljati, sve dok ime maršala Tita ne bude maknuto iz hrvatskih javnih prostora”, naveli su u pozivu na prosvjed.

Ovaj prosvjed se već godinama održava ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Ove godine ondje se pojavio Milan Kovač, HDZ-ov šef Fonda za privatizaciju iz devedesetih godina koji je poručio da se moraju maknuti iz javnog života sva obilježja koja podsjećaju na totalitaristtičke režime, kako prema Rezoluciji Vijeća Europe, tako i prema odlukama Sabora.

Preslagivanje u Zagrebu i preimenovanje trga

Ako dođe do „preslagivanja“ u Gradu Zagrebu prvi zadatak bit će brisanje Trg maršala Tita i imenovanje Kazališnog trga, rekao je Kovač i dodao da će vrlo brzo biti donesen zakon o arhivskoj građi koji će svu arhivsku građu Saveza komunista Hrvatske učiniti dostupnom, „da hrvatski narod zna šta se radilo“.

Govor je držao i HDZ-ov odvjetnik Vladimir Gredelj, koji je stranku branio od optužbi za crpljenje sredstava iz javnih tvrtki u aferi “Fimi Media”. On je ondje govorio u svojstvu predsjednika Hrvatskog vijeća za toleranciju i pomirenje i ocijenio je da najveći problemi hrvatskog društva proizlaze iz njegove duboke podijeljenosti, koja se ne može prevladati bez odricanja od totalitarnog naslijeđa. Gredelj je pozvao SDP, koji je, rekao je, pravni sljednik komunista, da se ispriča zbog zločina komunizma i odrekne toga naslijeđa.

Podrška Hasanbegoviću i objedinjeni četnici, udbaši, orjunaši i nevladine organizacije

Koordinator Kruga za Trg Ante Beljo rekaoo je da iza takvog imena trga stoji jugoslavenski totalitarizam, koji je u Hrvatskoj danas na djelu.

“Oni sebe zovu antifašisti, ali među njima su u dosta slučajeva objedinjeni četnici, udbaši, orjunaši i nevladine organizacije,” rekao je Beljo i dodao da domoljubi neće dati hrvatsku državu koju su stvorili nakon 800 godina.

“Nećemo vas više plaćati i žalite se koliko god hoćete”, kazao je Beljo za nevladine udruge te poručio: “Naša se generacija mora riješiti tereta naših mitologija, koje ne smijemo ostaviti djeci”.

Beljo je pozvao građane da podrže inicijativu za potporu ministru Zlatku Hasanbegoviću, te da potpišu peticiju protiv kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

Predsjednik Udruge Huda jama iz Ljubljane Roman Leljak rekao je da su nacizam i komunizam dva najveća zla 20. stoljeća i da oba treba osuditi, te se zauzeo da trg nosi ime Trg hrvatskih dragovoljaca, jer su, istaknuo je, dragovoljci stvarali Hrvatsku.

Brojni sljedbenici Udruge okupili su se danas u Zagrebu na sjevernom platou ispred Hrvatskog narodnog kazališta, noseći zastave i transparente poput “Tito, masovni ubojica i terorist”, “Tito na vrhu liste svjetskih zločinaca”, “Zločinci i zatirači ljudskih prava nisu zaslužili imena trgova” , te pjevali budnice poput “Ustani bane”.

HINA

Odgovori

Skip to content