Siniša Kovačić kao Goran Radman cenzurirao Karolinu Vidović Krišto

Vršitelj dužnosti Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić koji se u ova dva mjeseca otkako je postavljen na tu dužnost i nije baš istakao nekim velikim promjenama na hrvatskoj dalekovidnici kojom je dosad čvrstom rukom upravljala ideološka postava predsjednika Josipovića i premijera Milanovića ovih dana cenzurirao je novinarku Karolinu Vidović Krišto baš kao što je to prije tri godine učinio njegov prethodnik Goran Radman.

Karolina Vidović Krišto suspendirana je iz emisije „Studio 4“ na Četvrtome programu Hrvatske televizije zbog, kako se ističe u priopćenju HTV-a „nepridržavanja profesionalnih standarda odnosno iznošenja osobnoga mišljenja“. Po ocjeni HTV-a Vidović Krišto je od profesionalnih standarda odstupila kada je u Studiju 4 prošlog ponedjeljka u pregledu dnevnog tiska, iznijela osobno mišljenje o “takozvanom spolnom odgoju koji je temeljen na pedofiliji”. Tada je Karolina Vidović Krišto govoreći o školskom programu spolnog odgoja izjavila da je Dubravko Lepušić jedan je od trojice glavnih autora takozvanog spolnog odgoja koji je temeljen na pedofiliji, a koji je i dalje u hrvatskim školama. HTV je ocijenio da je ona time iznijela osobno mišljenje i zato je suspendirana.

Činjenica je međutim da je time čelništvo kuće prekršilo Zakon o HRT-u po kojemu je u članku 7. HRT „dužan trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informirati javnost o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa“, te da će „poštivati i poticati pluralizam političkih, religijskih, svjetonazorskih i drugih ideja te omogućiti javnosti da bude upoznata s tim idejama; HRT ne smije u svojim programima zastupati stajališta ili interese pojedine političke stranke, kao ni bilo koja druga pojedinačna politička, religijska, svjetonazorska i druga stajališta ili interese“. Karolina Vidović Krišto u ocjeni ginekologa Dubravka Lepušića uopće nije iznosila osobno mišljenje, jer je on uz Sašu Štulhofera jedan od glavnih autora 4. modula Zdravstvenog odgoja, da je taj program utemeljen na pedofiliji koju je zastupao američki seksolog Alfred Kinsey, te da je seksolog Saša Štulhofer pohađao Kinseyev institut, te da se taj program o kojemu roditelji nisu imali pravo odluke i izbora još uvijek provodi u hrvatskim školama. Karolina Vidović Krišto je dakle sasvim istinito informirala javnost o stručnom profilu Dubravka Lepušića jer je to od javnog interesa, a HRT je prekršio vlastiti zakon jer je suspenzijom novinarke Vidović-Krišto prekršio obvezu da poštuje pluralizam svjetonazorskih ideja odnosno u prenesenom smislu stao je na stranu pedofilskog lobija, odnosno time je iskazao pristranost čime je prekršen članak 7. Zakona o HRT-u.

Treba podsjetiti da je ovo drugi put u posljednje tri godine da je Karolina Vidović Krišto žrtva pristrane politike koje se vodi na HRT-u. Početkom 2013. godine ona je suspendirana kao voditeljica emisije „Slika Hrvatske“ a sama emisija ukinuta, jer je objavila pismo jednog gledatelja koji se protivio predloženom uvođenju seksualnog odgoja u škole te zbog emitiranja isječaka iz filma „The Kinsey syndrome“. Iako je na svom Facebook profilu dobila potporu 25.000 članova, tadašnje Programsko vijeće (predsjednica Nina Obuljen članovi Ivica Maštruko, Bruno Kragić. Josip Jelić, Arsen Oremović, Sanja Ravlić, Zoran Šangut. Neda Ritz i Marina Mučalo) jednoglasno je, kao na nekom partijskom sastanku iz prethodnog režima, podržalo skidanje emisije s programa i suspenziju urednice. Kasnije je zbog izraženog mišljenja o glavnom ravnatelju Goranu Radmanu Karolina Vidović Krišto čak dobila izvanredan otkaz, ali je po uloženoj žalbi sudskom odlukom vraćena na posao.

U novoj situaciji osobito je zabrinjavajuće da Siniša Kovačić kao v.d. glavnog ravnatelja HRT-a u sličnoj priči o upitnom spolnom odgoju u školama donosi istu odluku kao i njegov prethodnik Goran Radman kojega je na čelnu poziciju hrvatske dalekovidnice instalirao bivši predsjednik Republike Ivo Josipović. Siniša Kovačić je već pokazao da nije dorastao izazovu što ga za hrvatsku javnost i politiku predstavlja temeljita reforma HRT-a opterećenog brojnim problemima, a prije svega ideološki naslijeđem iz predthodnih vladajućih garnitura, ali prije svega Josipović-Milanovićeve. O tome i te kako mora voditi računa novi Odbor za medije Hrvatskoga sabora kad bude razmatrao podnesene kandidature za novog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

Vjekoslav Krsnik

Odgovori

Skip to content