Zbog čega i Titove zločince ne sudite po zapovjednoj odgovornosti?

Svjedoci smo da se nakon hrvatskog Domovinskog rata među ostalim i prije svega onima koji su obnašali određene vojne i ine dužnosti sudi po tzv. zapovjednoj odgovornosti. Zadnji koji je na taj način nepravomoćno osuđen bio je Tomislav Merčep.

Osuđen je na pet i pol godina robije, jer navodno nije poduzeo sve moguće mjere kako bi spriječio određene navodne zločine, ili pak što nije, ako je za njih znao, „proslijedio stvar nadležnim vlastima u cilju provođenja istrage i kaznenog progona“. Ta famozna zapovjedna odgovornost ide tako daleko da po toj točki optužnice možete odgovarati i onda – ako ste za to samo morali znati!

E, sad se postavlja pitanje, kako to da ni jedan zapovjednik zločinačkih organizacija na čijem je čelu bio Josip Broz Tito, dakle u vrijeme komunizma, nitko u svezi toga nije odgovarao? Zar nakon II. svjetskog rata, pa i od 1941.-1945. od te tzv. pobjedničke vojske baš nitko nije za ništa bio kriv, a u tom vremenu, sve do 1990. komunisti su učinili brojne (dokazane) zločine, od „Vardara, pa do Triglava“?
Ok. Za partizane kažu da su bili na pobjedničkoj strani i da su pobijedili neprijatelja. (To im nije dalo pravo da ubijaju, muče i zatvaraju nevine ljude). U hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu Hrvati su također bili na pobjedničkoj strani i još k tome od 1991.-1996. pobijedili su: zločinačku JNA, Srbe, Crnogorce i domaće izdajice!

Rezultat toga uz ostalo je i to da su pobjednici Domovinskoga rata suđeni i osuđeni i po zapovjednoj odgovornosti, a da oni zločinci do 1990. – nisu!

Čak što više, da komedija bude veća, hrvatske branitelje optužuju, sude i blate uglavnom oni koji su trebali odgovarati za zločine koje su činili, poglavito do smrti jednog od najvećih zločinaca Josipa Broza Tita i njegovih satelita. Naime, na sudovima i tužilaštvima još se uvijek nalazi iznimno veliki broj onih „stručnjaka“ koji su optuživali i sudili nevine Hrvate, a ako na tim mjestima nisu oni, onda su njihovi sinovi, kćerke i drugi pomozbog junaci (svaka čast iznimkama).

Inače, ta famozna zapovjedna odgovornost, koja će prema svemu sudeći „koštati glave“ i šestoricu nevinih Hrvata iz BiH koji očekuju pravomoćnu presudu u Haagu, postoji još od 1949. godine, ali ona se ne odnosi na „pobjednike“, već samo i isključivo (da se malo našalimo) na one koji nisu smjeli pobijediti Srbe, JNA i ostale zlikovce u Domovinskome ratu!

Gdje je tu pravda?

Po maršalu Titu još i danas usred Zagreba jedan od najljepših trgova nosi njegovo ime, a u HAZU ga i dalje vode kao „počasnog člana“!

Ne, za takve se ne odnosi zapovjedna odgovornost, već su oni određivali tko će po tom članu biti kažnjen, kao što su to sada nastavila njihova djeca po – zapovjednoj odgovornosti!

Mladen Pavković

Odgovori

Skip to content