HOĆE LI NETKO POLOMITI ZUBE NA SPLITSKOM GRADONAČELNIKU – Baldasar bivšim kolegama: Započela je prljava i bespoštedna utakmica

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar nije ostao dužan odgovor bivšim kolegama koji su jučer komentirali njegov novi politički angažman, odnosno potpisanu suradnju sa strankom Milana Bandića. U priopćenju za medije, kojeg prenosimo u cijelosti, poteštat je istaknuo da se ‘teško oteti dojmu da je započela prljava i bespoštedna utakmica u kojoj mnogi zaboravljaju na interese Splita’.

– Iz izjava mojih do jučer najbližih stranačkih kolega, prijatelja i pojedinih gradskih vijećnika, jasno se vidi da im je politikantstvo i nastavak pokušaja osobne i političke diskreditacije daleko ispred svakog javnog interesa, političke i ljudske odgovornosti.

Gospodin Parić, povjerenik ‘nove partije’, u svom je jučerašnjem priopćenju medijima još jednom potvrdio da se u novom SDP-u razgovori kažnjavaju izbacivanjem iz stranke čime je opet podsjetio na tužnu činjenicu da u SDP-u od demokracije nije ostalo ni D.

Ipak, nekima je dopušteno što drugima nije, jer bi zbog političkih pregovora i razgovora u tom slučaju i po logici gospodina Parića, trebalo već odavno smijeniti Zorana Milanovića. Građani će se sigurno sjetiti s kim je sve on pregovarao i razgovarao u kampanji, naravno kada je on u pitanju, uvijek i samo ‘u najboljem interesu stranke’.

U najboljem interesu stranke oni su vjerojatno raspustili i cijeli splitski ogranak SDP-a, ponizili i degradirali članove koji su svoj život posvetili toj istoj stranci. Vjerojatno su i svi oni razgovarali s kim nisu trebali. Uz nevješta objašnjenja i argumente, koji se još nekako mogu objasniti neiskustvom i slijepom poslušnošću ‘novoj partiji’ i vođi, gospodin Parić se ipak upustio u prljave udarce ispod pojasa dovodeći moje ime u vezu sa Zdravkom Mamićem.

U nedostatku boljih argumenata pokušavaju se probuditi niske strasti i plasirati spinovi koji su čak i u kontekstu političke borbe, najblaže rečeno degutantni. Moj stav prema Hajduku, vodstvu HNS-a i sve što sam u tom kontekstu govorio i činio, govori sve o meni kao čovjeku, gradonačelniku, političaru pa i štovatelju Hajduka koji sport ne želi prljati prizemnim političkim nadmudrivanjima.

Inače, gospodina Mamića nikad u životu nisam sreo. Što su oni učinili dok su bili na vlasti za dobrobit sporta, za dobrobit Splita uopće? Iz pristojnosti prema građanima trebali bi barem šutjeti. Ili će opet zamoliti Borisa Lalovca da iz Zagreba glumi velikog Hajdukovca?

I neki od ostalih kolega vijećnika, među kojima kao i inače prednjači stranka Pametno kao samoproglašeni moralni, ‘građanski’ politički autoritet, očito su izgubili fokus s interesa građana i grada u koji se zaklinju.

Ukoliko sam već ‘politički mrtav’, kako kažu, čemu trošiti energiju na bavljenje sa mnom? U Gradu ima toliko projekata i toliko posla da bi puno pametnije od stranke Pametno bilo da suzbiju ego i svoju energiju usmjere u razvoj i boljitak grada. Bez obzira na političke okolnosti, preslagivanja i pozicioniranja za lokalne izbore, moji oponenti trebaju prihvatiti činjenicu da sam još uvijek gradonačelnik Splita a svi mi izabrani od građana koji će o svima nama prosuđivati kada dođe vrijeme.

Do tada, možemo raditi ili se možemo svađati i produbljivati krizu zbog čega će ispaštati svi a prvenstveno naši sugrađani. Preporučam da se Split izdigne iz sveopće krize koja vlada u državi i pokaže da može bolje i više. Možda nam nogometna euforija koja predstoji pomogne da ohladimo glave, probudi zdravi sportski duh, ‘fair play’ i ujedini nas, barem dok traje Europsko prvenstvo – poručio je Baldasar bivšim kolegama.

Tko će sve u Baldasarov tim?

Osim Bandića, koji već idućeg tjedna pod Marjanom planira otvaranje ogranka svoje stranke simpatična naziva Bandić Milan 365, za sada nije poznato tko će sve činiti Baldasarov tim za predstojeće lokalne izbore. Naime, osim Drage Davidovića koji mu je bio desna ruka i u prošloj kampanji, u ovom trenutku teško je očekivati da će se itko od istaknutijih članova SDP-a prikloniti svom bivšem šefu.

Iako se već neko vrijeme spekuliralo da bi podršku mogao dobiti od socijaldemokratskog veterana Veljana Radojkovića, inače dugogodišnjeg Bandićeva prijatelja, on nam je takvu mogućnost – odbio.

– S nekim privatno mogu biti prijatelj, ali to ne znači da dijelimo istu politiku. Prestar sam da bih se mijenjao. U duši sam SDP-ovac i meni to nije potrebno. Što se tiče Baldasara i njegove priče s Bandićem, mislim da u Splitu ne mogu puno napraviti. Mislim da je pogriješio. No, svatko ima svoju glavu i misli za sebe. Ako se on vidi u svemu tome, onda neka im je sretno obojici – ustvrdio je Radojković.

Roda: Karte se još miješaju

Osim Radojkovića, kao mogući Baldasarov partner na predstojećim lokalnim izborima spominjao se i Damir Ćosić Roda, nezavisni gradski vijećnik i čelnik Kotara Sućidar.
– Ja i Ivo smo prijatelji, to nije sporno, no mislim da je još uvijek prerano za bilo kakve kalkulacije. Nismo pričali na tu temu, karte se još uvijek miješaju, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Koncentriran sam na svoj kvart i vijećnički mandat. S druge strane, meni se njihova suradnja čini kao dobar potez – kazao je Ćosić.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content