Izbora neće biti

Stoji na palubi kapetan nasukanog broda koji polako tone, a oko njega se stiska skupina pokislih mornara očekujući čudo koje će ih izvući iz nevolje. Od iznemoglosti već počinju fantazirati i nesuvislo brbljati. Kakav je uopće plan Tomislava Karamarka i njegove ekipe podanika? On će najprije u Saboru srušiti Tihomira Oreškovića, pa će onda sastaviti novu većinu i sebe dovesti na mjesto premijera. Jednostavno kao palačinka, ali neostvarivo, jer nema brašna.

Prvi dio plana mogao bi i biti i realiziran jer će dobiti potporu cijelog SDP-a i njegovih saveznika, budući da se to uklapa u njihovu strategiju paklenog kaosa. Ali će s drugim dijelom ići puno teže, osim ako Karamarko na svoju stranu, osim Milana Bandića, ne pridobije Milorada Pupovca, Vesnu Pusić i Nenada Stazića, koji je, međutim, još na bolovanju. Cijelu stvar komplicira i činjenica približavanja dana kad će se glasovati i o povjerenju njemu samome.

Gubitnici

Većina političara i analitičara, kao i birača sklonih SDP-u, procjenjuje i priželjkuje kako su nužni novi izbori kao rješenje političke krize, što se zaista čini realnim. Dođe li do novih izbora, nije teško predvidjeti razvoj događaja. HDZ s Karamarkom na čelu gubi izbore, vraća se Zoran Milanović s ljevičarskim ideološkim diskursom u još radikalnijoj formi, neki novi Radman preuzima televiziju, stornira se zakon o uredu bivšega predsjednika, ponovno se ukida bleiburško pokroviteljstvo, iste one udruge i kulturnjačke koterije kojima je Hasanbegović podrezao krila dobivaju novi zalet, nastavlja se neokrnjena Jokićeva školska reforma, HDZ je u oporbi, Karamarko je bivši političar, predsjednica države je u izolaciji… U međuvremenu, u očekivanju izbora gubimo najmanje milijardu eura novca iz europskih fondova, pada kreditni rejting.

Svojim povlačenjem Karamarko bi onemogućio takav, upravo sa stajališta HDZ-ove proklamirane politike, nepovoljan scenarij, omogućio bi nastavak rada Vlade bez trzavica. Je li doista ovaj čovjek toliko tašt, samoljubiv, nerazuman i slijep da sve to dovodi u pitanje, ili je možda ucijenjen? Je li mu važnija osobna karijera od države, stranke i sebe samoga? Glas razuma progovorio je i u HDZ-u. Poput Milijana Brkića misle apsolutno svi u središnjici, osim velikog vođe izgubljena značaja, ali se ne usuđuju progovoriti, njima će biti dobro kako god se okrene.

Glas razuma

Eto, zbog toga glasa razuma koji će jačati i kad se vidi kako od preslagivanja neće biti ništa, moguće je ipak da će se Karamarko povući, kao što je spreman to učiniti i Božo Petrov, iako bez ikakve krivnje, te da do novih izbora neće ni doći i da će Vlada zaploviti u mirnije i konstruktivnije vode.

Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content