Jovanović napao ‘filofašistički mimohod ulicama Zagreba’, U ime obitelji i Željku Markić

Ustvrdivši kako je sada već bivša Vlada imala sistemsku grešku od samog početka, saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović na konferenciji za novinare rekao je kako zbog toga “nakon reda, rada i rasta prethodne Vlade šest mjeseci kasnije Hrvatska ima nered, nerad i kaos u svim segmentima društva, od ekonomije, preko obrazovanja i socijale do zdravstva”.

“Ova Vlada je svoj mandat počela filofašističkim mimohodom ulicama Zagreba, gdje je udareno na slobodu medija, a završila je okupacijom kurikularne reforme bez razuma, ali ‘U ime obitelji’ Željke Markić i Hrasta”, poručio je Jovanović koji se posebno obrušio na ministra znanosti, obrazovanja i sporta Šustara, čiji je mandat “obilježen neradom i bijegom od odgovornosti”.

“Upravo je Šostar”, tvrdi Jovanović, “pogodovao nogometnoj mafiji stopiranjem izmjena Zakona o sportu koje bi “jamčile da se sport pročisti od pohlepnih profitera i huligana u skupim odijelima i kravatama i time stavi u zaštitu sportaša”. Tada sigurno ne bi došlo do nereda u Francuskoj, smatra Jovanović.

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin ocijenio je današnju sjednicu Vlade protuzakonitom, jer suprotno odredbama Zakona o Vladi koji jasno propisuje da Vlada u ostavci smije obavljati samo tehničke poslove, Vlada u proceduru upućuje deset prijedloga zakona.

“Svima je jasno da ova Vlada, koja ne samo da je u ostavci već je smijenjena izglasavanjem nepovjerenja u Hrvatskom saboru, nema apsolutno nikakvog dodira s realnošću. Umjesto da, kako je propisano zakonom, uradi samo tehničke i neodgodive poslove, Vlada se pravi kao da se ništa nije dogodilo”, kazao je Grbin dodavši da niti na web stranicama Vlade nema nijedne rečenice koja govori o tome da joj je izglasano nepovjerenje.

SDP-ova saborska zastupnica Tanja Vrbat ocijenila je sramotnim to što je državni vrh u srijedu ignorirao obilježavanje Dana antifašističke borbe, a samim time i vrijednosti na kojima su nikle moderna Hrvatska i suvremena i slobodna Europa.

SDP-ovci su uvjereni da će na prijevremenim parlamentarnim izborima SDP predvoditi novu pobjedničku koaliciju koja će dovesti do stabilne i poštene Vlade, a na pitanje ima li tu mjesta i za IDS Grbin je odvratio kako je u protekle četiri godine IDS je bio vrlo korektan partner Vladi.

“Na lokalnoj razini pokazivali smo određene razlike, ali mislim da su te razlike dobre za Istru, kao što je i suradnja SDP-a i IDS-a dobra za Hrvatsku. Upravo u tom svjetlu vidimo buduću suradnju, a hoće li se ona očitovati u nekoj predizbornoj ili postizbornoj koaliciji u ovom trenutku je manje bitno”, istaknuo je Grbin.

Podsjećamo, Peđa Grbin je donedavno u Saboru vladajućima poručivao da “prekinu s eksperimentiranjem”, te je tvrdio da je SDP postigao više u tri mjeseca nego HDZ u četiri godine. Također je, krajem travnja, najavio da počinje “pakao kojeg je Milanović obećao Vladi”.

Željko Jovanović je pak još u veljači optužio novu Vladu Tihomira Oreškovića rekavši da “nemamo vladu, nego kaotični, eksperimentalni incident”.

Podsjećamo, Jovanović je na funkciju ministra obrazovanja, znanosti i športa došao je s mjesta riječkog zamjenika gradonačelnika. Na mjesto drugog čovjeka u Rijeci neposredno je izabran u svibnju 2009. godine, biran na građanskoj listi, ujedno i pripadnik srpske manjine, što je za grad na Rječini važno jer prema važećim aktima i zakonima, u Gradu Rijeci pravo na svog predstavnika dogradonačelnika imaju pripadnici srpske nacionalne manjine s obzirom na udio u stanovništvu iznad pet posto.

Tako je Željko Jovanović postao ministar osam dana prije isteka 2011. u novoj, Milanovićevoj vladi u kojoj je on bio uvjerljivo jedan od najgorih ministara, crna točka u najgoroj vladi u povijesti Republike Hrvatske.

Jovanovićeve malarične močvare i komarci

Ministar Jovanović uspio se u jedva godinu dana posvađati sa svima i rijetko tko (možda nitko) u Milanovićevoj Vladi nije pokazivao prema drugom mišljenju toliku otvorenu nesnošljivost.

“Ovo što se sada događa u HNS-u i našem nogometu podsjeća me na malaričnu močvaru, a onda nije rješenje loviti komarca po komarca, nego isušiti cijelu močvaru,” rekao je Željko Jovanović, početkom prosinca 2011., najavivši kakvim tonom i metodama će krenuti ako postane ministar.

Ubrzo je ušao u stvarne sukobe s Dinamovim dugogodišnjim menadžerom Mamićem, Dinamom, Hrvatskim nogometnim savezom, ali i navijačima.

Uglavnom neprimjerenim jezikom, agresivnošću, a od cijele buke pri kraju mandata Kukuriku vlade zakotrljao se samo sudski proces Mamiću, a ostatak “nogometne močvare” ili nije toliko močvaran koliko je to Jovanović zastrašivao javnost, ili kolege iz drugih ministarstava nisu pronašle dovoljno uporište za kaznene i ine progone kojima je Jovanović prijetio.

Obrazovni sustav umjesto prilagođavanja potrebama tržišta rada prilagođavan ideološkim potrebama

Ostao je Jovanović upamćen i po smanjenju plaća profesorima u srednjim i osnovnim školama, ali ne i na fakultetima, da bi onda rektoratu zaprijetio da će im oduzeti novac koji oni sami ostvaruju kroz naplatu izvanrednih i dodiplomskih studija.

Novo vrijeme donosi promjene, krajem 1980-ih marksizam i socijalističko samoupravljanje u srednjim školama i gimnazijama zamijenili su filozofija i etika, a u osnovnim školama je koju godinu kasnije uveden vjeronauk, ili bolje rečeno s hrvatskom državom vraćen nakon desetljeća komunističkog progona.

Rodna ideologija preko zdravstvenog odgoja silom u škole

Odlukom ministra Jovanovića, u rujnu 2012. u osnovne i srednje škole uveden je Zdravstveni odgoj. Od zamišljena 4 modula predavala su se prva tri jer za četvrti nisu dostavljeni odnosno pripremljeni udžbenici i ostala nastavna pomagala. Jovanović je pokušao napraviti revoluciju, uzburkao je javnost i dodao još jedan prilog podjeli hrvatskog društva.

Više o Jovanovićevim dvostrukim kriterijima pročitajte OVDJE.

Izvor: Narod.hr/h

Odgovori

Skip to content