Nakon incidenta u St. Etiennu Daniel Markić i Vlaho Orepić moraju dati ostavke

Nakon skandaloznog incidenta na utakmici Hrvatska-Češka koji su prema svim dostupnim podacima izazvali pripadnici splitske navijačke skupine „Torcida“ treba nedvosmisleno utvrditi da je to bio ne samo čin napada na nacioanlnu stabilnost nego i što je još važnije i to u zemlji koja je suočena s međunarodnim terorizmom klasičan akt terorizma. Samim bacanjem baklji i topovskog udara na igralište dovedeni su u opasnost životi ljudi i njihova sigurnost na sportskom događaju.

Budući da se to dogodilo na teritoriju druge države počinitelji toga terorističkog akta podliježu njezinom zakonodavstvu koje očito u svjetlu posljednjih terorističkih napada što su zadesili Francusku ne će biti blagonaklono prema takvim kriminalcima. A oni koji izbjegnu francuskim organima gonjenja, ako oni ne budu savjesno obavili svoj posao u kojemu moraju razriješiti i odgovornost njihovih službi osiguranja, na povratku u Hrvatsku, ako takvih bude, moraju biti suočeni s težom kvalifikacijom njihovog čina nego što je to samo izazivanje nereda na sportskim terenima.

Predsjednica Republike sazvala je hitnu sjednice Vlade na odlasku kako bi ovaj nemili incident koji u širem smislu predstavlja ugrožavanje nacionalne sigurnosti s tog aspekta poduzele odgovarajuće i primjerene političke i zakonske mjere. Prva točka Dnmevnog reda te sjednice je Izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije i Ministarstva unutarnjih poslova o sigurnosnim saznanjima i poduzetim radnjama prije, za vrijeme i poslije utakmice između Republike Hrvatske i Češke Republike, Naglasak svakako treba biti na poduzetim radnjama prije i za vrijeme utakmice, jer je sasvim očito da te radnje nisu bile dovoljne da se taj incident spriječi. Što sigurnosne i policijske dužnosnike Republike Hrvatske najviše opterećuje jest činjenica da se taj doigađaj na široko najavljivao i dva dana prije utakmice na društvenim mrežama i u medijima.

Drugim riječima oni su bili svjesni opasnosti, a nisu poduzeli korake u okviru svojih nadležnosti da se to spriječi. To je gruba povreda službenih dužnosti, pa oni koji su odgovorni za tu povredu i očigledne propuste moraju snositi ozbiljne posljedice. Jednostavno rečeno i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sa svojim pomoćnicima u Ravnateljstvu policije moraju podnijeti neopozive ostavke. U nastalim okolnostima vjerojatno će se i SOA i Ministarstvo unutarnjih poslova pravdati kako su o mogućem incidentu na vrijeme obavijestili francuske vlasti koje očito nisu obavile svoj dio posla. Ta isprika nije prihvatljiva, jer se toj organiziranoj skupini splitske „Torcide“ moralo spriječiti da uopće putuju u Francusku.

Ovo je prilika da se kaže nekoliko riječi o pozadini incidenta, ali i o samoj Torcidi. Prije svega teroristički akt u St. Etienneu treba povezati s pojavom svastike na splitskom stadionu uoči utakmice Hrvatska-Italija. Iako se radilo o sofisticiranoj hortikulturnoj operaciji koju nisu mogli izvesti navijači Torcide počinitielji ni nakon godinu dana nisu pronađeni iz jednostavnog razloga što je tako dva dana nakon toga tadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio u intervjuu Zoranu Šprajcu da nikad ne će biti identificirani.

Ako ministar unutarnjih poslova izjavljuje da crtači svastike na Poljudu nikad ne će biti pronađeni, to jedino može značiti da je u taj incident s ciljem da se Hrvatska dikreditira u međunarodnoj javnosti i sam bio umiješan. I ovaj teroristički akt u Francuskoj imao je isti cilj. I konačno riječ-dvije o Torcidi, klubu splitskih navijača koji je s nacionalnim hrvatskim nabojem formiran još u doba komunističke Jugoslavije. Torcidu su posljednjih godina preko udruge „Naš Hajduk“ preuzeli orjunaški elementi u Splitu na čelu odvjetnikom Ljubomirom Pavasovićem Viskovićem, čiji je otac kao četnik bio osuđen od partizanskog suda, ali je sin ostao ideološki vjeran jugoslavenstvu. Jedan od glavnih ideologa takve Torcide je sociolog Dražen Lalić, a takva Torcida ima potporu i u splitskim medijima na čelu s dnevnikom „Slobodna Dalmacija“.

Vjekoslav Krsnik

Odgovori

Skip to content