NAZIRE LI SE KRAJ KRIZE? Predsjednica primila Karamarka pa Petrova

Predsjednica primila Karamarka pa Petrova. Pupovac: Preslagivanje bi bilo produžavanje agonije

HDZ-ov doajen Vladimir Šeks kazao je kako bi bilo “u najvećem nacionalnom interesu da Tomislav Karamarko odstupi” s mjesta prvog potpredsjednika Vlade. Kovač: Špekulacije su da je Karamarko dobio rok od 7 dana.

Kriza vlasti, koja je kulminirala kada je premijer Tihomir Orešković u petak zatražio ostavke od svojih potpredsjednika Vlade, čelnika HDZ-a i Mosta, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, danas se nastavila sastankom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s premijerom Oreškovićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

Tijek događaja povezanih s krizom vlasti pratite u nastavku:

17.50 sati – Nakon sastanka u HDZ-u očekuje se obraćanje Tomislava Karamarka.

17.13 sati – SDSS ne sudjeluje ni u kakvim razgovorima o preslagivanju Vlade, poručio je danas SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac.

– Bilo kakvo preslagivanje bi bilo samo produžavanje agonije. Hrvatska treba novi početak. Imali smo prilika u ovih šest mjeseci i sve su propuštene. Svi koji su te prilike imali moraju dobiti novo povjerenje od građana. To je moje mišljenje i mišljenje moje stranke. Hrvatskoj treba sve novo, i to hitno – kazao je Pupovac.

SDSS je, dodaje, bio spreman razgovarati s Vladom prije tri mjeseca, a kako se od tada nije razgovaralo, sada to više nema smisla. S premijerom Tihomirom Oreškovićem nije, kaže, uopće razgovarao, dok sa svim ostalim ključnim političkim opcijama razgovara stalno jer je to njegova obveza.

– Ovih dana sastat će se Klub nacionalnih manjina i donijeti odluku što dalje. Mi u SDSS-u svoju smo donijeli – naglasio je Pupovac, dodavši kako su on i kolega iz stranke bitni pri donošenju stava Kluba nacionalnih manjina. Ovako jasan stav Pupovca pokazuje da je sve manji broj onih na koje HDZ može računati u Saboru pri izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku.

16.55 sati – Zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti Milan Bandić danas je poručio kako bi najpoštenije rješenje za sadašnju krizu bila Vladina ostavka i pokušaj da se složi nova parlamentarna većina, a ako to ne uspije, novi izbori. 

16.35 sati – Predsjednica je poslijepodne primila i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka pa zatim potpredsjednika Vlade Božu Petrova. Potpredsjednici Vlade informirali su predsjednicu Republike o situaciji u Vladi, kažu na Pantovčaku, ne želeći iznositi druge pojedinosti razgovora.

15.40 sati – GONG je najavio kako će od Povjerenice za informiranje zatražiti pokretanje inspekcijskog nadzora nad Vladom te podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog krivotvorenja službene isprave. GONG-u do danas niti jedna Vlada nije odgovorila na pitanje tko je sve bio na spornom sastanku u Vladi kad su u ljeto 2007. tadašnjeg premijera Ivu Sanadera posjetili predsjednik uprave mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi i Jozo Petrović, bivši član uprave Ine, a danas lobist MOL-a. 

15.30 sati – Međunarodni tajnik HDZ-a i ministar vanjskih poslova Miro Kovač špekulacijama je nazvao neslužbene informacije da je predsjednik stranke Tomislav Karamarko od vodstva stranke dobio rok od sedam dana za stvaranje nove saborske većine. – To su špekulacije – rekao je Kovač novinarima ispred Središnjice HDZ-a upitan je li vodstvo stranke dalo Karamarku tjedan dana za sastavljanje nove saborske većine.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić je, upitan stoji li iza Karamarka, kratko odgovorio: – Da, naravno. Tijekom cijelog dana u stranku su dolazili čelnici HDZ-a pa je tako u stranci bio i predsjednik Sabora Željko Reiner, potpredsjednik HDZ-a Josip Bilaver, međunarodni tajnik Miro Kovač, predsjednik saborskog Kluba Ivan Šuker, glavni tajnik Domagoj Ivan Milošević. Oni novinarima nisu davali izjave.

14.40 sati – U Banske dvore u popodnevnim satima stigao je potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Jutros je Petrov u Splitu komentirao preslaganje većine koju je najavljivao Tomislav Karamarko: Čuo sam negdje da gospodin Karamarko pokušava brojiti do 76 pa mu želim dati malo kreativnog mira.

14.20 sati – Jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je kako je izgubio svaku iluziju da bi moglo uspjeti preslagivanje parlamentarne većine, kakvo najavljuje predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, te je ocijenio da bi “u najvećem nacionalnom interesu bilo da Karamarko odstupi iz Vlade”. – Do subote i sjednice Predsjedništva HDZ-a zastupao sam stajalište da Karamarko ne smije odstupiti jer bi to bilo priznanje krivnje, nevjerodostojnosti njegove politike i moralne odgovornosti. No na sjednici Predsjedništva nekoliko članova, među kojima je i njegov zamjenik, inzistiralo je da podnese ostavku. Na to se složila i činjenica da se 77 saborskih zastupnika pod svojim imenom i prezimenom izjasnilo da će glasovati za nepovjerenje Karamarku, utjecajni strani mediji bruje da je Vlada već faktično pala, a sva istraživanja javnog mnijenja govore da je Karamarko daleko najnepopularniji političar u zemlji – objasnio je Šeks Hini zašto je promijenio mišljenje o Karamarku.

Šeks ne vjeruje u mogućnost da Karamarko kao mandatar dobije potporu većine u Saboru da sastavi novu Vladu. Kaže kako bi se nastavak i produljenje krize mogao izbjeći i ako bi premijer Tihomir Orešković podnio ostavku, no s obzirom na signale koji dolaze iz premijerova kruga, Šeks smatra da je to teško očekivati. Upozorio je i kako HDZ još nije formalizirao najavljeni zahtjev da se premijeru u Saboru izglasa nepovjerenje. – Kada bi taj zahtjev danas ili sutra i došao u saborsku proceduru, Vlada može osam dana čekati s očitovanjem na taj zahtjev i tako odgoditi raspravu u Saboru do kraja idućeg tjedna – kaže. Krene li se k opozivu Oreškovića, treba izračunati ima li HDZ dovoljno ruku za to, s obzirom na to da iz SDP-a dolaze naznake da bi njihovi zastupnici mogli ostati suzdržani. Pokuša li premijera opozvati u Saboru i taj pokušaj ne uspije, HDZ isti prijedlog u proceduru ne može uputiti idućih šest mjeseci, upozorava Šeks. Podsjetio je da se nakon glasovanja o eventualnom prijedlogu Oreškovićeva opoziva Sabor mora izjasniti i o oporbenom prijedlogu da se nepovjerenje izglasa Karamarku.

U Središnjici HDZ-a u tijeku je sastanak najvišeg vrha stranke na kojem se razgovara o krizi vlasti. Oko podneva u središnjicu je ušao Tomislav Karamarko, ali pritom nije davao izjave. Ministar Oleg Butković pri ulasku u Središnjicu rekao je da će “sve biti dobro” jer “iza ružnog dolazi lipo”, pišu 24 sata. Na sastanku su prisutni, osim Karamarka i Butkovića, Željko Reiner, Milijan Brkić i Domagoj Ivan Milošević. Oko 13.50 sati pridružio im se i Miro Kovač, ministar vanjskih poslova.

13.30 sati – Lider europskih pučana u Europskom parlamentu Manfred Weber danas je telefonski razgovarao s premijerom Tihomirom Oreškovićem, neslužbeno doznaje Večernji list.

 

Odgovori

Skip to content