Pater Marcelić: Past će jerihonski bedemi grijeha u našoj domovini

Treći dan JERIHONSKOG BDIJENJA ZA DOMOVINU imao je svoj vrhunac u večernjoj misi koju je slavio pater Josip Marcelić. istovremeno, to je bio zadnji dan hodočašća Nin – Udbina predvođenog gospodjom Boženom Grgić, čiju ekipu je srdačno primio i ličko-senjski biskup Zdenko Križić.

Pater Marcelić je istaknuo da je prije jerihonskih trublji, molitva bila ta koja je razorila tvrdokorne zidine Jerihona, tako i danas, upravo na dan Presvetog srca Isusova, naša molitva može potaknuti naša srca, te ljubav prema Bogu i Domovini će razoriti grijeh u nama i našoj domovini Hrvatskoj.

Čitanja kažu da netko od nas bi i mogao dati život za prijatelja, ali za – neprijatelja!? Ali to je ljudsko rasuđivanje, jer Isus je volio sve ljude, pa unatoč silnoj nepravdi koja mu je učinjena, nikoga i nije smatrao neprijateljem… za razliku od našeg ljudskog rasuđivanja, rješenje je u beskrajnom božanskom milosrđu kojem je upravo ova godina i posvećena.

Osvrnuvši se na logo božanskog milosrđa, gdje Isus drži ‘ovcu’ – mene, koju brižno čuva, kazao je da je to znak i simbol, da mi kad god se našli u teškoćama, uvijek se možemo pouzdati u Njega i Njegovo beskrajno milosrđe… samo se moramo otvoriti prema to božanskom fluidu da mu omogućimo da vida naše rane i da nas osnaži kad smo slabi.

Tu je pater Marcelić upotrijebio još dva lika, kod zadnjih Isusovih trenutaka na križu: razbojnika s Njegove desne strane koji je vidio da za razliku od njega samog, Isus – nevin umire na križu, te mu upućuje zadnji vapaj: ‘Isuse, sjeti me se kad dođeš u svoje kraljevstvo.’ Druga slika je priznanje rimskog stotnika, poganina, koji je tada, u strašnom i tjeskobnom trenutku rekao: ‘Ovaj je zaista bio Sin Božji!’

To su primjeri kada je Božja milost u stanju umekšati ljudska srca i našu ljudsku patnju sublimirat u nešto božansko, veličanstveno.

Zato je važno i danas, u našoj domovini kad se bore sila zla i tame protiv čovjeka, koju je na prošlom bdijenju fra Josip nazvao Bitkom u tami protiv tame, posvjestiti snagu Božanskog milosrđa, otvoriti se današnjem Srcu Isusovu i past će ovi strašni jerihonski bedemi grijeha u Hrvatskoj i oni koji su ovoj napaćenoj zemlji ‘obećali’ pakao i nove kumire.

P. Rubić/croative.net

Odgovori

Skip to content