Poljska u obrani života nerođenog djeteta: uvodi obvezu recepta za izdavanje ‘tablete za dan poslije’ – ‘ellaOne’

PILULE S ABORTIVNIM UČINKOM – Poljsko Ministarstvo zdravstva predstavilo je Nacrt Zakona o farmaceutici koji uvodi obvezu recepta za izdavanje pilula “ellaOne”. Odlukom Europske komisije, kojom se “ellaOne” pušta ne europsko tržište, ovo je sredstvo od travnja 2015. u Poljskoj bilo dostupno bez liječničkog recepta, kao i u Hrvatskoj, jer vlasti nadležne za zdravstvo nisu uvele nikakvu restrikciju na njezino izdavanje, iako su mogle. Sada poljsko ministarstvo zdravlja uvodi restrikciju, ali – upozorava Institut Ordo Iuris – “dopuštanje prodaje ‘ellaOne’ u bilo kojem obliku istovremeno predstavlja povredu poljskog zakona o zaštiti ljudskog života u svakoj fazi njegovog razvoja”.

Krajem prošlog mjeseca poljski ministar zdravstva, Konstanty Radziwiłł, obavijestio je javnost o poduzimanju koraka usmjerenih na smanjenje dostupnosti sredstva “ellaOne”, zakonski ga određujući u kategoriju lijekova na recept. Kao što se može očekivati na temelju gornjih navoda, nacrt ovog zakona, iako se ne odnosi izravno na tabletu “ellaOne”, treba služiti ograničavanju trgovine tim sredstvom. Kako se može vidjeti iz prepiske jednog poljskog novinara sa Ministarstvom zdravstva, ograničavanje dostupnosti ovog sredstva je u cilju “osiguravanja maksimalne sigurnosti pacijenta u farmakoterapiji“. Nažalost, uvođenje zahtjeva za dobivanje recepta u kupovini “ellaOne” je djelovanje koje samo prividno štiti žene i djecu od, opasnog po život i zdravlje, korištenja ovog sredstva.

Pilula “ellaOne”, u marketinške svrhe predstavlja se kao “hitna kontracepcija”, međutim u praksi je sredstvo ne samo za inhibiciju ovulacije, već i za prevenciju implantacije embrija. Aktivni sastojak tableta ulipristal acetat u dozi od 30 mg, aktivna je tvar tableta RU-486 koje služe za izazivanje pobačaja. Ulipristal acetat ima učinak na progesteronske receptore koji, između ostalog, dovode do promjena u endometriju, što rezultira nemogućnošću implantacije embrija te u konačnici, smrću embrija. Poljski pravni sustav, na čelu s Ustavom, dobro uspostavljenom sudskom praksom Ustavnog suda kao i odredbama Zakona od 7. siječnja 1993. o planiranju obitelji, zaštiti ljudskog embrija i uvjetima dopuštenosti pobačaja ljudskog embrija, podržava ljudski život od trenutka začeća. U skladu s načelima poljskog zakona, pobačaj se, u pravilu, smatra kaznenim djelom, a iscrpan popis razloga koji dopuštaju pobačaj – i inače pobuđuju brojne sumnje pravne prirode – imaju narav koja ih čini izuzećem od kaznenog djela. Dakle, dopuštenje upotrebe sredstva za prevenciju implantacije embrija predstavlja povredu poljskog prava i de facto dopušta mogućnost prekida trudnoće na zahtjev.

Unatoč brojnim prosvjedima organizacija civilnog društva, kao i stručne znanstvene zajednice, Ministarstvo zdravstva nije se odlučilo na poduzimanje koraka za zabranu pilule “ellaOne”. U već spomenutoj korespondenciji jednog novinara, glasnogovornik Ministarstva zdravstva ukazuje da su razlog za napuštanje napora za zabranu “elleOne” zakonske odredbe koje proizlaze iz EU i nacionalnog zakonodavstva. Glasnogovornik u pismu daje neistinite informacije da za stavljanje na tržište sredstva “ellaOne” Poljsku obvezuje odluka Europske Komisije, odredbe direktive 2001/83/EZ kao i nacionalne odredbe zakona o farmaceutici (čl. 30. i 33.).

Međutim, prema podacima Ministarstva zdravstva koje citira EU zakonodavstvo, kontracepcijska sredstva i sredstva za pobačaj kojima pripada i “ellaOne”, mogu biti predmet ograničenja ili zabrane za prodaju od strane država članica. Stav o ovom pitanju zauzela je također i Europska Komisija, jasno navodeći, da “kontracepcija i abortus podliježu posebnim propisima u skladu s Direktivom 2001/83/EZ, kao i da su na temelju članka 4 st. 4 države članice ovlaštene za korištenje ovih proizvoda prema vlastitim restriktivnim pravilima. Prema čl.13 stavak 1 Uredbe (EZ) br 726/2004 navedeno odstupanje može se primijeniti i na proizvode obuhvaćene centralnim ovlaštenjem“, dakle obuhvaćene ovlaštenje od strane Europske komisije, kao što je to u slučaju “ellaOne”, koja je taj lijek stavila na europsko tržište.

Kao što se vidi iz navedenog, ne postoji ništa što bi spriječilo poljsku vladu da uvede zakonsku zabranu stavljanja na tržište sredstava za potencijalno ranije djelovanje koja uključuju i “ellaOne”, tvrde u Institutu Ordo Iuris. Osim toga, uvođenje zakonske zabrane je u cilju zaštite vrijednosti zaštićenih poljskim ustavom – života nerođenog djeteta.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content